De KNVB nam vorig seizoen stevige maatregelen tegen supporters die het nodig vonden om bier, vuurwerk of andere spullen op het veld te gooien. Wedstrijden werden meteen stilgelegd of zelfs gestaakt. De voetbalbond continueert dit beleid volgend seizoen met één kleine aanpassing.
De directe aanleiding voor de aanscherping van de regels was het aanstekerincident rondom Davy Klaassen. In De Kuip werd hij op het achterhoofd getroffen. De KNVB voerde een dag later aangescherpte regels door: scheidsrechters zouden het spel voortaan meteen stilleggen als er voorwerpen op het veld werden gesmeten.
De teams en arbitrage trokken zich dan tijdelijk terug in de kleedkamer. Als na hervatting van de wedstrijd opnieuw voorwerpen op het veld werden gegooid, werd het duel definitief gestaakt. Dat gebeurde ook bij het direct raken van een speler of scheidsrechter. Supporters van Ajax die afreisden naar Groningen, weten hoe dat alles voelt. Meerdere malen gooide een deel van de Groningse aanhang vuurwerk op het veld. Daardoor kon iedereen al snel naar huis.
De KNVB handhaaft de aangescherpte voor seizoen 2023/2024. Dat werd bekend tijdens de algemene vergadering betaald voetbal van de directeuren van de KNVB, Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie. De maatregelen zijn geëvalueerd met alle betrokken partijen. Deze werden volgens de voetbond unaniem gesteund.
Wel vindt er één aanpassing plaats: Als de persoon die iets op het veld gooit meteen wordt gepakt en uit het stadion wordt verwijderd, dan telt dit niet meer mee in de stappen naar het definitief staken van de wedstrijd. Een duel wordt dan namelijk niet stilgelegd of heel kort.
Eredivisiedirecteur Jan de Jong gaf uitleg bij NOS Langs de Lijn: “We gaan onverminderd voort met de strenge maatregelen van vorig seizoen. Met het verschil dat een duel niet wordt stilgelegd als een persoon meteen wordt gepakt. De spelers gaan dan niet naar binnen, zodat we snel door kunnen met elkaar,” aldus De Jong.
Hij spreekt daarbij over een dadergerichte aanpak. De Jonge hoopt dat supporters die zich misdragen ook strafrechtelijk worden vervolgd. “Zodat ze er in hun privéleven ook veel last van krijgen, als ze gepakt worden.” Ook is hij van mening dat spelers en trainers binnen de lijnen een voorbeeldfunctie hebben en zich beter moeten gedragen. Hij noemt daarbij de laatste KNVB-bekerfinale tussen Ajax en PSV als dieptepunt. “Scheidsrechters gaan daar ook strenger tegen optreden,” stelt hij.
De strengere maatregelen zorgden soms voor moeilijke situaties. Bij een enkel leeg bekertje over de boarding, dirigeerde arbiters de spelers al naar binnen. Dat kon niet bij iedereen op begrip rekenen, maar het zorgde ook voor een stukje zelfreinigend vermogen. Of sociale controle, waarbij supporters elkaar onderling terechtwezen op gedrag. Iets wat we toch al zagen gebeuren op de tribunes bij het gooien van bier over je medesupporters. Een vervelend fenomeen van na het coronatijdperk.
Marianne van Leeuwen, directeur voetbal van de KNVB: “Voetbal is de mooiste sport die er bestaat. Toch hing er eind vorig seizoen een donkere wolk boven het voetbal. Personen die zich supporters noemen, maar dat juist niet zijn, bekogelen of belagen spelers, scheidsrechters en andere toeschouwers. Dat mag nooit normaal worden gevonden. De overgrote meerderheid van de stadionbezoekers willen niets te maken hebben met dat soort gedrag.”
De KNVB is van mening dat het beleid werkt. Na de invoering zijn er 153 duels gespeeld in de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Daarvan zijn er drie definitief gestaakt op grond van de aangescherpte regels.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES