Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: laatste Bergkamptreffers in De Meer tegen Fortuna

Ajax speelt woensdag om 20.00 uur in eigen huis tegen Fortuna Sittard. Dat duel werd 24 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we een speler uit die ooit in de spotlights stond tegen de Zuid-Limburgers. Ditmaal Dennis Bergkamp.

16 september 2024 - 10:59
Bergkamp 1200
Bergkamp, een ware Ajaxparel. © AFC Ajax

1992: Bergkamp neemt met twee treffers afscheid van De Meer
Het is donderdag 27 mei 1993. Ajax trapt om 20.00 uur af tegen Fortuna Sittard. Het is de laatste thuiswedstrijd van seizoen 1992/1993. Het wordt een makkelijk avondje. De 17.800 toeschouwers zien hun club met 5-1 winnen. Ze zijn ook getuige van de laatste wedstrijd van Bergkamp in De Meer.

Bergkamp vertrekt immers bij Ajax. Hij gaat samen met Wim Jonk naar Internaziobale, maar neemt in Amsterdam afscheid in stijl. Hij etaleert nog eenmaal zijn klasse in De Meer en treft tweemaal doel. Hij maakt een paar dagen later echt zijn laatste doelpunt voor Ajax, maar dat gebeurt in de Utrechtse Galgenwaard.

Bergkamp is in zijn laatste seizoen de absolute sterspeler van Ajax. Nog een keer mag hij zijn kunsten vertonen in De Meer. Het publiek wordt daarmee de grote winnaar. Ajax swingt, met Bergkamp voorop. Hij vertoont een grote gretigheid om er in zijn laatste Mokumse voorstelling iets moois van te maken. Ook het publiek is hongerig om nog een keer het tandem Bergkamp-Jonk aan het werk te zien.

Ajax swingt, met Bergkamp voorop. Hij vertoont een grote gretigheid om er in zijn laatste Mokumse voorstelling iets moois van te maken.

Ajaxsupporters worden op hun wenken bediend. Bergkamp opent het bal door na een halfuur de 1-0 achter doelman Ruud Hesp te werken. Dat gaat weer op de subtiele wijze die we zo goed van Bergkamp kennen. Het applaus klatert op de sterspeler neer. Dat gebeurt ook als hij de 4-0 voor zijn rekening neemt.

Een mooi moment is het laatste fluitsignaal. Scheidsrechter Ab Schuurman heeft oog voor de situatie en fluit pas af als Bergkamp de bal voor het laatst heeft beroerd. Voor supporters het teken om Bergkamp en Jonk op fraaie wijze uit te zwaaien. Aan de Diemenzijde wordt een zee aan vuurwerk zichtbaar. Michael van Praag doet een dankwoord. Ceremoniemeester Jan Rietman leest een brief van Bergkamp en Jonk voor aan de fans.

Dan volgt een indrukwekkende ereronde van het duo. Door de hekken gestoken handen worden geschud en de bloemen worden aangepakt. Op de tribune pinkt moeder Bergkamp een traantje weg. Dat de geboren Amsterdammer door supporters wordt verkozen tot Ajacied van het Jaar, is op dat moment even logisch als terecht.

Zijn vertrek doet zeer, maar met Jari Litmanen dient de volgende publiekslieveling zich al voorzichtig aan.

Aanbevolen
Speel ook in september mee met Ajax Life Poule!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >