Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Maak kennis met Ajax’ tegenstander FK Bodø/Glimt

Ajax heeft in alle competities inmiddels dertig wedstrijden op de teller staan in seizoen 2023/2024. FK Bodø/Glimt blijft daarin flink achter. Als de Noren donderdag in de Johan Cruijff Arena aftrappen, spelen ze pas hun dertiende officiële duel in dit seizoen. Hoe zit dat? Een kennismaking.

14 februari 2024 - 11:29
Bodo Profiel 1200
Bodø/Glimt speelde in 2022 nog gelijk in Eindhoven. © Pro Shots

Ajax is al halverwege de eredivisie, maar Bodø/Glimt speelt momenteel nog helemaal geen competitiewedstrijden. De Eliteserien – de Noorse eredivisie – begint pas op maandag 1 april. En dat is dus geen grapje. Dan gaat de ploeg van succestrainer Kjetil Knutsen op bezoek bij Fredrikstad. De laatste competitiewedstrijd speelt Bodø/Glimt pas op zondag 1 december tegen Lillestrom.

Wel is de club van net boven de poolcirkel al sinds juli 2023 druk met de huidige Conference Leaguecampagne. Knutsen en zijn spelers moesten zich eerst via drie kwalificatieronden zien te plaatsen voor het toernooi. Achtereenvolgens werd – steeds over twee wedstrijden – afgerekend met Bohemians 1905 (Tsjechië), FC Pyunik Erewan (Armenië) en Sepsi OSK Sf. Gheorghe (Roemenië).

Dat zijn nog eens namen. Het ging Bodø/Glimt vrij makkelijk af, alleen tegen Sepsi OSK werd het even spannend. Het liep goed af, dus kon de club zich opmaken voor de loting voor de groepsfase van de Conference League. Daarin werd het in groep D gekoppeld aan Club Brugge, FC Lugano en Besiktas.

In deze groep eindigde Bodø/Glimt knap en overtuigend op de tweede plaats achter Club Brugge, waarvan het tweemaal verloor. In het eigen Aspmyra Stadion werd FC Lugano met 5-2 terug naar Zwitserland gestuurd. Ook Besiktas ging onderuit op het kunstgras van Bodø/Glimt: 3-1. De Turken werden vervolgens ook in eigen huis verrast. De Noren vertrokken er met een 2-1-overwinning.

Als Bodø/Glimt donderdag in de Johan Cruijff Arena aftrapt, dan speelt het dus pas zijn dertiende officiële wedstrijd in dit seizoen. De laatste speelde het twee maanden geleden. Dat deed het vrijwel altijd aanvallend en agressief in een 4-3-3-formatie. Aan die speelwijze torent Knutsen eigenlijk nooit, al kan de ploeg ook counteren als de situatie daarom vraagt. Ook in Noorwegen weten ze dat Ajax op dat punt vrij kwetsbaar is deze dagen.

Aanbevolen
TV-tip: zo mis je niks van thuisduel met FK Bodø/Glimt

Ondertussen is trainer Knutsen boos richting het tweeluik met Ajax. En dat is hij op de Uefa. De coach kan namelijk niet zijn sterkste formatie op het wedstrijdformulier noteren. De reglementen van de Uefa zitten hem dwars. Deze voorkomen namelijk dat alle winteraankopen van de Noorse kampioen mogen spelen. Lekker dan.

De opponent van Ajax mocht slechts drie vers aangekochte spelers inschrijven voor het vervolg in de Conference League. En dat kan op precies nul begrip rekenen van Knutsen. “Ik zal dat nooit begrijpen. Ik ben voorstander van een gelijk speelveld. Zo zijn de regels nu niet,” stelt hij tegen het Noorse VG.

Zo behoort nieuwkomer Kasper Høgh – de aanvaller kwam over van Stabæk – niet tot de Europese selectie van Bodø/Glimt. Met Jens Petter Hauge, Håkon Evjen (voormalig AZ) en Jostein Gundersen zijn namelijk al drie namen toegevoegd aan de selectie van Knutsen.

De coach hoopt nog wel een nieuwe doelman te kunnen toevoegen, aangezien keeper Nikita Haiklin langdurig is geblesseerd. De Uefa kan hier dan weer een uitzondering op maken, zo stellen de regels.

De Noorse ploeg raakte overigens wel twee goalgetters kwijt in de voorbije maanden. De ervaren 33-jarige Amahl Pellegrino vertrok naar San José Earthquakes. De linksbuiten speelde 120 wedstrijden voor Bodø/Glimt, waarin hij liefst 76 keer trefzeker was. Ook spits Faris Moumbagna trok deze winter de deur achter zich dicht. Hij vertrok naar Olympique Marseille. In Noorwegen maakte hij 24 doelpunten in 50 wedstrijden.

Bodø/Glimt is een ploeg die Europees kan verrassen. Dat deed het eerder tegen AS Roma, AZ, Celtic en recent dus Besiktas. In Noorwegen weten ze inmiddels waartoe de ploegen van Knutsen in staat zijn. Hij maakte Bodø/Glimt drie keer kampioen in vier jaar tijd, wat de club de kans gaf om soms bijzondere dingen te doen in Europees verband.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >