Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Kroes omschrijft uitdagingen op transfermarkt als flinke puzzel

De clubleiding van Ajax wacht een uitdagende transferzomer. Technisch directeur Alex Kroes legt uit met wat voor zaken hij en zijn team moeten dealen. Het samenstellen van de juiste selectie is een flinke puzzel.

25 juli 2024 - 10:50
Kroes Interview 1200
Kroes wacht een drukke zomer. © Pro Shots

“De markt is nog niet losgekomen,” vertelt Kroes in gesprek met Ajax TV. “Het is wel ontzettend druk, maar vooral heel erg puzzelen. We hebben bepaalde financiële targets meegekregen en tegelijkertijd natuurlijk ook sportieve doelstellingen. Dat moet uiteindelijk samenkomen.”

Het lijkt soms misschien makkelijk je slag te slaan op de transfermarkt, maar daar komt heel wat bij kijken. De juiste puzzelstukjes moeten in elkaar worden geschoven. “Welke speler past het beste op welke positie? Op welk moment kunnen we iemand verkopen?” somt Kroes enkele vragen op. “We moeten eerst spelers verkopen, voordat we kunnen inkopen. Dat is een heel spel.”

Daarbij kunnen de inkomsten uit een transfer niet volledig worden gebruikt voor het aantrekken van een nieuwe speler. “Als we voor pak 'm beet honderd miljoen euro aan spelers verkopen, kunnen we daarvan ongeveer veertig miljoen herinvesteren,” legt Kroes uit. “We moeten de salarislasten met ongeveer 35 procent terugbrengen. Stel dat er geen mutaties plaatsvinden in de selectie, dan hebben we onze doelstelling dus niet gehaald. Er moeten simpelweg spelers weg, om terug te gaan in salarislasten.”

Dat Ajax financieel een pas op de plaats moet maken, heeft alles te maken met het feit dat de club twee jaar op rij Champions League misliep. “Als de salarishuishouding dan niet flexibel is ingericht, wordt het derde jaar erg uitdagend,” aldus Kroes. “Daarmee wil ik overigens niet zielig doen. Het is de situatie waarin we zitten. Daar moeten we met z’n allen proberen uit te komen.”

Aanbevolen
Ajax maakt voorlopige rugnummers seizoen 2024/2025 bekend

Samen met zijn team werkt de technisch directeur daar heel hard aan. “Wanneer we een speler verkopen, kunnen we geen speler van dezelfde waarde terughalen. Maar dure spelers hoeven niet altijd de beste te zijn. Het is aan ons de ondergewaardeerde spelers te vinden. Daarnaast willen we ook jeugdspelers de kans geven. Zo doet Dies Janse het erg goed in de voorbereiding. Zijn contract is verlengd. De huidige situatie biedt ook kansen voor veel mensen. Daar moeten we het positieve uithalen.”

Marijn Beuker en Kelvin de Lang begonnen maanden geleden al met het opstellen van profielen. Daarin omschreven zij welk type spelers de club momenteel zoekt, wat het Ajaxvoetbal inhoudt en wat het Ajax-DNA is. Alles met als doel een winnend team samen te stellen.

Kroes legt uit hoe de rolverdeling is. “We maken alle keuzes met elkaar. Francesco Farioli kijkt als hoofdtrainer naar zijn ploeg. Kelvin heeft het netwerk en het beeld van de externe spelers in de wereld. Marijn zit erg op data en profielen. Ik moet de meningen op elkaar afgestemd krijgen. Op het moment dat het 4-0 is, zijn we er heel snel uit met elkaar. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Bertrand Traoré. Het financiële spel doe ik vervolgens samen met Susan Lenderink. Als alles past binnen de lijntjes, hebben we een transactie.”

Legt Kroes zichzelf de druk op dat Ajax het komende seizoen Champions Leaguevoetbal moét halen? “Moeten is een heel groot woord, maar we willen het absoluut. Ik vind dat we minimaal derde moeten worden, al ligt mijn ambitie veel hoger.”

“De uitgangspositie van PSV en Feyenoord is momenteel prettiger, maar we hebben nog steeds meer geld te besteden dan FC Twente, AZ en alles daaronder. Als we geen derde worden, heb ik gefaald. Punt. Die verantwoordelijkheid durf ik wel te pakken. We gaan met Ajax echt weer omhoog. De vraag is alleen, gaan we snel genoeg omhoog naar plek één of twee? Daar doen we alles aan.”

Aanbevolen
Beuker en Kroes willen jeugdspelers opleiden tot ‘jungletijgers’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >