Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Gouden invalbeurt Weghorst redt Ajax tegen FC Groningen en dit valt op

Ajax is tegen FC Groningen door het oog van de naald gekropen. De Amsterdammers speelden lange tijd een zorgeloze wedstrijd, maar brachten zichzelf na rust in de problemen. Door een gouden invalbeurt van Wout Weghorst werd er alsnog met 3-1 gewonnen. Dit viel zoal op.

Door Jordy Haak
06 oktober 2024 - 18:43
Weghorst 1200
Weghorst kopt hard raak! © Pro Shots

Ziekenboeg stroomt leeg
Francesco Farioli waande zich afgelopen week in Medisch Centrum Ajax, maar in aanloop naar het treffen met Groningen zag hij de ziekenboeg langzaam leegstromen. Bertrand Traoré keerde terug in de basis, terwijl Jordan Henderson en Weghorst weer op de bank plaatsnamen.

“Traoré heeft een aantal keer met de groep mee kunnen trainen. Hij is een enorm vaardige speler met veel power. Hij kan dus veel toevoegen aan ons spel,” liet Farioli tegenover ESPN weten. Met Henderson wilde hij geen risico nemen. “Jordan heeft zaterdag wel weer meegetraind met het elftal, maar het is misschien te gevaarlijk om met hem te starten.”

Davy Klaassen, die in Europa niet speelgerechtigd is, kon ook rekenen op een basisplaats. De oer-Ajacied schoof bij afwezigheid van Henderson de aanvoerdersband om zijn arm.

Applaus voor Sutalo en Gravenberch
De slijtageslag tegen SK Slavia Praag (1-1) leek in de eerste helft enigszins zijn tol te eisen. Zowel op het veld als de tribunes. De sfeer is de Johan Cruijff Arena was wat tam, terwijl het baltempo binnen de lijnen ook niet bijster hoog lag. Toch zagen we bij vlagen dat Ajax best lekker in zijn vel stak.

Dat bijvoorbeeld Josip Sutalo blaakt van het zelfvertrouwen, bleek uit de manier waarop hij achteloos een bal aannam, om enkele minuten later met een prima kapbeweging zijn opponent het bos in te sturen.

Het waren dit soort momenten die op applaus van de tribunes konden rekenen. Net zoals Ryan Gravenberch, toen hij op de stadionschermen verscheen. De huidig speler van Liverpool was even terug op het oude nest en kon op een warm ontvangst rekenen.

Wie anders dan Davy?
Kenneth Taylor was met een schot op de paal het dichtst bij de openingstreffer, maar dat doelpunt moest uiteindelijk van iemand anders komen. Wie? Die naam kunnen jullie zelf wel invullen. Klaassen natuurlijk! Hij werd als doelpuntenmaker zelfs door stadionspeaker Rob van Rossum bestempeld als Mister 1-0.

Davy is terug in Amsterdam en dat weten we. Nadat Brian Brobbey naar de grond werd getrokken, belandde de bal voor de voeten van de middenvelder, die zonder aarzelen raak schoot. Bijna had Klaassen ook nog een assist te pakken, maar nadat hij de bal met zijn borst klaarlegde voor Brobbey, zag de spits zijn inzet worden gekeerd door Etienne Vaessen.

Zijn ietwat gefrustreerde reactie na het missen van die kans, bevestigt hoe erg Brobbey snakt naar een goal. In de eredivisie is hij dit seizoen nog doelpuntloos. Dat knaagt aan hem, al is het ook niet makkelijk, wanneer er continu tegenstanders aan je shirt hangen. Dat begon alweer vanaf de eerste minuut. Als je Brobbey zijn shirt wil, kun je het ook gewoon vragen, hoor.

Sutalo nu minder succesvol
Na een klein uur spelen, werd de spits vervangen door Chuba Akpom, die vlak na zijn entree direct een grote kans kreeg. Hij stiftte de bal over Vaessen heen, maar zag zijn inzet nog voor de doellijn worden weggewerkt. Traoré maakte gelijktijdig plaats voor Christian Rasmussen.

Ajax vroeg na rust om problemen, door bijzonder slordig uit de kleedkamer te komen. Branco van den Boomen liet na zeventig minuten Jorg Schreuders ontsnappen en bracht Sutalo daarmee in de problemen. De verdediger kreeg de bal met het hoofd niet weggewerkt en plots stond het 1-1.

Weghorst redt Ajax
Van den Boomen kreeg slechts enkele minuten later dé kans om direct orde op zaken te stellen, maar vanaf de strafschopstip zag hij zijn inzet worden gekeerd door Vaessen. En zo zat Ajax totaal onnodig in de problemen. 

Waar het een zorgeloze middag leek te worden, was het ineens alle hens aan dek. Farioli bracht Weghorst en Anton Gaaei om nog iets te forceren. Dat bleek een gouden greep. Uit een haarscherpe voorzet van laatstgenoemde kopte Weghorst snoeihard raak. Zijn eerste treffer in het wit-rood-wit. En direct een hele belangrijke. Daarmee werden immers drie uiterst kostbare punten veiliggesteld. 

Diep in blessuretijd was Weghorst nogmaals belangrijk. Met een subtiele pass stelde hij Akpom in staat er nog 3-1 van te maken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >