Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax zwaar teleurgesteld over afgelasting Ajax - FC Utrecht

We hadden lang goede hoop dat Ajax - FC Utrecht op zondag 15 september gewoon kon doorgaan. Met supporters van beide partijen en zonder politie-inzet. Helaas besloot de gemeente Amsterdam anders. Dat stemt tot grote somberheid.

09 september 2024 - 16:49
Afgelastingajautr800
Daar gaan we weer... © Pro Shots

De politiebonden voeren, zoals we inmiddels weten, actie voor een beter vervroegd pensioen. De acties begonnen in aanloop naar het uitduel met NAC. Inzet van de politie was echter niet nodig. Het verliep allemaal prima. Dat had de burgemeester van Breda goed gezien.

Actie mislukt, dus besloten de politiebonden Feyenoord-uit te frustreren. En met ‘succes’, want er ging een streep door de klassieker. Maar nog is het niet genoeg. Met acties tijdens Ajax - Utrecht wordt het voetbal wederom misbruikt.

Wat Supportersvereniging Ajax betreft, had Utrecht-thuis prima kunnen worden gespeeld. Met supporters van Ajax én Utrecht, maar het gaat niet door. Er moet dus wederom worden gezocht naar een nieuwe speeldatum in de toch al zo overvolle voetbalkalender. Door het schrappen van de wedstrijd loopt Ajax al heel vroeg in het seizoen drie duels achter in de eredivisie. Dat is gekkenwerk.

Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van SV Ajax: “Wij zijn echt zwaar teleurgesteld dat de gemeente dit besluit heeft genomen. Hiermee ontneem je supporters de kans om te laten zien dat het kan. Op deze manier houdt de politie zelf in stand dat zij structureel met een hoge inzet nodig is bij dergelijke wedstrijden.”

Aanbevolen
Ajax en FC Utrecht deden er alles aan om wedstrijd te spelen

“Naast onze telleurstelling zetten we vraagtekens bij het proces. De politie kondigt een staking aan en adviseert vervolgens zelfstandig deze wedstrijd niet door te laten gaan. Met andere woorden: de slager keurt zijn eigen vlees. De belangen lopen flink door elkaar heen.”

“Het doel heiligt blijkbaar de middelen. Supporters, en niet alleen die van Ajax, worden daar nu allemaal de dupe van. Dat terwijl we juist streven naar normalisatie en structureel minder politie-inzet.”

“Het is ook jammer en vreemd dat de politie geen enkele poging heeft gedaan om met ons als SV Ajax in overleg te gaan. Dat geldt ook voor de lokale driehoek, verder bestaande uit het Openbaar Ministerie en de gemeente Amsterdam. Wij vertegenwoordigen 150.000 leden. Dat is meer dan alle politieke partijen in Den Haag bij elkaar.”

“Juist wij hebben goede contacten met de supportersvereniging van Utrecht. En ook aan die kant wilde iedereen – net als beide clubs en de KNVB – er alles aan doen zondag te voetballen. Supporters krijgen nu niet de kans om te laten zien dat deze wedstrijd zonder bovenmatige inzet van politie kan worden gespeeld.”

Het voetbal wordt misbruikt door de politie om de eis bij het kabinet voor het behoud van vroegpensioen kracht bij te zetten. Als supportersvereniging hebben we begrip voor het middel, maar niet voor de actie. We denken overigens ook niet dat ze hier in Den Haag wakker van liggen.

Het besluit om een streep door Utrecht-thuis te zetten, heeft ook (inter)nationale gevolgen. Nagtzaam: “Door dit besluit komt het verloop van de competitie in het geding. En ook zeker de internationale uitstraling van de eredivisie. Voor de toewijzing van toernooien en finales is dit slecht nieuws. Reken maar dat de Uefa, de Fifa en andere sportbonden meekijken. Amsterdam, en daarmee Nederland, staat gewoon in zijn hemd.”

Aanbevolen
Burgemeester Breda: ‘Politie bij voetbalduels zou uitzondering moeten zijn’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >