Ajax geeft PSV mokerslag in titelstrijd met knappe 2-0-zege

'Wij staan bovenaan!' Het uitvak mocht weer eens flink feest vieren na PSV - Ajax. Tegen alle verwachtingen in won Ajax met 2-0 van de regerend kampioen. En dus ligt Ajax op koers voor de titel.

20 maart 2016 - 17:39
UsershyraDesktopajax_dataimages034c5d68c76e4300000a82882441ce97_normal
Milik kopt, Zoet kijkt ernaar... Ajax staat na 1 minuut op 0-1. © Pro Shots

Frank de Boer zei onlangs in onze krant dat PSV – nog meer dan Ajax – moeite heeft met ploegen die terugzakken. Een behoudend Ajax in Eindhoven behoorde dus zeker tot de opties; of het de bedoeling was of niet, speelden de Amsterdammers ook vooral voor eigen helft.

Dat kon grotendeels van de wedstrijd ook, omdat Milik al na goed een minuut spelen de 0-1 had binnengekopt. De Pool werd bediend door Veltman, nadat Bazoer een belangrijk duel had gewonnen van Locadia.

PSV leek even aangeslagen, maar was na de eerste tien minuten de bovenliggende partij in eigen huis. Maar zoals De Boer dus al zei, hadden de Eindhovenaren moeite echt tot grote kansen te komen. Het waren vooral schoten van afstand die Cillessen op zich af kreeg. De ene keer acteerde de Ajaxdoelman zekerder dan de andere keer.

Eigenlijk was het de vraag wanneer PSV zou scoren – de ploeg deed dat de vorige 54 eredivisieduels steeds minimaal een keer. Maar vlak voor rust was het juist Ajax dat de grootste kansen kreeg.  En twee keer via Milik.

De Pool werd in de 43ste minuut diep gestuurd door Younes, maar wist de bal net niet over doelman Zoet te wippen. In blessuretijd kreeg hij een opgelegde kans met rechts uit te halen, maar deed dat te wild. Terwijl beide ploegen thee gingen drinken, konden de ballenjongens op zoek naar de bal.

Ajax begon de tweede helft een stuk alerter, won meer duels en kreeg meer ruimte om te voetballen. In de 52ste minuut resulteerde dat in een goede schotkans voor Gudelj. De middenvelder krulde de bal net naast het doel.

In de 67ste minuut kwam Ajax echter weer goed weg. Locadia dacht de gelijkmaker binnen geprikt te hebben nadat hij Dijks had afgetroefd, maar de PSV‘er werd heel laat teruggevlagd voor buitenspel. Een minuut later ontsnapte Younes voor het eerst deze middag echt aan Arias, draaide – uiteraard – naar binnen en schoot in de korte hoek. De bal kwam tegen het zijnet aan.

Met nog ruim een kwartier te spelen haalde De Boer zijn beide flankspelers – Schöne en Younes - naar de kant, voor El Ghazi en Fischer. Waarschijnlijk in de hoop dat PSV nog meer ruimte zou gaan weggeven achterin.

En dat gebeurde. El Ghazi sloeg bij de eerste mogelijkheid meteen toe. Hij werd goed aangespeeld in de ruimte, en haalde koel uit vanaf randje strafschopgebied: 0-2.

Het verzet van PSV was gebroken, terwijl het uitvak liedjes begon te zingen als ‘Ga staan voor de kampioen’. Ajax neemt door de zege in elk geval de koppositie over. De voorsprong is twee punten, met nog zes wedstrijden te gaan. Gezien het betere doelsaldo zou Ajax in theorie nog een keer gelijk mogen spelen.

Maar zes finales moet – zeker na de waarschuwing van NEC vorige week – achttien punten opleveren. En titel 34.