Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op tijdens simpele zege van Ajax op Fortuna Sittard

Ajax kende een eenvoudige avond in de Johan Cruijff Arena. Het inhaalduel met Fortuna Sittard eindigde in 5-0. We zagen vijf doelpuntenmakers, een teruggekeerde Ajacied en een debutant. Wat ons verder opviel? Je leest het hieronder!

18 september 2024 - 21:50
Verslagajafor800
Eindelijk weer naar Ajax kijken! © Pro Shots

‘En met nummer 18, Davy Klaassen!’
Francesco Farioli verklapte in aanloop naar Fortuna-thuis dat Brobbey zou spelen. Het ontbreken van zijn naam op het wedstrijdformulier was daarom een grote verrassing. De reden? De spits liep dinsdag op de training een blessure op. Niks ernstigs gelukkig, zo liet de trainer weten. Hij hoopt Brobbey er zaterdag in Deventer weer bij te hebben.

De vacature in de spits werd opgevuld door Chuba Akpom. Wout Weghorst begon op de bank. Daar werd hij vergezeld door onder andere de teruggekeerde Owen Wijndal, Benjamin Tahirovic en… Davy Klaassen! Toen de stem van Rob van Rossem door de stadionspeakers schalde, klaterde een luid applaus van de tribune. “En met nummer 18, Davy Klaassen!” Het voelde vertrouwd. Alsof hij nooit is weggeweest. 

Snelle voorsprong
Het was zo lang geleden dat Ajax voor het laatst in eigen huis in actie kwam, dat het voor Ajacieden vast even zoeken was naar de Johan Cruijff Arena. Terwijl supporters zich nog opnieuw voorstelden aan hun buurman of -vrouw in het stadion, lag de bal al in het netje. Kenneth Taylor zette Ajax na negen minuten op voorsprong.

Dat gebeurde overigens na een fraaie aanval. Zo eentje waarbij het warme mes door de spreekwoordelijke boter sneed. Bertrand Traoré ging de combinatie met Kian Fitz-Jim en Devyne Rensch aan. Taylor stond inmiddels aardig vrij. Daarna was het een kwestie van breed leggen, schieten en juichen.

Slordig spel, maar wel 2-0
Was het spel dan zo goed? Nou, eigenlijk niet. Ajax was ontzettend slordig. Alsof een aantal spelers roestig uit de zomerstop na de zomerstop was gekomen. De waarschuwing van Fortuna Sittard – dat speelde in speciale wedstrijdshirts als eerbetoon aan de vijf jaar geleden overleden Fernando Ricksen – loog er niet om. De paal bracht gelukkig redding op het schot van Alen Halilovic. 

Ondank het foutenfestijn in de eerste helft, was de tweede Ajaxtreffer snel een feit. Akpom kopte een bal door op Traoré, die met één aanname gelijk zijn man kwijt was. Plots stond hij voor de neus van Matthijs Branderhorst. Als een duveltje uit een doosje, zoals we Traoré kennen. De aanvaller rondde koeltjes af en kon zijn bekende dansje uitvoeren. 

Het werd er voor Ajax niet moeilijker op toen Fortuna vlak voor het rustsignaal met tien man kwam te staan. Akpom ontsnapte uit de rug van Rodrigo Guth. De spits was onderweg naar het doel, maar werd gevloerd. Dat betekende rood en inrukken. Zo beleefden we een relaxte avond in de Johan Cruijff Arena, zonder naar een groots spelend Ajax te kijken.

Rentree, debutant en slimme goal
Aangezien er voor Ajax drukke weken aankomen en de stand het toeliet, kon Farioli doorwisselen in de tweede helft. Daniele Rugani was de eerste die binnen de lijnen kwam. Ook Branco van den Boomen viel in. Het mooiste moment was wat ons betreft de invalbeurt van Klaassen. Het kind van de club werd al toegezongen tijdens het warmlopen, maar het volume ging omhoog toen hij aan de zijlijn verscheen voor zijn rentree.

Klaassen moest overigens nog even geduld hebben voor hij het veld in mocht, want Ajax was in de aanval. Eentje die tevens leidde tot een doelpunt. Youri Baas kopte een voorzet van Jorrel Hato binnen. Waar de een zijn rentree maakte, daar ging de ander op voor zijn debuut. Weghorst maakte zijn eerste minuten in het wit-rood-wit.

Devyne Rensch tekende voor de vierde treffer, op aangeven van Godts. De rechtsback keek even naar de keeper, zag hem op een voorzet rekenen en legde de bal vervolgens doodleuk in de korte hoek. Het slotakkoord was voor Akpom. Kortom, een prima avond in Amsterdam.

Dat hadden we wel verdiend na ons cluppie zo lang te hebben gemist!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >