Feyenoord - Ajax op zondag 1 september gaat definitief niet door. De politiebonden kondigden eerder al aan geen agenten af te sturen op De Kuip. Dat levert een probleem op voor handhaving van de openbare orde en veiligheid. De politie voert actie voor een beter vervroegd pensioen.
Het zat er al een beetje aan te komen en de spreekwoordelijke kogel is door de kerk: de klassieker van zondag is van de baan. Er moet dus worden gezocht naar een nieuwe speeldatum in de toch al volle voetbalkalender. Door het schrappen van de wedstrijd loopt Ajax bovendien al heel vroeg in het seizoen twee duels achter in de eredivisie.
NAC-uit (2-1) kon laatst nog prima worden gespeeld zonder blauw op straat. Die actie leverde de politiebonden dus niet het gewenste resultaat op. Het uitduel met Feyenoord is dan toch andere koek. Dat weten ze bij de politiebonden natuurlijk ook. Denk alleen al aan het veilig binnenloodsen van Ajax’ spelersbus. Dat is elk seizoen weer een op zichzelf staande veiligheidsoperatie met veel politie-inzet.
“Politiemensen zijn voor deze wedstrijd niet beschikbaar en verzamelen zich voor een speciale vakbondsbijeenkomst op afstand van De Kuip,” klonk het een paar dagen geleden al uit de mond van woordvoerder Maarten Brink. Hij voert het woord namens de vier gezamenlijke politiebonden, verenigd in het Landelijk Actiecentrum Politieacties.
“De Rotterdamse politie moet elk jaar de trukendoos openen om de bussen uit Amsterdam veilig het stadion binnen te loodsen en te voorkomen dat deze worden belaagd,” vervolgde Brink, wetend dat de acties een flinke druk leggen op het kunnen handhaven van de openbare orde en veiligheid.
Niet voor niets bepaalde de lokale driehoek – bestaande uit de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, het Openbaar Ministerie en de politie – dat het onverantwoord is om de wedstrijd door te laten gaan. Niet zozeer voor wat er binnen het stadion kan gebeuren, maar vooral om dat wat erbuiten kan plaatsvinden.
Ajax laat weten teleurgesteld te zijn. “Jammer dat het voetbal de dupe is geworden van deze discussie. We hadden zondag graag gevoetbald.” Feyenoord reageerde al eerder: “We hebben begrip dat mensen opkomen voor hun zaak. Goed ook dat dat kan. Toch betreuren we het enorm dat – helaas niet voor het eerst – het voetbal wordt gebruikt voor dergelijke acties. Niet alleen de betrokken clubs, maar miljoenen mensen die uitkeken naar deze wedstrijd worden hierdoor geraakt.”
Ook de KNVB vertelde aan de NOS te balen van de situatie. “Jaarlijks investeren de clubs vele miljoenen euro's in hun veiligheidsorganisatie. Bij de wedstrijden in de eredivisie zijn stewards en beveiligers in het stadion aanwezig. Wat dat betreft is het erg jammer dat het voetbal betrokken wordt bij de politieacties.”
De politiebonden laten weten onverminderd door te gaan met actievoeren als er geen garanties komen voor een fatsoenlijk inkomen voor agenten die drie jaar eerder willen stoppen met werken.
De bonden vragen betrokken burgemeesters, KNVB- en clubbestuurders een bijdrage te leveren door de boodschap vanuit de politie te ondersteunen en deze ook uit te dragen. “Als dit niet tot reacties van het kabinet leidt, stoppen we niet met actievoeren,” klonk het eerder dan ook stellig.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES