Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Matig Ajax pakt volle buit tegen negental FK Qarabag en dit valt op

Ajax won donderdag in het verre Bakoe ruim met 3-0 van FK Qarabag. Toch kwam die zege niet zo eenvoudig tot stand als dat de eindstand doet vermoeden. Laten we zeggen dat de Ajacieden de arbitrage niet tegen hadden… Nou ja, lees maar!

24 oktober 2024 - 13:42
Godts 1200
Van Godts ging de meeste dreiging uit. © Pro Shots

Glippen en verrassingen in opstelling
Een enorme politiemacht was vier uur voor de wedstrijd al aanwezig bij het Tofikh Bakhramovstadion. Aan militairen in camouflagekleding was ook geen gebrek. Aanleiding zagen we niet, maar goed. Wel zagen we een piepjonge stadionglipper. Het jochie gooide eerst zijn rugtas over het hek. Daarna glipte hij behendig door de spijlen. Jong geleerd, is oud gedaan.

De 450 Ajaxsupporters kwamen op dat moment samen op de verzamelplek langs de kust. Daar was amper blauw op straat. De bussen vertrokken drie uur voor de aftrap naar het stadion. Via een piepklein poortje vond iedereen zonder gedoe een plekje in het uitvak.

Daar hoorden ze dat Wout Weghorst en Christian Rasmussen aan de aftrap stonden. Brian Brobbey en Bertrand Traoré zaten op de reservebank. Dat was vooral omdat er nog drukke weken met topwedstrijden aankomen. Voor Weghorst was het in elk geval een mooie beloning na zijn geweldige invalbeurten.

Hectisch begin en vroeg rood FK Qarabag
De spelers van FK Qarabag hadden er meteen goed zin in, aangevuurd door zo’n 25.000 supporters op de tribunes. Ajax werd direct zwaar onder druk gezet. De bal lag dan ook al na twee minuten achter Remko Pasveer. De treffer van Leandro Andrade ging gelukkig niet door wegens buitenspel.

Op het kwartier zette Mika Godts goed door op Júlio Ramão. Laatstgenoemde verslikte zich in de jonge Belg en verspeelde de bal. Godts kon richting doelman, maar Ramão belette hem de doorgang, al was de weg nog heel lang. De Schotse arbiter Nicholas Walsh toverde meteen een rode kaart uit z’n borstzak. Daar zou het niet bij blijven, maar daarover later meer.

Taylor laat uitvak juichen
Het is niet dat Ajax het tiental van FK Qarabag vervolgens bij de strot greep, maar het kwam na een halfuur wel op voorsprong. Kenneth Taylor veroverde de bal, die via Godts bij Weghorst belandde. De spits schoot voorlangs, maar gelukkig stond Taylor op de goede plek om binnen te werken. 

Een blik op de arbitrage leerde dat het doelpunt telde. De fans uit Azerbeidzjan doofden snel de lichtjes op hun mobieltjes, want de tegentreffer drukte aardig de feestvreugde. Daar dachten ze in het uitvak uiteraard heel anders over. Hossen maar!

De thuisploeg bleef ook in ondertal niet rond de eigen zestien hangen en bleef naar voren voetballen. Het lukte Ajax amper om van de vrijgekomen ruimtes te profiteren. Tot ongenoegen van Francesco Farioli langs de zijlijn. Vooral Rasmussen had het lastig. De trainer noemde de Deen voor de wedstrijd een speler met veel potentie. Eentje die soms zelf niet weet hoeveel power hij heeft. Rasmussen kwam echter niet goed uit de verf in Bakoe, al ging die vlieger op voor meer spelers.

Weghorst pakt cadeautje Ajax uit
Ajax begon de tweede helft met dezelfde elf als waar het de eerste helft mee afsloot. Taylor verstuurde al snel een prachtpass op Weghorst, maar de spits kreeg de bal er niet in. Ook de rebound werd door Rasmussen niet benut. Farioli stuiterde vol ongeloof voor zijn dug-out langs. 

Aan de andere kant haalde Pasveer opgelucht adem toen een bal net langs de voor hem goede kant van de paal rolde via een noodzakelijk blok van Josip Sutalo. Ajax bakte er niet veel van, maar de Schotse arbitrage schoot te hulp. Een schouderduw op Rasmussen werd bestraft met een penalty. Een koud kunstje voor Weghorst, die onberispelijk raak schoot. Het voelde niet helemaal terecht, maar in het uitvak werd een goed feest opgestart.

Dat feestje werd nog heviger toen ook de 0-3 viel. Invaller Chuba Akpom pakte zoals wel vaker z’n doelpuntje mee na goed doorzetten van Devyne Rensch en Godts. Het werd nog vervelender voor de thuisploeg toen Elvin Jafarguliyev z’n tweede gele kaart incasseerde. FK Qarabag moest verder met negen man… Het zat Ajax bepaald niet tegen, zeg maar. Drie gespeeld, zeven punten. Dat is gewoon uitstekend.

We bedanken de supporters in Bakoe nogmaals voor hun geweldige steun. Zondag om 16.45 uur staat ook voor hun het thuisduel met Willem II alweer op het programma.

Aanbevolen
Ajacieden op avontuur in Azerbeidzjaanse bergen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >