Nieuws

Miraculeus einde tegen FC Utrecht houdt Ajax in titelrace

Miraculeus, een ander woord is er niet voor de ontsnapping van Ajax tegen FC Utrecht na een 2-0-achterstand vijf minuten voor tijd. Door het uiteindelijke 2-2-gelijkspel blijft Ajax koploper, op doelsaldo. Het worden zenuwslopende weken.

17 april 2016 - 14:23
UsershyraDesktopajax_dataimagesf7da10ba72af1b24f0b01e11fce33a63_normal
Het was meer knokken dan vrijuit voetballen in de Arena. © Pro Shots

PSV had gisteravond al gewonnen van Roda JC (0-3), en dus wist Ajax dat het aan een puntje eigenlijk niet genoeg had tegen FC Utrecht. Maar winnen van de Domstedelingen is iets dat onder Frank de Boer niet vanzelfsprekend is. En dat bleek vanmiddag eens te meer.

Ajax voetbalde bepaald niet kampioenswaardig in de eigen Arena. Of het geduld was, voorzichtigheid of zelfs een beetje angst, er werd in de eerste helft – ondanks veel meer balbezit – weinig gecreëerd. Milik was als spits onzichtbaar, Younes maakte te weinig acties en El Ghazi, die de voorkeur kreeg boven Schöne als rechtsbuiten, had het moeilijk met Ligeon als tegenstander.

En dus moesten de kansen vooral ontstaan uit opportunisme, met een vleugje toeval erbij. Zo kreeg Younes de bal in de zestiende minuut ineens voor zijn voeten in het strafschopgebied. De Duitser scoorde, maar stond volgens scheidsrechter Makkelie buitenspel.

De beste kans in de eerste helft was eigenlijk nog voor FC Utrecht. Omdat Sinkgraven uitgleed, kon Barazite van dichtbij uithalen. Hij deed dat te gehaast, en schoot over. Zo gingen beide ploegen rusten zonder treffer.

Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft. Ajax had meer balbezit, maar was ook het meest slordig. Uitgerekend een verkeerde kaats tussen Klaassen en Bazoer leidde uiteindelijk de al gevreesde 0-1 in. Dit keer faalde Barazite niet recht voor Cillessen, en schoot de bal in het dak van het doel.

Na 62 minuten spelen werd Milik voor de eerste keer in stelling gebracht. Younes maakte een actie op links, gaf voor en de Pool kopte hard op doel. Keeper Bednarek stond echter op de juiste plaats.

In de zeventigste minuut, na de zoveelste gestrande aanval, vroeg de F-side kortstondig of Frankie ‘ging wisselen’. De trainer had op dat moment Cerny al zijn trainingspak uit laten doen. De jongeling verving Younes. Amper een paar minuten in het veld kreeg hij, na een goede combinatie met Bazoer, de kans op de gelijkmaker. Zijn schot in de korte hoek belandde echter tegen de paal.

FC Utrecht leunde comfortabel achterover en zag hoe de Ajacieden paniekerig op zoek gingen naar in elk geval een puntje.

In de 81ste minuut bracht De Boer Tete binnen de lijnen voor Bazoer en ging Van der Hoorn als aanpeelpunt voorin fungeren. Dat zijn naam massaal werd gescandeerd, zei eigenlijk genoeg. Bij zijn eerste actie als spits kreeg hij meteen geel, na een duel met Leeuwin.

Het hing in de lucht op een dag dat niets lukte, en het gebeurde ook: in de 85ste minuut joeg Utrecht-invaller Joosten de 0-2 op het bord. Voor de meeste supporters was dat het teken om naar huis te gaan.

Zij misten zo de snelle aansluitingstreffer van Klaassen.  Hij schoot onberispelijk raak na een gewonnen kopduel van… Van der Hoorn.

Weer twee minuten later rende een horde supporters weer terug naar hun plek. Milik werd neergelegd, zo oordeelde Makkelie, waar Janssen echter vooral de bal speelde, en niet de man. Milik ging zelf achter de bal staan en faalde niet.

Uiteraard ging Ajax in de absolute slotfase op zoek naar de drie punten. De beste kans, een schot van Gudelj, ging echter over. Zo bleef het 2-2 en hebben Ajax en PSV nu na 31 wedstrijden 75 punten. Het Amsterdamse doelsaldo is, met nog drie wedstrijden te spelen, zes doelpuntjes beter. Titel 34 is dus absoluut nog niet uit zicht, maar een nieuwe misstap mag Ajax niet meer maken. Het worden nog een paar zenuwslopende weken.