Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Brobbey populairste Ajacied op zonovergoten Open Dag Ajax

In alle vroegte wandel ik maandag tussen de Johan Cruijff Arena en Ziggo Dome door richting kantoor. Rechts van mij wordt het podium voor de Open Dag opgebouwd. Brian Brobbey wordt daar einde middag als meest populaire Ajacied onthaald.

05 augustus 2024 - 17:01
Open Dag 1200
Juichen voor ons aller Ajax tijdens de Open Dag. © Ajax Life

De zon prikt al venijnig op de huid als in de loop van de ochtend veel wit-rood-wit rond het mooiste stadion van Nederland is te zien. De spelerspresentatie is pas later op de middag, maar Ajacieden – jong en oud – kunnen eerst de Johan Cruijff Arena ontdekken. En dat laten ze zich geen twee keer zeggen.

We zien kleine Ajaxhummeltjes banjeren, terwijl vader, moeder, opa of oma er gehurkt met een mobiel filmend of fotoschietend achteraan beweegt. Herinneringen vastleggen, blijkt belangrijk. Buiten staan alle kramen die er op een wedstrijddag ook staan. Het maakt dat ik superveel zin krijg in sc Heerenveen-thuis, het openingsduel voor Ajax in de eredivisie.

Er is van alles te doen, zeker voor de kleinste supporters. Zij maken via een rondgang door het stadion hun Ajaxdebuut en tekenen hun eerste contract. Ook maken ze spelenderwijs kennis met allerlei onderdelen die voor een echte speler van Ajax belangrijk zijn. Denk dan aan verantwoordelijkheid, respect, discipline, winnen, samenwerken, creativiteit en vooral plezier.

Ik zie hoe Ajaciedjes een heuse mediatraining krijgen. Voor een reclamezuil krijgen ze de welbekende rode Ajax plopkap onder de neusjes. “Zo! Hoe was het om je debuut voor Ajax te maken? Je scoorde ook nog!” Sommigen slaan dicht van de microfoon, anderen spelen het spel mee: “Het publiek was geweldig. Ik ga nog veel vaker scoren dit seizoen!”

Als zijn hoofd op het beeld verschijnt en hijzelf bovenaan de trap, klinkt het ‘Brobbey, Brobbey, Brobbey’ vanuit het publiek. Geen van de andere spelers krijgt zo’n open doekje als de Ajaxspits.

Dan trekt een jochie met een veel te grote Ajaxpet aan de mouw van zijn moeder. “De spelersbus, daar zijn de spelers! Die wil ik zien!” Een kijkje in de veelwieler waar Kenneth Taylor en Jorrel Hato doorgaans zitten, is de logische volgende halte. Het mannetje is ietwat teleurgesteld als hij ziet dat er geen speler in de bus zit. “Die komen later pas, het komt goed,” probeert moeders de lach terug op het koppie van zoonlief te krijgen. Dat lukt!

Terwijl ik alle onderdelen afloop, zie ik jong en oud genieten. De sfeer is ronduit gemoedelijk en opgewekt. Ik krijg nog veel harder zin in komend seizoen. Dat is toch wat een Open Dag doet. En voor veel mensen en volledige gezinnen is het een geweldige dag uit. Ik zie vrijwel alleen maar vrolijke gezichten. Eenmaal buiten schiet een vader een Ajaxbal op het dak van ingang Noord B. “Zelf halen,” brult zijn zoon.

Ondertussen is het feestprogramma voor de Ziggo Dome begonnen. Laura Fischer mag als eerste het publiek losmaken en zingt vrolijk haar liedjes. Danilo (niet de voetballer) is erna aan de beurt en blèrt dat ze allemaal de kolere kunnen krijgen. “Ik doe zelf wat ik wil, bemoei je lekker met je eigen!”

Rond de klok van 13.30 uur komen de speelsters van Ajax Vrouwen het podium op. Dat is geweldig voor veel enthousiaste meisjes in het publiek. Ook zij kunnen vandaag de dag dromen over een voetbalcarrière bij Ajax.

Andere gastoptredens zijn er van Pascal Redeker, Rotjoch & Architrackz en – hoe kan het ook anders – Peter Beense. De zestigjarige Amsterdammer is de laatste in de rij om het publiek warm te krijgen richting de presentatie van de A-selectie. We zien hoe kindjes, vrolijk deinend op de schouders van papa, boven het publiek uittorenen en Ajaxsjaaltjes heen en weer bewegen.

Dan neemt de immer zwetende Beense het woord. Iedereen weet meteen wat er komt. “Eén nummer mag natuurlijk niet ontbreken voor de spelers er zijn…” Natuurlijk! Het Bloed, zweet en tranen rolt een minuut later uit duizenden kelen. Het klinkt lekker. De spelers achter de coulissen horen het ongetwijfeld ook.

Het presentatieduo Frank van der Lende en Rob van Rossum belooft dat de Ajaxselectie voor seizoen 2024/2025 snel op het podium staat. Ik moet cynische gedachtes even opzij drukken, merk ik. Veel voetballers kunnen nog gaan en andere komen wellicht. De voetballers worden een voor een het podium op geroepen.

Borna Sosa, Owen Wijndal, Benjamin Tahirovic, Silvano Vos en Naci Ünüvar ontbreken. Zij hebben te horen gekregen dat er (voorlopig) geen plek voor hen is in de selectie van Ajax 1. Als de overige Ajacieden er allemaal staan, weet je één ding zeker: deze selectie wijzigt op een aantal fronten nog flink.

Vervolgens krijgt Henderson de vraag of hij al een beetje Nederlands spreekt. Hij komt niet verder dan ‘dankjewel’ en ‘gggghoedemorgen’.

De meest populaire Ajacied is Brobbey. Hij krijgt verreweg de meeste bijval. Als zijn hoofd op het beeld verschijnt en hijzelf bovenaan de trap, klinkt het ‘Brobbey, Brobbey, Brobbey’ vanuit het publiek. Geen van de andere spelers krijgt zo’n open doekje als de Ajaxspits, al zijn Jorrel Hato, Kenneth Taylor, Steven Berghuis, Jordan Henderson en de teruggekeerde Bertrand Traoré eveneens populair.

Van Rossum roept als eerste de trainer naar de microfoon. “Het lijkt wel of we een concert gaan geven,” zegt de Italiaan glimlachend op de vraag hoe hij het vindt dat er zoveel Ajacieden naar de Open Dag zijn gekomen. Farioli herhaalt nog maar eens dat er werk aan de winkel is en dat hij de afgelopen weken goede dingen heeft gezien. Vervolgens krijgt Henderson de vraag of hij al een beetje Nederlands spreekt. Hij komt niet verder dan ‘dankjewel’ en ‘gggghoedemorgen’.

Zo gaat de microfoon langs nog een aantal Ajacieden. De ietwat verlegen ogende Traoré laat zich door Van der Lende niet uit de tent lokken door te beloven dat we van alles en nog wat gaan winnen. “Ik kan alleen maar beloven dat we vanaf dag één alles gaan geven en gaan vechten voor de beste resultaten.”

Brobbey belooft ook niks, maar spreekt alleen de wens uit dat hij nog meer doelpunten wil maken dan de jaargang ervoor. Hopelijk doet hij dat wel in het shirt van Ajax. Weer scandeert het publiek zijn naam. Het doet hem zichtbaar goed, maar wat gaat er allemaal nog gebeuren op de nu nog rustige transfermarkt? Niemand die het echt weet.

De warme dag vol plezier wordt afgesloten met het clublied, waarbij Taylor en Kian Fitz-Jim een fijn moppie meezingen in de microfoon. Daarna is het echt klaar, terwijl de selectie van Ajax dat eigenlijk nog niet is. Er wachten twee cruciale duels met Panathinaikos FC en de eredivisiestart laat ook niet lang meer op zich wachten.

Toch is er tijdens de Open Dag weinig te merken van enig ongemak of sluimerende zorgen bij supporters. Daar is de dag te leuk voor. De behoefte aan een frisse start is groot. Er lijkt bovendien sprake van hernieuwde hoop. Gelijktijdig zijn de verwachtingen bij velen bijgesteld, terwijl er een nieuwe wind waait. Waar die wind Ajax brengt? Dat valt nog niet te zeggen.

Wat wel duidelijk is? Dat de meeste supporters volop zin hebben in een nieuwe voetbaljaargang in ons mooie Amsterdam.

Kom maar op!

Aanbevolen
Ajax treft Jagiellonia Białystok of FK Bodø/Glimt bij winst op Panathinaikos

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >