Het is al tijden onrustig bij onze club, maar hoe lopen alle lijntjes binnen Ajax nou precies? We proberen het uit te leggen.
Zoals je vast wel hebt gelezen, vindt er op dinsdag 21 mei een buitengewone algemene vergadering aandeelhouders plaats, afgekort BAVA. Daar staan twee belangrijke zaken op de agenda: het voornemen van de raad van commissarissen (rvc) om Kroes te ontslaan en de hele affaire rondom de eerder weggestuurde Sven Mislintat. Het belooft een bijeenkomst onder hoogspanning te worden.
Tijdens de BAVA worden de aandeelhouders gehoord. Zij hebben geen beslissingsbevoegdheid. Het is aan de rvc om vervolgens – alles gehoord hebbende – binnen de wettelijke kaders beslissingen te nemen en daarmee goed bestuur te vertonen.
Om te begrijpen hoe de hazen bij Ajax precies lopen, is het aardig de bestuurlijke structuur bij de club nog eens uit te leggen. Dat is sinds de beursgang in 1998 niet zo eenvoudig, maar we gaan een poging doen.
Ajax is enerzijds nog een vereniging zoals het altijd is geweest, maar anderzijds is het nu ook een naamloze vennootschap (NV). Onder die laatste valt al het profvoetbal. Deze NV wordt geleid door een directie, op dit moment bestaande uit een algemeen directeur (vacature), de nieuwe functie van directeur voetbal (Marijn Beuker), een financieel directeur (Susan Lenderink) en een commercieel directeur (Menno Geelen).
In het verleden was er ook een directeur voetbalzaken of technisch directeur. Voor zover ons bekend, is Ajax druk bezig deze vacature opnieuw in te vullen. Kelvin de Lang promoveerde onlangs van hoofd scouting naar technisch manager.
Beuker neemt de honneurs waar in de zoektocht naar een nieuwe trainer plus staf voor komend seizoen. Als we Michael van Praag (voorzitter van de rvc) en Beuker mogen geloven, is dit prioriteit nummer één. Men wil de nieuwe trainersstaf op korte termijn presenteren.
De directie wordt benoemd door de rvc. Deze ploeg bestaat momenteel uit voorzitter Van Praag, Leo van Wijk, Danny Blind, Georgette Schlick, Cees van Oevelen en Annette Mosman. De drie laatstgenoemden maakten onlangs bekend de rvc op korte termijn te verlaten.
Hun adviseur op voetbalgebied is op dit moment Louis van Gaal. Hun taak: gezamenlijk en op hun expertisegebieden controleren of de directie de juiste dingen doet voor de club. Of die controlerende taak de afgelopen jaren goed is uitgevoerd, is deze dagen voer voor veel discussie.
Dan laten we de NV even voor wat het is en kijken we naar de verenigingskant. Daar komt de veelbesproken bestuursraad om de hoek kijken. Deze groep van negen mensen is gekozen door de ongeveer achthonderd leden van de vereniging Ajax. Dat zijn de amateur- en jeugdvoetballers en reguliere (ere)leden van de club.
Momenteel is Ernst Boekhorst de voorzitter van de bestuursraad. De overige leden zijn: John Busink, Sirik Goeman, Pim van Dord, Marjon Eijlers, Giovanni Fränkel en René Zegerius. Edo Ophof en Christian Visser zijn adviseurs van de bestuursraad en treden, zo is het voornemen, op een later moment officieel toe.
Nadat rvc-voorzitter Van Praag op dinsdag 2 april tekst en uitleg gaf over de unanieme beslissing van de rvc om Kroes te schorsen, stuurden 131 leden van de vereniging Ajax hun bestuursraad een brief. Daarin namen ze het op voor ‘hun vriend’ Kroes. Ze willen dat de bestuursraad Van Praag ter verantwoording roept, omdat ze menen dat hij karaktermoord met voorbedachten rade heeft gepleegd. Ze willen dat Van Praag zijn excuses aanbiedt aan Kroes. De bestuursraad heeft aangegeven om voor de BAVA van 21 mei een informerende bijeenkomst voor de leden te organiseren, in aanwezigheid van Van Wijk en Van Praag.
Het maakt de BAVA op 21 mei pikant. Het wordt vast niet fraai, want of de rvc en de bestuursraad met elkaar op één lijn liggen, is nu nog niet duidelijk. Wat wel heel helder is: de bestuursraad vertegenwoordigt de leden. De vereniging Ajax is goed voor 73 procent van de aandelen van Ajax NV. De bestuursraad heeft dus feitelijk de touwtjes in handen. De bestuursraad kan niet het vertrouwen opzeggen in individuele leden van de rvc, maar wel in de voltallige rvc. Mocht men tot deze rigoureuze stap overgaan, dan moet men een nieuwe BAVA uitschrijven met alle gevolgen van dien.
De vraag is wat de bestuursraad nu gaat doen. De officiële lezing is dat men de kwestie rondom de schorsing van Kroes in beraad heeft en zich ook juridisch laat adviseren. Gaat emotie de boventoon voeren of vaart men, net zoals de rvc van Ajax heeft gedaan, op juridische adviezen?
Hoe kijkt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ondertussen naar het handelen van Kroes? En kun je daar als club op wachten? Zo’n onderzoek kan zomaar anderhalf tot twee jaar duren. Die tijd heeft Ajax niet. Wat Kroes ondertussen zelf wil, weten we niet. We hebben contact met hem gehad, maar hij kiest momenteel even voor radiostilte.
Stel dat de bestuursraad – en daarmee het merendeel van de aandeelhouders – tijdens een BAVA het vertrouwen opzegt in de voltallige rvc. Wat gebeurt er dan? Dan geeft de club de sleutel voor een periode uit handen. Dan komt de zaak te liggen bij de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Zij hebben grote bevoegdheden en stellen tijdelijk nieuwe rvc-leden aan. Dat zijn commissarissen ‘van buiten’, waar binnen Ajax niemand meer invloed op heeft. Ook de bestuursraad niet.
We hopen dat het bij onze prachtige club snel weer over voetbal gaat, dat iedereen zijn of haar eigen belang opzijzet en Ajax weer Ajax wordt.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES