Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!

Ajax glijdt in Vigo, maar houdt stand tegen Celta

Ajax heeft zijn koppositie in de Europa League met verve verdedigd. Tegen Celta de Vigo kwam de ploeg twee keer op voorsprong, maar mag niet klagen met het uiteindelijke gelijkspel: 2-2.

20 oktober 2016 - 21:03
UsershyraDesktopajax_dataimagesb392d31244f5545806334c8fcf76a9f0_normal
Younes leek de winnende te maken, maar 2-2 is ook prima. © Pro Shots

Celta - Ajax leek niet zozeer de wedstrijd van de namen te worden, maar die van de voetbalschoenen. En de grasmat. Waar het gras van het Estadio Municipal de Balaidos er voor het duel, mede dankzij een heerlijk zonnetje, groen bij lag, daar bleek toen de bal eenmaal rolde kwalitatief nogal wat mis met de mat.

Spelers, en daarbij vooral de Ajacieden, gleden continu uit. Mede daardoor ontstond er een open wedstrijd, waarbij hoopvolle aanvallen abrupt werden gestopt en kansloze situaties ineens kansrijk werden.

Eerlijk is eerlijk, Ajax speelde bij vlagen simpelweg te slordig om heel gevaarlijk te worden. Eigenlijk leverde de eerste echt soepele aanval meteen een treffer op. Dolberg speelde zichzelf heerlijk vrij op het middenveld, stuurde Hakim Ziyech diep, die op zijn beurt eerst Nemanja Radoja uitspeelde en daarna doelman Ruben Blanco passeerde.

Ajax kon maar zeven minuten genieten van de voorsprong, Celta, dat in de beginfase het initiatief nam, kwam uit een vrije trap weer langszij. Andreu Fontas tikte de bal, voor Nick Viergever kon ingrijpen, miraculeus met zijn hak in de verre hoek.

Ajax besloot de eerste helft uiteindelijk met meer gele kaarten dan echte kansen. Davinson Sánchez, Nemanja Gudelj (vervanger van Lasse Schöne als controleur) en Joël Veltman kregen na harde tackles terecht de gele kaart voorgehouden door scheidsrechter Kruzilak.

In het begin van de tweede helft voegde Daley Sinkgraven zich bij het trio, waardoor verdedigend gezien alleen Viergever nog de noodrem kon gebruiken zonder serieuze consequenties.

Celta was toch de ploeg die het gemakkelijkste combineerde, en daaruit ook de beste mogelijkheden kreeg. De thuisploeg, die eerder dit seizoen FC Barcelona nog wist te verslaan, kon het Andre Onana echter ook niet al te moeilijk maken.

En toen was daar de 71ste minuut. In een haast uitzichtloze positie stiftte Ziyech de bal op eigen helft de ruimte in, waar Gudelj goed gebruik van maakte. Hij bediende Amin Younes. De Duitser kapte naar binnen, kreeg ruimte om met rechts uit te halen en krulde de bal heerlijk in de verre hoek: 1-2.

Peter Bosz bracht in de 77ste minuut met Mateo Cassierra (voor Younes) en Riechedly Bazoer (voor Ziyech) vers bloed in het veld. Even leek het verzet van Celta gebroken, maar net zo plotseling als alle andere doelpunten vielen deze avond, kwam ook de gelijkmaker op het scorebord.

In de 83ste minuut haalde Fabian Orellana met links uit, en zag de bal in de verre hoek, langs de duikende Onana, het doel ingaan: 2-2.

In de slotfase wilden beide ploegen vooral niet alsnog tegen een nederlaag aanlopen. Bazoer pakte bij een dreigende uitbraak van Celta in blessuretijd nog een gele kaart door een tackle.

Met een gelijkspel kunnen beide ploegen wel leven, gezien de stand in groep G. Omdat Standard Luik en Panathinaikos ook met 2-2 gelijkspeelden, veranderde er eigenlijk niets in de verhoudingen in deze groep. Ajax heeft zeven punten en blijft koploper, Celta staat tweede met vijf punten uit drie wedstrijden. Standard Luik heeft nu twee punten, Panathinaikos één.

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.