Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Ajax? Pura Vida!

De afgelopen drie weken bracht ik door in het prachtige Costa Rica. Even opladen na een zwaar en tegenvallend seizoen van Ajax. Vanaf een bountystrand in Midden-Amerika werden gelukwensen naar Amsterdam gestuurd: Pura Vida!

Door Jordy Haak
25 juni 2024 - 11:17
Pura Vida 1200
Bij dit genietmomentje past de term Pura Vida. © Ajax Life

De maand juni is ideaal voor vakantie wanneer je in de voetballerij werkt. Het clubvoetbal ligt stil, dus trok ik samen met mijn vriendin naar Costa Rica. Luiaards spotten in de jungle, wandelen door nevelwouden en ontspannen op een paradijselijk strand. Het kan slechter! Toch blijf ik ondertussen altijd bezig met Ajax, zelfs na een beroerd seizoen.

Het is altijd heerlijk aan de andere kant van de wereld te kletsen met de lokale bevolking over je favoriete voetbalclub. Iedere zomer wordt weer bevestigd hoe groot de status van Ajax nog altijd is. Waar je ook bent, natuurlijk kennen voetballiefhebbers aldaar onze Amsterdamse trots.

In Costa Rica is dat niet anders. Wanneer ik met de locals een gesprekje over voetbal aanknoop, valt als eerste de naam van Bryan Ruiz. De aanvaller speelde in Nederland bij FC Twente en droeg 147 keer het shirt van de nationale ploeg van Costa Rica. De mensen zijn hem nog niet vergeten, maar Ajax kennen ze ook. Al snel valt de naam van Johan Cruijff en wordt gesproken over ‘Es un club muy grande’.

Een barman vertelt dat je met Pura Vida iemand geluk en voorspoed toewenst. Nou, dat kan Ajax na het afgelopen jaar wel gebruiken.

In een mengeling van Engels en een heel klein beetje Spaans leg ik uit dat Ajax een ronduit beroerd seizoen achter de rug heeft. Als reactie krijg ik terug: “Ajax? Pura Vida!” Dat is een term die je in Costa Rica de hele dag door hoort, in heel verschillende contexten. Letterlijk vertaald betekent het ‘puur leven’, maar dat is niet wat de mensen ermee bedoelen. Toch maar eens tijd om wat nader onderzoek te doen.

Een barman vertelt dat je met Pura Vida iemand geluk en voorspoed toewenst. Nou, dat kan Ajax na het afgelopen jaar wel gebruiken. Een andere verkoper is iets uitgebreider in zijn uitleg: “Het gaat om het ‘real living-gevoel’. Wanneer je in een hangmat van een cocktail geniet, bijzondere dieren spot in de jungle of liefdevolle mensen om je heen hebt. Dat is Pura Vida. Maar we bedoelen er ook mee dat je vooral niet te veel zorgen moet hebben om kleine dingen. En dat je moet genieten van het moment.”

Ik denk even terug aan de fraaie campagne in de Champions League van vijf jaar geleden. Hebben we daar destijds eigenlijk wel voldoende van genoten? Je gaat het toenmalige succes eigenlijk pas echt waarderen wanneer het weer slechter gaat met je club.

Ik laat de ruime betekenis van Pura Vida nog eens op mij inwerken. Ajax kan het komende seizoen wel wat voorspoed gebruiken. Dat is ook mijn gedachte wanneer ik op een van mijn laatste vakantiedagen mijn Ajaxhanddoek te drogen hang aan een palmboom. Het is eigenlijk best een fraai plaatje. Ik schiet er een foto van, maar bedenk dat het ook geen kwaad kan de club wat succes toe te wensen: Pura Vida!

Nu maar hopen dat het geluk brengt. En dat ik komend seizoen optimaal ga genieten van ieder mooi Ajaxmoment.

Aanbevolen
Stop de tijd: opkijken naar Laudrup tijdens kløteseizoen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >