Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bosz kocht seizoenkaart bij Ajax om Cruijff te zien spelen

Als het om de Cruijff-filosofie gaat, zit het bij Peter Bosz wel goed. Dat blijkt uit de manier waarop de trainer zijn ploegen laat voetballen, maar ook uit het feit dat Bosz een seizoenkaart bij Ajax kocht puur en alleen omdat de voetballer Cruijff was teruggekeerd naar Nederland.

25 mei 2016 - 10:15
UsershyraDesktopajax_dataimages4ba826802edd3546e243c9d4b850b15c_normal
Bosz kwam zelf niet uit voor Ajax, maar de filosofie boeit hem. © Pro Shots

We schrijven het jaar 1981 en Peter Bosz was toen nog een Peter Boszje, die aan het begin stond van zijn profloopbaan als voetballer. Hij speelde in die tijd voor Vitesse, maar was regelmatig te vinden in De Meer. Dit kwam door slechts één man: Cruijff.

“Toen ik als prof begon bij Vitesse, kocht ik ook een seizoenkaart van Ajax, omdat Cruijff terugkwam naar Nederland. Ik wilde hem per se zien. Elke veertien dagen reed ik met mijn broertje naar Amsterdam om hem te zien spelen,” vertelde Bosz kort na Cruijffs overlijden in De Telegraaf.

“Dat was iets bijzonders. Cruijff heeft me ook geholpen in de manier waarop ik over voetbal ben gaan denken. In mijn actieve loopbaan heb ik veel van Johan geleerd,” vervolgde Bosz, die kort voor Cruijffs dood een week lang in Tel Aviv doorbracht met de nummer veertien.

Zoon Jordi is technisch directeur in Israël en stelde Bosz na vele telefoontjes aan bij Maccabi. “Het was een voorrecht hem te ontmoeten en dus in die week hier met hem te mogen optrekken. We spraken dagelijks over voetbal. Ik hoop dat hij nog een gelukkige week heeft gehad.”

Bosz was niet alleen onder de indruk van Cruijff, maar ook van het succesvolle Ajax dat Louis van Gaal wist te smeden. In die tijd droeg Bosz het shirt van Feyenoord, dat er maar niet in slaagde aan Ajax te tippen. Klassiekers gingen verloren, prijzen naar Amsterdam.

“Toen Van Gaal trainingen gaf bij De Meer, bekeek ik die sessies wel eens vanuit mijn auto,” vertelde Bosz al eens bij De Tafel van Kees, toen hij daar in oktober 2014 op bezoek was.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >