Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Mark maakt Europees uitdebuut in Bakoe: ‘Je wordt erin meegezogen’

FK Qarabag-uit stond bij veel Ajaxsupporters op het verlanglijstje. Voor Mark (67) uit Rijen werd het tripje naar Bakoe extra speciaal. Hij maakte zijn awaydaydebuut!

25 oktober 2024 - 17:55
Interviewmark800
Er waren 450 dapp're strijders in Bakoe. © Pro Shots

Je hebt een bijzonder debuut uitgekozen!
“Ik ga al zo’n 55 jaar naar Ajax, maar ben nog nooit naar een Europese uitwedstrijd geweest. Toen ik naar Brabant verhuisde, verdween de club een beetje naar de achtergrond. Dat was meer vanwege de afstand dan vanwege de interesse. De laatste jaren ga ik weer steeds vaker naar de Johan Cruijff Arena. Een Europese awayday ontbrak alleen nog.”

“Het is gewoon heel lastig om als lid van Supportersvereniging Ajax zonder Europees uitrecht aan een kaartje te komen. Voor je aan de beurt bent, is de wedstrijd al uitverkocht. Met FK Qarabag-uit waren de kansen veel groter. De prikkel zat ‘m ook wel in de exotische bestemming.”

Bakoe is niet de makkelijkst bereisbare trip wat betreft kosten, afstand en het aanvragen van een visum. Hoe heb jij dat ervaren?
“Niet heel anders eigenlijk. Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik niet voor budget, maar comfort heb gekozen. De meeste vluchten kwamen ’s nachts aan en vertrokken ook laat. Dan ben je kapot. Ik betaalde dus iets meer voor schappelijke vliegtijden.”

Je hebt er ook een soort mini-vakantie van gemaakt, toch?
“Bij mij was het geen awayday, maar een awayweek, haha! Ik kwam zondagavond aan en vertrok vrijdag weer. Als je hier toch naartoe gaat en behoorlijk wat kwijt bent voor een vliegticket, kun je maar beter een paar dagen langer te blijven.”

Wat heb je allemaal gedaan?
“Ik heb de eerste twee dagen gebruikt om het land te bekijken. De eerste dag deed ik een tour rondom Bakoe, waarin we langs alle highlights gingen. Dan kom je langs eeuwenoude rotstekeningen, voormalig oliebronnen, een Indische tempel, moddervulkanen en het eeuwige vuur.”

“Mijn tweede excursie was naar het binnenland. We gingen onder andere naar Seki, in het noorden van Azerbeidzjan. Daar worden de typische glas- en houtramen gemaakt. Het was een lange trip. We gingen om 8.00 uur weg en kwamen pas tegen middernacht weer terug. Dat heeft ook te maken met de slechte wegen.”

Waren de wegen zo slecht door de regen?
“Nee, dat niet. Maar het kwam hier maandag wel met bakken uit de hemel! Ik heb wel eens een flinke bui gezien, maar dit was heel spectaculair. Er lag wel vijftig centimeter water. Alle straten stonden blank.”

Wat vond je van het land en de stad Bakoe?
“In eerste instantie vond ik het een te drukke stad, met veel verkeer en hectiek. Maar als je er wat langer doorheen loopt, komt zo’n stad naar je toe. Dan merk je pas hoe bijzonder het is. Vooral omdat er veel architectonische gebouwen staan, zonder dat die heel schreeuwerig zijn, zoals in Abu Dhabi of Dubai. Je hebt hier ook veel meer historie, bijvoorbeeld in de oude stad die uit de late middeleeuwen stamt. De stad heeft me echt verrast in alle opzichten.”

En je bent de spelers nog tegengekomen!
“Ze liepen over de boulevard voor een stadswandeling. Ik heb een stukje met ze mee gewandeld en een beetje gekletst. Dat ging op een hele leuke en open manier.”

Hoe vond je de ervaring op matchday?
“Er hing een hele gemoedelijke sfeer op het verzamelpunt, vanaf waar we met bussen naar het stadion gingen. Op dat moment proef je dat Ajax verbroedert. Iedereen staat daar met één doel en dat is de club. Dat was voor mij het mooiste. Ik had echt kippenvel. De sfeer was ook fantastisch. Ik ervaarde het als een energiebom. Je wordt erin meegezogen. Ik ben verbaast dat ik niet schor ben, haha!”

Ze zeggen wel eens dat uittripjes verslavend zijn. Wil jij ook gelijk meer?
“Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten, met de wedstrijddag als kers op de taart. Het smaakt zeker naar meer. Als ik in de toekomst kansen krijg om vaker te gaan, ga ik het zeker proberen.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >