Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Beuker en Kroes willen jeugdspelers opleiden tot ‘jungletijgers’

Door hervormingen door te voeren op De Toekomst, hopen Alex Kroes en Marijn Beuker de jeugdopleiding van Ajax weer aantrekkelijker te maken voor grote talenten. Er was werk aan de winkel, maar volgens de beide heren zijn ze op de goede weg.

25 juli 2024 - 12:12
Kroes Beuker 1200
Kroes en Beuker willen het vertrouwen winnen. © AFC Ajax

“Toen ik begon als technisch directeur, had ik het gevoel dat we echt wel wat achterstanden hadden,” vertelt Kroes aan Ajax TV. “Met jeugdspelers die niet hadden bijgetekend, er was onvrede en mensen wilden weg. Ik heb het idee dat we dit nu aan het ombuigen zijn. Het oude Ajax komt terug, maar dan in een nieuw jasje. We kunnen goed vertellen wat we gaan doen. Het is nu aan ons het te bewijzen. Ik heb het gevoel dat het vertrouwen er is dat we het met iedereen bij Ajax gaan flikken. Niet alleen wij, maar iedereen op De Toekomst.”

Beuker legt uit dat alles wordt gedaan vanuit een bepaalde gedachte, met een duidelijk plan. “Wat is het beste trainingsprogramma in de wereld? Daar streven we naar, want dat heeft een ontzettende aantrekkingskracht op spelers. We willen op de trainingen een georganiseerde chaos creëren. Je kunt mensen opleiden tot ‘zoo-tijgers’ of tot ‘jungletijgers’. We kiezen voor dat laatste. We willen niet dat talenten heel veilig worden opgeleid. Je wil spelers juist hobbels op hun pad geven.”

“Voor de onvoorspelbaarheid en mentale weerbaarheid,” vult Kroes aan. “Niet alles moet perfect zijn. Laat spelers zich maar aanpassen aan de omstandigheden. Het mentale aspect dat daarachter zit, is ook heel belangrijk. In de hele maatschappij zijn we eigenlijk te veel verwend. Je kunt bijna niet vallen, want een ander helpt je wel opstaan. Mensen moeten het zelf doen, waarbij wij richting geven.”

Kroes beseft dat het een uitdaging is alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. “Om het vertrouwen van iedereen te winnen, is een utopie. Je moet hopen zoveel mogelijk mensen mee te krijgen door een goed verhaal op inhoud. En mensen ook aanspreken op hun verantwoordelijkheden en gedrag. De club is belangrijker dan het individu. We moeten met z’n allen dezelfde kant op lopen en proberen te doorbreken dat mensen in eigen clubjes denken.”

Aanbevolen
Kroes omschrijft uitdagingen op transfermarkt als flinke puzzel

Beuker werkt met zijn team hard om de juiste talenten in kaart te hebben. “Vervolgens is het zaak dat er geen inhoudelijke reden is om weg te willen,” legt hij uit. Bij bijvoorbeeld Gabriel Misehouy lukte dit niet.

“We hebben binnen onze mogelijkheden een sportief en financieel plan aan hem voorgeschoteld,” reageert Kroes. “Na een aantal gesprekken bleek hij daar niet op in te willen gaan. Dan ben je op een gegeven moment uitgespeeld als club. Iedereen die zich aan ons wil conformeren, is van harte welkom. Zo niet, dan houdt het op. Dan wensen we hem heel erg veel succes en hopen we dat hij het elders goed gaat doen.”

De talentvolle Jorthy Mokio werd juist weggeplukt uit het hoogste jeugdteam van KAA Gent. “Hij kon in andere landen meer geld verdienen, maar koos voor het sportieve plan dat we hem voorschotelden,” aldus Kroes. Het is precies de manier hoe Ajax het voor ogen heeft, al helpt het in de onderhandelingen niet dat de salarissen voorheen hoger lagen.

“Het referentiekader helpt ons nu niet,” beaamt Kroes. “Als je terug moet in salarislasten, kun je begrijpen dat ieder nieuw contract iets lager ligt dan de contracten ervoor. Daar moeten we even doorheen met z’n allen. Het gaat om de continuïteit van Ajax, gekoppeld aan sportieve prestaties. We doen binnen onze mogelijkheden alles wat we kunnen. Als dat in sommige gevallen niet genoeg is, moeten we dat accepteren. Dan steken we onze tijd, energie en aandacht in de jongens die wel heel graag bij Ajax willen blijven.”

Aanbevolen
Ajax maakt voorlopige rugnummers seizoen 2024/2025 bekend

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >