Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Definitief: Ajax vist Traoré uit vijver met buitenkansjes

Bertrand (Bertje!) Traoré keert terug bij Ajax. De inmiddels 28-jarige aanvaller liep uit zijn contract bij Villarreal CF en liet zich door zijn oude club verleiden tot een terugkeer in de Johan Cruijff Arena. Traoré tekent een tweejarig contract tot de zomer van 2026.

15 juli 2024 - 14:30
Traore 1200 (1)
Traoré keert terug in de Johan Cruijff Arena. © Pro Shots

De technisch begaafde en soms wat flegmatieke aanvaller uit Burkino Faso kwam na zijn tijd bij Ajax uit voor Olympique Lyon, Aston Villa, Instanbul Basaksehir (huurbasis) en dus Villarreal. Voor Ajax is hij – gezien de financieel beperkte middelen – het welbekende buitenkansje. Het is de vijver waarin Ajax nu vist.

“We zijn heel blij met de komst van Bertrand. Hij had meerdere opties, ook om in Spanje te blijven, maar hij heeft bewust voor Ajax gekozen. In de gesprekken bleek dat hij hongerig is om hier successen te behalen. Dat zijn spelers die we zoeken. Daarnaast is Bertrand doelgericht, snel en op meerdere posities voorin inzetbaar. Ook is hij gezien zijn ervaring een welkome versterking van de selectie,” aldus Alex Kroes op het digitale huis van Ajax.

Traoré speelde in seizoen 2016/2017 ook al bij Ajax, toen de club hem huurde van Chelsea. Onder leiding van trainer Peter Bosz kende Traoré een fijn en vrolijk Amsterdams jaar, waarin hij de verloren finale van de Europa League haalde. In die eindstrijd was hij een van de weinige Ajacieden die een goed niveau haalde.

Bij Ajax speelde hij in dat ene seizoen 39 officiële wedstrijden. Daarin was hij dertien keer trefzeker en leverde hij zes assists. Bij Ajax opereerde hij vooral vanaf de rechterflank, terwijl Kasper Dolberg de spits van dienst was. Traoré kan eventueel ook op linksbuiten of als spits uit de voeten.

Na zijn Ajaxjaar streek Traoré in 2017 neer bij Olympique Lyon. Voor die club speelde hij – verspreid over drie seizoenen – 126 duels. Na zijn Franse jaren volgde een avontuur bij Aston Villa in de Premier League. Daar kwam hij tot 62 wedstrijden. In zijn eerste seizoen was hij het mannetje, maar daarna ging het toch wat bergafwaarts.

Aanbevolen
Farioli hoopt Traoré er tegen FK Vojvodina bij te hebben

Daarom werd hij in de winter van 2023 uitgeleend aan Istanbul Basaksehir. Na zijn terugkeer in Birmingham, kwam hij opnieuw sporadisch in actie. Aston Villa liet Traoré begin februari vertrekken naar Villarreal.

In Spanje tekende hij een contract tot het einde van het seizoen. Hij speelde er elf officiële wedstrijden en vond eenmaal het net. Voor Burkina Faso speelde hij tot dusver 74 interlands en kwam hij tot 17 doelpunten.

Wat kan Ajax momenteel van Traoré verwachten? Het is lastig te zeggen. Zijn laatste jaren zijn niet heel succesvol. We herinneren ons van dat ene Ajaxjaar een aanvaller die supporters op de zenuwen kon werken als zijn acties niet lukten. Dan zag het er meteen wat laks uit. Er werd dan ook wel eens gefloten. Dat vond Traoré dan weer niet leuk.

Maar toch werkte hij onder Bosz hard, zeker in de omschakeling. Feit is bovendien dat hij supporters op de banken deed staan als hij zomaar ineens een weergaloze actie uit zijn benen toverde. En dat gebeurde ook regelmatig. Je wist dat er elk moment wat moois kon gebeuren. Na een goal volgden altijd mooie dansjes.

We zijn dus eigenlijk vooral benieuwd. Welkom terug, Bertje! Laat het maar zien.

Aanbevolen
Laat Traoré mij asjeblieft weer tot waanzin drijven!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >