Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bij het 83ste bericht is Van Gaals ontslag toch echt officieel

De eerste 82 keer klopte het niet dat Louis van Gaal was ontslagen. Hopelijk heeft Daley Blind het 83ste bericht inmiddels ook gelezen, want nu is het officieel: Manchester United zette zijn trainer op straat. Het winnen van de FA Cup was voor Van Gaal niet voldoende om zijn baan te houden.

23 mei 2016 - 22:45
UsershyraDesktopajax_dataimagesac72d084ef4b8a19692b9a931c8a1b54_normal
De vraag is of Van Gaal (64) nog een nieuwe uitdaging aangaat. © Pro Shots

Van Gaal tekende twee jaar geleden bij Man Utd om de club via een driejarenplan terug aan de top te brengen, maar na twee teleurstellende seizoenen mogen we toch wel stellen dat hij achter ligt op schema. Te ver achter, naar de smaak van de club.

Is dat de schuld van Van Gaal? Goeie vraag. Hij mocht onwijs investeren, maar juist de duurste spelers – Di Maria, Swcheinsteiger – kreeg hij niet aan het foebele. De prestaties vielen tegen, het veldspel was saai en kwalificatie voor de Champions League werd misgelopen.

De club rekent dat Van Gaal aan, al staat hier tegenover dat de selecties van Man Utd de laatste jaren stiekem toch gewoon niet zo best waren en de trainer er ondanks veel blessures in slaagde jeugd te laten doorstromen en de verdediging goed gesloten te houden.

De BBC zette in deze analyse de voors en tegens van Van Gaal tegenover elkaar, inclusief fraaie grafieken en historisch perspectief ten opzichte van voorganger David Moyes en grote roerganger Alex Ferguson.

Wie weet blijkt over een tijdje pas wat de waarde van Van Gaal voor Man Utd is geweest, want er is wel degelijk een professionaliseringsslag gemaakt. José Mourinho zal er te zijner tijd vast iets over opmerken, aangezien hij op pole-position staat om de nieuwe trainer te worden. Grote kans dat hij Zlatan Ibrahimovic met zich meeneemt, dat horen we snel genoeg.

Wat rest zijn mooie woorden van Van Gaal, ondanks zijn ontslag. Enige klasse kun je hem rond zijn vertrek niet ontzeggen. “Ik ben erg teleurgesteld dat ik ons driejarenplan niet mag volbrengen. Ik geloof dat er een stevig fundament, waardoor de club in de toekomst meer successen kan vieren.”

“Ik ben er enorm trots op dat ik Manchester United heb geholpen om voor de twaalfde keer de FA Cup te winnen en het was een eer om deze club te leiden. Het was een wens van mij om nog eens een Engelse club te coachen en deel uit te maken van de Engelse voetbalcultuur, beide ervaringen waren fantastisch.”

“Ik dank mijn spelers en wens ze veel succes voor volgend seizoen. Het was prachtig om te zien dat veel jonge spelers hun kans hebben gegrepen bij het eerste elftal en ik ben benieuwd hoe zij zich in de toekomst ontwikkelen. Tot slot wil ik Alex Ferguson en Bobby Charlton bedanken, zij hebben ervoor gezorgd dat mijn familie en ik ons welkom hebben gevoeld.”

Hoewel Van Gaal zijn spelers veel succes wenst, zijn er ook een aantal die maar wat blij zijn dat er volgend seizoen een andere trainer voor de groep staat. Dit blijkt wel uit het feit dat diverse Engelse kranten maandag hele artikelen konden schrijven op basis van lekken uit de kleedkamer.

Enkele spelers waren niet heel blij met de tactiek van Van Gaal en zijn onvermogen of koppigheid om zich aan te passen aan de wensen van enkele sterren. Daar komt bij dat de tactische analyses slecht vielen. Spelers vonden het niet leuk om in kringgesprekken te horen wat ze fout deden. 

Als er dan video's op maat werden gemaild, werden die niet bekeken. De technische staf besloot zelfs software mee te sturen om te checken wie er serieus werk van maakte, maar ook dit werd omzeild. Dan weet je dat het foute boel is...

Naast Van Gaal vertrekken ook zijn assistenten. Zelfs de toekomst van Ryan Giggs is ongewis.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >