Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Jagiellonia Bialystok - Ajax

Ajax maakt zich op voor het belangrijke tweeluik met Jagiellonia Bialystok. De heenwedstrijd vindt donderdag in Polen plaats. Zoals jullie van ons zijn gewend, beschouwen we voor met drie zaken die aardig zijn om mee te nemen richting de aftrap.

22 augustus 2024 - 09:34
Driedingenjagaja800
Het Bialystok City Stadium is de plaats van handeling. © Pro Shots

Kampioen op de witte helling
Jagiellonia Bialystok is voor veel Ajacieden een nog onbekende club, daarom beginnen we met een korte introductie van Ajax’ opponent. Hoe spreek je de clubnaam eigenlijk uit? Fonetisch hebben we het over Ja-Gje-Loonja Bjawi-Stok. Supporters van de Poolse ploeg korten dit vaak af tot Jaga. Dat scheelt toch weer!

De oprichting van Jagiellonia Bialystok vond plaats in 1920. De club dwong in het seizoen 2006/2007 promotie af naar de hoogste competitie, de Ekstraklasa. Vorig jaar werden de Polen voor het eerst in de 104-jarige historie landskampioen. Dat was nog best spannend, want Jagiellonia Bialystok eindigde met evenveel punten als Slask Wroclaw. Op basis van onderling resultaat kroonde Jaga zich tot winnaar.

De clubkleuren van Jagiellonia Bialystok zijn geel-rood. Het zijn dezelfde kleuren als die in het wapen van Bialystok. De stad ligt in het noordoosten van Polen, gelegen op 184 kilometer van Warschau en tegen de grens van Belarus. Bialystok telt ongeveer 290.000 inwoners. In het Pools betekent dit overigens witte helling. 

Aanbevolen
TV-tip: zo volg je Ajax live tijdens confrontatie met Jagiellonia Bialystok

Poolse club wil zich bewijzen
Jagiellonia Bialystok stoomde in bij de tweede voorronde van de Champions League. Daarin werd het Litouwse FK Panevezys over twee duels verslagen. In de derde voorronde moesten de Polen afrekenen met FK Bodø/Glimt. Dat lukte niet, waardoor de ploeg afzakte naar de play-offs van de Europa League. Daarin is Ajax dus de tegenstander. 

Adrian Siemieniec, trainer van Jagiellonia Bialystok, denkt dat de uitschakeling in de kwalificatiefase van de Champions League een belangrijke les was. “Daarin merkten we dat we hogere eisen moesten stellen. Tegen Ajax zijn we geen favoriet. Dat zeg ik niet om Ajax onder druk te zetten, maar ik kijk gewoon naar de grootte van de club. Druk is dagelijkse kost voor hen. Nu hebben wij ook geleerd die druk te voelen.”

Ook middenvelder Nene komt aan het woord. “We respecteren Ajax en vooral de geschiedenis van de club, maar we willen gewoon winnen. Ik denk dat het kan. Het maakt niet uit tegen wie we spelen. We willen door,” aldus de Portugese middenvelder.

“Ik weet niet of Ajax makkelijker is als tegenstander dan Bodø/Glimt,” vervolgt hij. “Maar we presteren nu beter. We kijken niet naar de tegenstander. Ajax komt, maar wij zijn kampioen van Polen. We hebben iets te bewijzen. Niet aan hen, maar aan onszelf.” 

Aanbevolen
Rugani start niet in Polen, maar kan volgens Farioli invallen

Gaaei wist nog weinig over Jaga
De ene dag ben je de held, de andere dag de schlemiel. We weten dat het in de voetbalwereld snel kan gaan. Ook Anton Gaaei maakte het vorige week mee. Tegen Panathinaikos FC schoot hij de winnende penalty binnen, terwijl hij enkele dagen later in Breda (2-1) twee keer in de fout ging. Veel tijd om te rouwen is er niet, want Jagiellonia Bialystok-uit staat alweer voor de deur. 

“Ik weet niet veel over ze, maar we hebben een hoop video’s gekeken en hebben hard gewerkt aan hoe we tegen ze gaan spelen,” zo vertelt Gaaei aan het eigen clubkanaal. “Ik denk dat Jagiellonia Bialystok alles gaat geven, zeker tijdens de eerste wedstrijd. Ik denk dat er veel supporters zijn en dat ze een hoop druk op ons gaan zetten. We moeten daar van de eerste tot de laatste minuut klaar voor zijn.”

Als het Ajax lukt Jagiellonia Bialystok over twee duels te verslaan, dan verzekert de ploeg zich van groepsfase Europa League. “Normaal gesproken moet Ajax in de Champions League spelen, maar nu is de Europa League het maximaal haalbare, dus we vechten daarvoor. Iedereen gaat voor de groepsfase. Ajax hoort in de top, dus daar doen we alles aan.” 

Jagiellonia Bialystok en Ajax trappen donderdag om 20.45 uur af in het Bialystok City Stadium, waar de ploeg door zo’n vierhonderd supporters wordt gesteund. De wedstrijd staat onder leiding van de Sloveense Rade Obrenovic. Hij floot nog nooit eerder een wedstrijd van Ajax.

Aanbevolen
Rensch kent kracht van Jagiellonia Bialystok en rekent op pittig duel

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >