Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Beuker: ‘Opleiden is een marathon, geen sprint’

Een van de belangrijkste taken van Marijn Beuker is het aanbrengen van hervormingen in de jeugdopleiding van Ajax. Sommige dingen gaan al goed, andere zaken moeten worden verbeterd. De directeur voetbal aan het woord.

26 juni 2024 - 10:44
Beuker 1200
Beuker gaat veel observeren de komende tijd. © Pro Shots

In een uitgebreid interview op het digitale thuis van Ajax vertelt Beuker dat hij zijn eerste maanden in Amsterdam heeft gebruikt om veel te observeren, gesprekken te voeren en een plan te maken. Het proces staat daarin centraal. Vanaf de jongste jeugd tot het eerste elftal moet volgens dezelfde principes worden gewerkt.

“Maar dat wil niet zeggen dat het effect op spelers direct te zien is,” stelt Beuker. “Opleiden en ontwikkelen is iets van de lange adem. Opleiden is een marathon, geen sprint. De manier van werken moet zorgen voor langzame progressie. Dat is namelijk de beste progressie. Snel succes is niet het beste succes, zeg ik altijd.”

Beuker noemt technisch meesterschap en buitengewone spelintelligentie als belangrijkste kwaliteiten voor een Ajaxspeler. In de onderbouw wordt vooral op dat laatste aspect de nadruk gelegd. “We willen geen eenheidsworsten in de opleiding,” vervolgt Beuker. “Het is belangrijk niet te vroeg te specialiseren en niet te snel wapens te creëren, maar ervoor te zorgen dat talenten breed worden opgeleid. Dat stimuleert creativiteit en oplossingsgericht denken.”

Aanbevolen
Beuker over visie: ‘Ouderwetse cultuur in nieuw jasje gieten’

Onlangs vertelde Beuker in een uitgebreid interview voor ons magazine Ajax Life al over de nieuwe aanpak op De Toekomst. Nu gaat hij daar nog iets dieper op in. Spelers moeten voetbalgedragingen en spelsituaties zelf leren herkennen. Trainers zijn er niet om alles voor te kauwen, maar vooral om een begeleidende rol spelen.

Om de spelintelligentie te verbeteren, is het bovendien belangrijk dat er veel variatie in de oefeningen zit. Ook wil Beuker de principes van het straatvoetbal integreren in de opleiding en in een modern jasje steken. “Daar horen onder meer verschillende ondergronden bij, zoals straat, zaal, zand en gravel,” legt hij uit. “Het ontwikkelen van zachte voetjes gaat het beste op imperfecte ondergronden.”

“We moeten de spelers in situaties brengen die minstens zo onvoorspelbaar zijn als in wedstrijden. Dat betekent dat ze onder heel veel verschillende omstandigheden het Ajaxvoetbal moeten kunnen spelen. Veel variëren en elke herhaling moet een andere herhaling zijn. De spelers moeten zelf de puzzel leggen en trainers moeten de voorwaarden daarvoor creëren. Spelers mogen niet op de automatische piloot spelen.”

In het volledige interview legt Beuker ook uit hoe winnen zich verhoudt tot opleiden, vertelt hij over de samenstelling van de staf van de verschillende elftallen en het in de praktijk brengen van de nieuwe plannen. Check het stuk vooral, zouden we willen zeggen.

Aanbevolen
KNVB voert drie opvallende veranderingen door in 2024/2025

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >