Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Steijn legt uit waar je zijn Ajax straks aan herkent

Maurice Steijn weet wat supporters verwachten van Ajax: attractief en aanvallend voetbal. De trainer heeft dat zeker voor ogen, maar wil daar wel een snuifje Steijn overheen strooien. Hij legt tijdens de persdag in Herzogenaurach uit wat hij daarmee bedoelt.

28 juli 2023 - 18:20
Steijn Zijn Ajax 1200
Steijn wil karakter aan de ploeg toevoegen. © AFC Ajax

Niemand hoeft Steijn uit te leggen waar Ajax voor staat. Dat weet hij echt wel. Een 4-3-3-systeem vormt voor de oefenmeester ook geen enkele discussie. Wij van Ajax Life vroegen ons echter vooral het volgende af: waar is het Ajax van Steijn over een paar maanden duidelijk aan te herkennen?

“Als we straks de versterkingen binnen hebben waar we voor gaan, hebben we een kampioenswaardige ploeg,” antwoordt Steijn. “Dan kunnen we op een wijze spelen die bij Ajax past. Die ook past bij mensen in de staf met Ajax-DNA, zoals Hedwiges Maduro en Richard Witschge. Dat DNA heb ik niet, maar vanuit mijn kant kan ik een stukje karakter toevoegen.”

“Mooi en aantrekkelijk voetbal moet leiden tot winst, maar ook wel ten koste van alles,” legt de trainer uit. “Wat doe je als speler bij een hard schot op doel? Duik je weg of gooi je met alles wat je hebt desnoods je hoofd ervoor? Ik wil dat we als team strijden en het samen doen. De ploeg mag nooit uiteenvallen.”

Aanbevolen
Steijn wil geen opgefokt en irritant gedrag zien bij Ajaxspelers

Steijn probeert deze bewustwording ook op speelse wijze in te brengen tijdens de trainingen. “Ik doe veel met winnen en verliezen. De verliezers ruimen de spullen op bijvoorbeeld. De eerste speler die een fout maakt bij een pass- en trapvorm, moet met zijn team 25 keer opdrukken. Dat lijkt kinderachtig, maar het zorgt voor een bepaalde verantwoordelijkheid dat je het de volgende keer wel goed doet.”

“Dat is wel de jus die ik er vanuit mijn achtergrond overheen kan gooien. Daar gaan ze ook niet dood van. Ik wil een bepaalde winnaarsmentaliteit kweken en daarnaast natuurlijk heel nadrukkelijk een speelwijze ontwikkelen. Met drie aanvallers. Zoals dat hoort bij Ajax.”

“Ik ga altijd van een aantal vastigheden uit. Ook bij het drukzetten. Op welke wijze doen we dat? Hoe hoog doen we dat? Hoe is dan de bezetting op het middenveld? Hoe zit het met de onderlinge afstanden? Het zijn belangrijke vraagstukken, maar belangrijk is dat we daarbij wel kunnen variëren als dat nodig is. Het moet voor een tegenstander moeilijk worden om ons te analyseren. Ze moeten niet vooraf al weten hoe we precies druk zetten. Dat vind ik een mooi proces om te begeleiden.”

Aanbevolen
Steijn wil niet voor opties drie en vier op transfermarkt gaan

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >