Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Vrijwillige vlagstekers werken zich in zweet: ‘Even mijn rijtje afmaken’

Het is woensdag 25 september, een dag voor Ajax - Besiktas JK. In alle vroegte worden karren met dozen de Johan Cruijff Arena in gereden. Via een appje krijgen we de vraag of we willen helpen. Waarmee? Vlaggetjes steken!

25 september 2024 - 12:44
Vlaggetjes 1200
Donderdag weer zwaaien! © De Brouwer

De vlaggetjes waarmee supporters elke Europese thuiswedstrijd zwaaien, komen natuurlijk niet als vanzelf op de vijftigduizend Arenastoeltjes te liggen. Een team van zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers – echte Ajaxsupporters – zorgen altijd weer dat op elk klapstoeltje een wit vlaggetje ligt. De ploeg begint steevast om 8.00 uur. Rond het middaguur is de klus geklaard.

Ditmaal zijn er wat afzeggingen, dus krijgen we de vraag om te helpen. Dat doen we natuurlijk graag. Als we arriveren op de omloop van de tweede ring, zijn zo’n tien supporters al hard aan het werk. We worden hartelijk welkom geheten en de vrijwilligers stellen zich voor. De sfeer is opperbest!

Het dak van het stadion is dicht. Het is broeierig in de Johan Cruijff Arena. We zien zweetpareltjes op voorhoofden. Logisch, want het is trap op, trap af. En slepen met dozen vol vlaggetjes. Een volle doos is best zwaar! Mijn deodorant is in elk geval snel uitgewerkt.

Ik kijk snel hoe de vaste vlagprikkers het doen. Die hebben er duidelijk meer handigheid in.

Er wordt systematisch gewerkt. Iedereen krijgt een paar rijen, zodat niemand elkaar in de weg loopt. Het blijkt een geoliede machine. Mij wordt gevraagd om rijen negen en tien voor mijn rekening te nemen. Met een mes snij ik een doos vol vlaggetjes open. Vervolgens leg ik een (te grote) stapel op mijn arm en ga ik stoeltje voor stoeltje af. De vlaggetjes zijn hartstikke glad. Voor ik het weet, ligt de helft op de grond. Goed begin!

Ik kijk snel hoe de vaste vlagprikkers het doen. Die hebben er duidelijk meer handigheid in. Ze gaan een stuk sneller. Als de brandweer zelfs! Oefening baart kunst, want voor ik het weet, schiet ik ook de stoeltjes langs. Weer een doos leeg!

Het is mooi om te zien hoe de vrijwilligers op elkaar letten. “Hey, vergeet je niet om wat te drinken?” hoor ik tien rijen boven me, terwijl er wordt gewezen op een doos vol blikjes cola en flesjes water.

“Ik maak even mijn rijtje af,” is het meest gehoorde antwoord.

Aanbevolen
Welke Ajacieden maakten minuten tegen Besiktas in 1993 en 2021?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >