Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Besiktas

Ajax begint donderdag aan de competitiefase van de hernieuwde Europa League. Het Turkse Besiktas JK komt op bezoek in de uitverkochte Johan Cruijff Arena. We beschouwen voor op deze spannende confrontatie!

26 september 2024 - 09:14
Driedingenajabjk800
In Europese avondjes hebben we altijd zin! © Pro Shots

Honderd procent score
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Helemaal waar, maar soms is het wel fijn een blik op de statistieken te werpen. En wat blijkt? Ajax heeft tot dusverre een honderd procent score tegen Besiktas. De Amsterdammers stonden zesmaal eerder tegenover de Turkse opponent. Die potjes werden allemaal gewonnen. Dat houden we graag zo!

De eerdere ontmoetingen met Besiktas dateren uit de seizoenen 1966/1967, 1993/1994 en 2021/2022. In de jaren zestig won Ajax in de strijd om de Europacup 1 met respectievelijk 2-0 en 1-2. Begin jaren negentig voegden de Amsterdammers daar een 2-1 en duidelijke 0-4-zege aan toe. Dat was in het toernooi om de Europacup 2. In Istanbul was Jari Litmanen de grote man met een hattrick.

Jongere Ajacieden denken eerder aan de ontmoetingen in 2021. In de groepsfase van de Champions League was Ajax in eigen huis met 2-0 te sterk voor Besiktas. Op bezoek in Turkije won de ploeg van Erik ten Hag met 2-1. Sébastien Haller was in die twee duels drie keer trefzeker.

Aanbevolen
Farioli onder indruk van Besiktas onder Van Bronckhorst

Farioli in Turkije nog niet vergeten
Bij Besiktas staat een Nederlandse trainer aan het roer. Giovanni van Bronckhorst is sinds dit seizoen coach in Istanbul. Hij presteert goed met de Turkse club. Besiktas won de strijd om de supercup met overtuigende cijfers (5-0) van rivaal – en eveneens tegenstander van Ajax – Galatasaray SK. In de competitie staat de ploeg derde.

Francesco Farioli heeft op zijn beurt weer een verleden in Turkije. De trainer had zowel de leiding over Fatih Karagümrük als Alanyaspor. Volgens Van Bronckhorst zijn ze Farioli in Turkije nog niet vergeten.

Hij denkt dat de Italiaan onze club weer op het juiste spoor kan zetten. “Dat heeft hij in Turkije bewezen, want de mensen hebben het nog steeds over hem en zijn manier van spelen. Die manier zag je daarna ook terug bij OGC Nice en nu bij Ajax,” zo zei Van Bronckhorst in de perskamer van de Johan Cruijff Arena.

De Besiktastrainer ging natuurlijk ook in op het duel met Ajax. “Ik kijk ernaar uit. Ajax is een historische tegenstander, ook voor Besiktas als club. We willen Ajax een heel moeilijke avond bezorgen en vrijdag met de winst op zak terugkeren naar Turkije.”

Aanbevolen
Henderson over volle voetbalkalender: ‘Te gek voor woorden’

Oppassen voor drietal
Het is voor Ajax zaak om een drietal spelers van Besiktas goed in de gaten te houden. Ciro Immobile, Rafa Silva en Gedson Fernandes zijn dit seizoen samen goed voor vijftien doelpunten, waarbij de Italiaanse spits er zeven voor zijn rekening nam. Silva ken je misschien van Benfica, met wie hij al eerder tegen Ajax speelde.

Ook zien we de namen van oud-eredivisiespelers terug in de Turkse selectie. Rechtsback Jonas Svensson heeft een verleden bij AZ, terwijl aanvaller Milot Rashica voor Vitesse uitkwam.

Ajax en Besiktas trappen donderdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van de Engelse arbiter John Brooks.

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van Ajax - Besiktas!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >