Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flink wat oud-Ajacieden gaan met beker aan de haal

We tellen zeker vijf oud-Ajacieden die zaterdag met een beker in hun handen stonden. Het vormde geen grote verrassing dat Paris Saint-Germain weer eens een prijs pakte, maar de triomf van Manchester United was best wel bijzonder. Al is het maar omdat het voor Louis van Gaal einde verhaal lijkt.

22 mei 2016 - 13:33
UsershyraDesktopajax_dataimages5400d1ff0d7c906a382d44cc7e58c5ce_normal
Toch lijkt het erop dat Van Gaal moet vertrekken bij Man Utd. © Pro Shots

Het zag er even slecht uit voor Manchester United, dat na een minuut of tachtig op achterstand kwam tegen Crystal Palace en in de verlenging met tien man verder moest. Toch richtte de ploeg zich op; Juan Mata zorgde voor de gelijkmaker, invaller Jesse Lingard schoot op prachtige wijze de 2-1 binnen en de FA Cup naar het rode deel van Manchester.

Het is geen toeval dat uitgerekend Lingard scoorde. De jongeling doorliep een groot deel van de opleiding en als Van Gaal ergens goed in is, dan is het wel vertrouwen geven aan de jeugd. Toch was het een rare dag op Wembley, al is het maar omdat vrijwel direct na het laatste fluitsignaal de speculatie over Van Gaals toekomst belangrijker leek dan het feestgedruis.

José Mourinho staat op pole-position om het over te nemen van Van Gaal, die nog een doorlopend contract heeft. Het missen van de Champions League wordt de Nederlander zwaar aangerekend en of zijn filosofie nog zo goed bevalt? Het lijkt er niet op, gezien de magere resultaten. De trainer had daar zaterdag zelf geen boodschap aan.

Hij meldde zich met beker voor zijn persconferentie, in een zaal vol journalisten die vooral vragen hadden over zijn toekomst en niet over zijn succes. “Bedankt hè, voor de felicitaties. Bedankt voor de felicitaties,” meldde Van Gaal toen het vragenvuur erop zat. De trainer had kort daarvoor nog benadrukt dat hij nu in vier verschillende landen de beker heeft gewonnen.

Dat klopt. Van Gaal won bekerfinales met Ajax (1993), FC Barcelona (1998), Bayern München (2010) en nu dus Manchester United. En toch is het waarschijnlijk niet genoeg om zijn baan te behouden. Daley Blind weet ook wel hoe laat het is, maar zou het jammer vinden als Van Gaal vertrekt. 

“Aan het einde van het seizoen speelden we beter, ook omdat we niet meer zoveel blessures hadden. Ik hoop dat we volgend seizoen met iedereen doorgaan,” aldus een succesvolle aankoop. Blind kan hopen wat-ie wil, maar het ziet er naar uit dat het anders loopt. Het idee is dat Manchester United maandag Van Gaal informeert en uit zijn functie zet, om snel daarna Mourinho als opvolger te presenteren.

De toekomst van Zlatan is net zo goed onzeker, maar vooral omdat hij zelf koos PSG te verlaten en een nieuw avontuur aan te gaan. We weten nog niet wat dat nieuwe avontuur is, we weten wel dat de spits in stijl afscheid nam. PSG was in de Franse bekerfinale met 4-2 te sterk voor Olympique Marseille.

De zelfbewuste Zweed maakt al weken een grote show van zijn afscheid en wist tijdens zijn laatste wedstrijd in PSG-shirt nog maar eens twee keer doel te treffen. De teller van Zlatan tikt dit seizoen de vijftig aan, onwaarschijnlijke cijfers! Naast Zlatan mag ook de rest van de selectie van PSG de Franse beker bijschrijven op zijn erelijst. 

Tot 'de rest' behoren ook Maxwell en Gregory van der Wiel. Maxwell maakte de negentig minuten vol, de rechtsback bleef op de bank. Het is ook voor 'Greg' de vraag welke club hij volgend seizoen dient. Van der Wiel mag transfervrij vertrekken bij PSG. Er deden zich de laatste tijd wat incidenten voor. Zo maakte de verdediger in de rust van de kampioenswedstrijd flinke ruzie met Zlatan. Greg liet zich wisselen en stond niet op de kampioensfoto.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >