Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB voert drie opvallende veranderingen door in 2024/2025

De KNVB voert bij aanvang van seizoen 2024/2025 drie opvallende reglementaire veranderingen door. De voetbalbond spreekt over doorlopende stadionklokken, witte wissels en live uitleg op het veld bij VAR-beslissingen. We nemen ze alle drie door.

25 juni 2024 - 12:44
VAR 1200
Makkelie overlegt met de VAR. © Pro Shots

Stadionklokken lopen door na reguliere speeltijd
Het eerste nieuwigheidje betreft de stadionklokken in het betaald voetbal. Deze moeten vanaf het nieuwe seizoen doorlopen na afloop van de reguliere speeltijd. Dit voert de KNVB in om supporters in het stadion beter op de hoogte te houden van het verloop van de extra speeltijd. Dit vinden we wel een mooie verbetering, eerlijk gezegd.

De stadionklok werd voorheen immers bij de 45ste en 90ste minuut stilgezet. Je wist als stadionbezoeker wel hoeveel extra tijd erbij kwam, maar op de schermen kon je totaal niet volgen hoeveel van die extra tijd er al voorbij was. Dat was soms best irritant.

Bij de start van de tweede helft wordt de stadionklok teruggezet op de 45ste minuut. Uitgangspunt blijft dat de vierde official de minimale extra speeltijd laat zien. Het blijft mogelijk dat de extra tijd door wissels of blessures uiteindelijk langer duurt dan door de vierde official aangegeven. Via de stadionspeaker en het scorebord wordt ook altijd gecommuniceerd dat het minimale extra speeltijd betreft.

Aanbevolen
Ajax? Pura Vida!

Extra definitieve wissel bij hersenschudding
De internationale spelregelcommissie IFAB heeft bepaald dat de extra wissel bij een hersenschudding structureel mag worden toegepast. Deze zogenaamde ‘witte wissel’ is een extra wisselmoment als (wordt vermoed dat) een speler hoofdletsel heeft opgelopen.

In de Nederlandse betaald voetbalcompetities vond de afgelopen seizoenen al een pilot plaats met deze extra wisselmogelijkheid. Deze regel wordt vanaf komend seizoen dus permanent ingevoerd.

De grootste wijziging bij dit alles is dat wanneer team A deze extra wissel inzet, dat team B hiervoor direct een extra wissel en wisselmoment krijgt. Elk team mag per wedstrijd maximaal één extra wissel inzetten. De wissel wordt van toepassing op alle betaald voetbalcompetities (mannen en vrouwen), met uitzondering van de Onder 21- en Onder 18-competities. 

Live uitleg bij VAR-beslissingen
Onze voetbalbond test vanaf de achtste finale in het KNVB-bekertoernooi met zogenaamde on-field announcements. Dit is een korte uitleg door de scheidsrechter na een VAR-review of een VAR-check over een definitieve beslissing. Deze uitleg is live hoorbaar in het stadion en op TV.

Het doel hiervan is om meer duidelijkheid te geven over de totstandkoming van VAR-beslissingen. Na het seizoen vindt een evaluatie plaats. Daarna neemt men een besluit over eventuele verdere invoering.

Aanbevolen
Voeg speelschema Ajax met enkele klikken toe aan je agenda!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >