Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax verliest eerste oefenpot van PEC Zwolle en dit valt op

De kop is eraf voor Francesco Farioli. Na flink wat intensieve trainingen, kon hij zijn manschappen beoordelen in een oefenduel met PEC Zwolle. Het werd achter gesloten deuren 1-0 in het voordeel van de Zwollenaren. Lees snel wat ons zoal opviel.

05 juli 2024 - 15:53
Godts 1200
Godts was bedrijvig als altijd. © AFC Ajax

Tiener Janse mag zich laten zien
De veelvuldig coachende Farioli ruimde bij zijn officieuze debuut als Ajaxtrainer een basisplek in voor de talentvolle Dies Janse (18). De fysiek sterk ogende centrumverdediger mocht zich laten zien tegen PEC. Jorrel Hato begon als linksback.

De andere negen basisklanten: Diant Ramaj, Devyne Rensch, Jakov Medic, Jordan Henderson, Kenneth Taylor, Branco van den Boomen, Carlos Forbs, Chuba Akpom en Mika Godts.

Steven Berghuis zat niet bij de wedstrijdselectie en keek toe langs de kant. Zijn trainer daarover: “Steven traint met de ploeg en we hopen hem zo snel mogelijk wedstrijdfit te krijgen.” En de aanvoerdersband? Die werd bij Henderson om de bovenarm gerold.

Farioli schreeuwt zich hees
Hij was amper stil. Farioli was dwingend aanwezig langs de lijn. Het ‘alléz, alléz, alléz’ schalde veelvuldig over De Toekomst. Als de jonge Janse de bal kreeg, werd hij meteen naar voren geschreeuwd: “Drive, drive, drive,” klonk de Italiaanse oefenmeester regelmatig overal bovenuit.

“Carlos again, Carlos again,” kreeg Medic te horen. Meteen luisterde de verdediger. Het ‘bravo, bravo’ volgde direct na de pass richting Forbs. Moest de bal naar Van den Boomen, dan liet Farioli dat luidkeels weten: “Branco, Branco, Branco, Braaaaancoooo!”

De wijze waarop Farioli continu als een mug kort op de huid van zijn spelers zat, was simpelweg niet te missen. “Again, again, strong, strong!” Je moet er als voetballer wel tegen kunnen, haha! Hoe dan ook, we gunnen Farioli ondertussen een keelpastille.

PEC met voorsprong rust in
Ondanks alle coaching, kwam Ajax voor rust niet tot echt grote kansen. Het oogde sowieso allemaal nog wat statisch. De leukste Amsterdamse actie was een dribbel van de bedrijvige Godts. De Belgische aanvaller dartelde vier man voorbij en legde breed op Rensch. De verdediger verscheen op het juiste moment bij randje zestienmeter, maar schoot de bal over.

Dat deed Anthony Fontana namens PEC na twintig minuten beter. Hij krulde de bal vanaf eenzelfde afstand vaardig in de verre hoek achter Ramaj. In de aanloop naar dat doelpunt zagen we balverlies van Hato, Rensch die buitenspel leek op te heffen en Medic die halfslachtig ingreep.

Beter nu dan straks voor het echie. En er gaat sowieso wat betreft personeel nog wel het een en ander wijzigen. Technisch directeur Alex Kroes was aandachtig toeschouwer en heeft veel werk te doen. Godts was vlak voor de pauze overigens nog dichtbij een treffer, maar zijn poging vloog net over de kruising.

Aanbevolen
Ajax lanceert thuisshirt voor seizoen 2024/2025

Eerste wissels na uur spelen
Na rust verscheen Ajax met dezelfde elf namen binnen de lijnen. De basisformatie kreeg een uur de tijd zich te laten zien, alvorens het grote wisselen zou beginnen. Het leverde nog een goede kans op voor Hato. Janse dook plots op aan de rechterflank. Zijn lage voorzet was goed, maar Hato was weinig overtuigend in de afwerking. Niet veel later was Henderson heel dichtbij de gelijkmaker met een schot van afstand.

Na precies een uur spelen, werden de elf basisspelers gewisseld. Een soort ijshockeywissel, zou je kunnen zeggen. Pardoes de hele ploeg eraf. De nieuwe elf namen: aanvoerder Remko Pasveer, Anton Gaaei, Tristan Gooijer, Youri Baas, Owen Wijndal, Sivert Mannsverk, Kristian Hlynsson, Benjamin Tahirovic, Christian Rasmussen, Julian Rijkhoff en Kian Fitz-Jim.

Kansen, maar geen treffers
Gescoord werd er gek genoeg niet meer, want PEC-doelman Jasper Schendelaar kreeg best veel te doen. Pogingen van Rasmussen, Hlynsson, Rijkhoff, Gooijer, Mannsverk en Fitz-Jim leverden echter geen verdiend doelpunt op. Pasveer had ondertussen weinig te doen.

Daarmee eindigde het eerste potje oefenen in een verliesbeurt, maar grote conclusies kun je daar natuurlijk nog niet aan verbinden. Farioli is pas net begonnen. Er gaat nog genoeg gebeuren de komende weken, alleen is de vraag wanneer de transfercarrousel gaat draaien. Er moet eerst financiële ruimte worden gecreëerd, zoveel is duidelijk.

Nieuwe thuisshirt debuteert
Het eerste oefenduel richting de start van seizoen 2024/2025 betekende eveneens het debuut van het nieuwe thuisshirt dat op de ochtend van de wedstrijd werd gelanceerd. We hoopten de spelers met het shirt in de broek te zien spelen, maar geen van de voetballers hield zich aan ons mode-/stijladvies.

De rode baan op de achterzijde wordt aan de onderkant onderbroken. Dat vinden veel mensen logischerwijs jammer. Toch zien we ook veel lovende reacties op het tenue: de terugkeer van het kraagje, onopvallende Adidasstrepen, weinig overbodige tierelantijntjes en kousen met een rode bies kunnen rekenen op duimpjes omhoog.

Aanbevolen
Win nieuwe thuisshirt seizoen 2024/2025!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >