Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Neeskens won met Ajax alles wat er te winnen viel

Met Johan Neeskens is Ajax een van zijn beste en meest geliefde oud-spelers verloren. De Nees overleed maandag plotseling op 73-jarige leeftijd. Wat rest zijn de herinneringen. De foto’s die we verzamelden, nemen ons mee terug naar zijn ongekend succesvolle periode bij Ajax.

08 oktober 2024 - 13:26
Johan Neeskens 1200
Rust zacht, Johan. © AFC Ajax

Neeskens maakt in de voorbereiding op het seizoen 1970/1971 zijn debuut voor Ajax. Hoofdtrainer Rinus Michels geeft hem speelminuten in een oefenwedstrijd tegen Chelsea. Daarin maakt de middenvelder zoveel indruk, dat hij zijn plaats niet meer kwijtraakt.

Wat volgt is een succesperiode die zijn weerga niet kent. Op Wembley leggen de Amsterdammers ten koste van Panathinaikos beslag op de Europacup I. In zijn eerste seizoen bij Ajax wint Neeskens direct de grootste prijs die er te winnen valt in het Europese voetbal. Het blijkt slechts het begin, want een gouden tijdperk breekt aan.

Ajax schrijft geschiedenis door de Europacup I drie jaar op rij te winnen. Neeskens, die vooral bekend staat om zijn genadeloos hard ingeschoten strafschoppen en zijn uitzonderlijke loopvermogen, wordt met de club ook nog tweemaal landskampioen en wint de wereldbeker voor clubteams. Alsof dat nog niet genoeg is, prijken er ook nog twee supercups en nationale bekers op zijn palmares.

Wanneer hij uiteindelijk in 1974 in navolging van Johan Cruijff naar FC Barcelona vertrekt, heeft hij 171 wedstrijden in het Ajaxshirt achter zijn naam staan. Daarin scoort hij 39 keer.

Een geliefd Ajaxicoon is niet meer. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Rust zacht, Johan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >