Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supportersvereniging Ajax versterkt zich met Yoeri van den Busken

Supportersvereniging Ajax is erin geslaagd in de huidige complexe transfermarkt toe te slaan en een topspeler binnen te halen. Per 1 september 2024 komt Yoeri van den Busken de gelederen van SV Ajax versterken.

15 augustus 2024 - 12:28
Busken800
Van den Busken schreef een boek over Bergkamp. © Yoeri van den Busken

Yoeri gaat de positie coördinator media & communicatie bekleden. Zijn voorganger Erol Erdogan heeft in goed overleg zelf besloten de organisatie na een jarenlang dienstverband te verlaten. Hij is inmiddels een nieuwe uitdaging aangegaan bij het Stadsarchief Amsterdam. 

Fabian Nagtzaam, directeur-bestuurder van SV Ajax, is zeer verheugd met de toptransfer van Van den Busken. “We hadden met Erol deze positie jarenlang uitstekend bezet, maar door zijn overgang naar het Stadsarchief Amsterdam moesten we snel handelen zonder in te willen boeten aan kwaliteit.” 

“Na de eerste gesprekken, waren wij en Yoeri ervan overtuigd dat hij de juiste man op de juiste plaats is, om de kwaliteit en betrouwbaarheid die SV Ajax biedt op het gebied van media-uitingen ook de komende jaren te waarborgen. Dit alles uiteraard samen met de collega’s die al actief zijn binnen onze vereniging,” vervolgt Nagtzaam. 

Van den Busken: “Mijn jongste jeugd bracht ik door in Duivendrecht, tegenwoordig in de schaduw van de Johan Cruijff Arena, maar toen nog op loopafstand van Stadion De Meer. Aan de hand van mijn vader wandelde ik op 4 juni 1979 door Betondorp, zijn geboortegrond, naar het stadion voor mijn eerste wedstrijd: Ajax - AZ ’67, 1-1.” 

Busken2 800

Van den Busken volgde Ajax op de voet. © Yoeri van den Busken

“Ray Clarke scoorde aan de kant waar we achter het doel stonden,” zo herinnert Yoeri zich. “Vanaf dat moment zit de club in mijn hart. Ik prijs me gelukkig dat ik daarna Johan Cruijff, Marco van Basten en Dennis Bergkamp live heb zien spelen. Net als veel mensen koester ik die pure voetbalromantiek aan de Middenweg, met dat unieke veld en waar – zoals Bobby Haarms me ooit toefluisterde – de Heilige Geest woonde.”

De carrière van Van den Busken (Amsterdam, 1969) begon medio jaren tachtig bij het Noordhollands Dagblad. Als voetbalverslaggever van De Courant/Nieuws van de Dag kwam hij in 1987 voor het eerst beroepshalve bij Ajax om de jeugdopleiding en het reserveteam – het huidige Jong Ajax – op de voet te volgen. Aansluitend was hij zeven jaar schaduwauteur van Louis van Gaal en diens opvolger Morten Olsen. Tussen 2004 en 2008 fungeerde hij namens De Telegraaf als zogeheten Ajaxwatcher.

Van den Busken vertrok daarna naar het maandblad Voetbal International. Tot 2017 werkte hij daar als verslaggever, interim- en adjunct-hoofdredacteur. Hij begon zijn eigen bedrijf in boeken en bladen, maakte reisverhalen, was hoofdredacteur van de Nederlandse editie van FourFourTwo, publiceerde talloze sportbiografieën en kronieken van familiebedrijven, plus losse human interestverhalen voor diverse opdrachtgevers. Daarnaast keerde hij in 2020 als eindredacteur terug bij Mediahuis. Een functie die hij vier jaar zou vervullen. 

Begin juni kwam zijn 25ste boek uit: een voetbalbundel. In deze jubileumuitgave zijn ook verhalen opgenomen over Ajacieden die hij in de loop der jaren portretteerde, zoals Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Rinus Michels, John Rep, Cruijff, Bergkamp, Van Basten, Hans Vonk, Nigel de Jong, Jaap, Michael van Praag en Louis van Gaal. 

Busken3 800

Yoeri was jarenlang schaduwauteur van Van Gaal. © Yoeri van den Busken

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >