Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: scoringsdrift Witschge in Marseille en rood voor Van der Wiel

Ajax speelt donderdag tegen Olympique Marseille. Dat duel werd drie keer eerder gespeeld op Franse bodem. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Fransen.

28 november 2023 - 12:02
Marseille Hoofdrolspelers 1200
Van ’t Schip draagt de aanvoerdersband in Marseille. © YouTube

1988: Witschge velt Marseille al voor rust
Het is woensdag 6 april 1988. Een talentvol Ajax reist voor de halve finale van de Europacup 2 af naar Marseille. Het is de heenwedstrijd. In het uitverkochte Stade Vélodrome zijn 46.000 toeschouwers er getuige van hoe het vooral de wedstrijd van de dan 21-jarige Rob Witschge wordt.

Witschge opent de score al na twaalf minuten. De voorzet van John Bosman is afgemeten. De drie jaar oudere broer van Richard zet zijn voorhoofd tegen de bal. Doelman Joseph-Antoine Bell is geslagen. Witschge is die avond sowieso ongrijpbaar voor de Franse tegenstander. Voor rust verdubbelt hij de score al. Zijn directe opponent Pape Fall weet zich geen raad met de geboren Amsterdammer. Hij wordt al tijdens de rust gewisseld.

Invaller Dennis Bergkamp zorgt een minuut voor tijd voor een toetje door de 0-3 te maken. Hij passeert de uitgelopen Franse keeper en mikt de bal vanaf circa veertig meter in het lege doel. De return in Amsterdam gaat met 1-2 verloren, maar in gevaar komt Ajax nooit. De finale van de Europacup voor bekerwinnaars is behaald. Ajax verliest deze later met 1-0 van KV Mechelen, maar daar gaat het nu niet over.

Tja, het is allemaal alweer 35 jaar geleden. De tijd vliegt. Ajax had destijds een jonge ploeg vol grote talenten. Tussen al dat jonge grut liep op het middenveld routinier Arnold Mühren (36) om de speelsheid van zijn ploegmaten onder controle te houden. De aanvoerdersband droeg hij echter niet in Frankrijk. Die zat om de bovenarm van de huidige trainer van Ajax: John van ’t Schip.

Voor het heenduel in Marseille was er vuurwerk en een lichtshow. Het stadion was uitverkocht. Dat Ajax zo’n uitslag neerzette in de rauwe havenstad, was echt wel wat. Het Franse voetbal stond destijds hoog aangeschreven. Het wordt voor het huidige Ajax een hele klus het fraaie kunstje uit 1988 te herhalen. We zijn benieuwd of er een nieuwe Ajacied is die een hoofdrol als die van Witschge weet te pakken.

Aanbevolen
Stop de tijd: Anastasiou, vaderfiguur, Griek en Belg

2009: Ajax voor rust al met tien man
Het is donderdag 12 maart 2009. Ditmaal meldt het Ajax van trainer Marco van Basten zich aan de Franse zuidkust voor de eerste van twee confrontaties met Olympique Marseille. Het betreft de achtste finale van het toernooi om de Uefa Cup.

De trainersstaf spreekt zich op de wedstrijddag uit over de keeperspositie. Maarten Stekelenburg krijgt te horen dat niet hij, maar Kenneth Vermeer de voorkeur krijgt, zo ook aan de boorden van de Côte d’Azur. Een bittere pil voor Steek. Voor Vermeer is het een bevestiging van zijn kwaliteiten.

Via Benoit Cheyrou en Mamadou Niang kijkt Ajax al voor rust tegen een 2-0-achterstand aan. Luis Suarez doet vanaf de stip iets terug: 2-1. De wedstrijd is levendig. En fel. De Ajacieden verweren zich als leeuwen. Gregory van der Wiel bijt daarbij te stevig door.

De jonge rechtsachter krijgt in de eerste helft twee keer een gele kaart. De eerste in de 38ste minuut, de volgende drie minuten later. Dat is niet lekker. Het gebeurt allemaal kort na de treffer van Suarez. Met al geel op zak, plaatst Van der Wiel een tackle van achter, die arbiter Ivan Bebek naar zijn borstzak doet grijpen. De tweede gele kaart. Ajax met tien man. De rust moet nog aanvangen.

Bovendien is Van der Wiel geschorst voor de return in Amsterdam. Dat geldt ook voor Thomas Vermaelen. De Belg krijgt na een halfuur spelen een gele prent. Zijn derde in het toernooi en dus mist ook hij de return.

Toch wordt die terugwedstrijd in Amsterdam onwijs spannend. Supporters laten zich van hun beste kant zien. Dat doet Ajax ook. Na negentig minuten staat er zowaar een 2-1-stand op het scorebord. Eyong Enoh en Miralem Sulejmani zijn de doelpuntenmakers namens Ajax.

De ploeg sleept er razendknap een verlenging uit. Daarin slaat Tyrone Mears namens de Fransen alsnog toe. Iedereen weet hoe laat het is. Het doek valt, maar Ajax stapt met opgeheven hoofd uit het toernooi.

Een nieuwe editie van Olympique Marseille - Ajax wordt donderdag om 21.00 uur in gang gefloten.

Aanbevolen
Win kaarten voor Amsterdam Light Festival!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >