Zijn jullie bekend met de film Moneyball? Menig sportliefhebber kan deze vraag ongetwijfeld met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Ikzelf zag dit pareltje onder de sportfilms afgelopen week pas voor het eerst. Het wakkerde mijn nieuwsgierigheid naar het vernieuwde Ajax flink aan.
“Elk nadeel heb zijn voordeel,” zei Johan Cruijff ooit. Dat geldt andersom echter ook. Zo sluit ik mijn fijne vakantie op Bali af met een wel erg lange terugvlucht naar Amsterdam. Terwijl ik verveeld door het entertainmentsysteem van het vliegtuig scroll, stuit ik plots op Moneyball.
Een in 2011 uitgekomen film, die je als sportliefhebber eigenlijk moet hebben gezien. Die vlieger ging voor mij nog niet op, maar nu doet zich de ideale situatie voor hier verandering in te brengen. Zodoende zit ik de twee daaropvolgende uren aan mijn vliegtuigschermpje gekluisterd.
Het waargebeurde verhaal van Moneyball gaat over Billy Beane, de algemeen directeur van het arme maar toch succesvolle honkbalteam Oakland Athletics. Zijn ultieme doel is om de Major League te winnen. Niet door de duurste spelers in te lijven, maar door slimmer te zijn dan de rest. Samen met econoom Peter Brand duikt hij diep in de statistieken, op zoek naar de meest onderschatte spelers van het honkbal.
Wat dit alles met Ajax te maken heeft? De film zelf helemaal niets. Het principe om op basis van statistieken spelers binnen te halen, des te meer. Sven Mislintat gaf in zijn eerste interviews al veelvuldig aan dat data een belangrijke rol spelen in de jacht op nieuwe pareltjes.
Je kunt er enthousiast over zijn of er sceptisch instaan. Nieuwsgierig maakt het sowieso. Branco van den Boomen was eind mei de eerste zomeraanwinst die Mislintat presenteerde. Een naam die voor velen toch als een verrassing kwam, ondanks dat de voormalig jeugdspeler van onze club een goed seizoen kende bij het Franse Toulouse.
Blijken Van den Boomen en Tahirovic een schot in de roos of gaan ze net zo anoniem de boeken in als bijvoorbeeld Marin en Bandé?
“Tijdens mijn gesprek met Mislintat, zei hij dat mijn data en prestaties bij Toulouse hem geregeld opvielen,” vertelde Van den Boomen na zijn presentatie. “Die data worden steeds belangrijker en kunnen een indicatie geven.”
Een rappe blik op transfermarkt.nl leert ons dat Van den Boomen in 121 wedstrijden voor Toulouse tot 23 goals en 45 assists kwam. Geen verkeerde statistieken voor een middenvelder, die ook bekend staat als een specialist in dode spelmomenten. Tegelijkertijd is het fijn te weten dat de directeur voetbalzaken zich niet blind staart op de cijfertjes. Het ouderwetse scoutwerk, videoanalyses en gesprekken met de speler zijn minstens even belangrijk.
Duidelijk is wel dat data een steeds prominentere rol spelen. Zoals gezegd maakt het mij nieuwsgierig. Hoe pakt het uit bij Ajax? Op het moment van schrijven zijn Van den Boomen en ook de later aangetrokken Benjamin Tahirovic mij nog redelijk onbekend. Blijken zij een schot in de roos of gaan ze straks net zo anoniem de boeken in als bij bijvoorbeeld Razvan Marin en Hassane Bandé?
Even terug naar Moneyball. Met de nieuwe strategie – waarbij de meest onderschatte spelers van het honkbal werden aangetrokken – slaagde Oakland Athletics er begin deze eeuw in om twintig wedstrijden op rij te winnen. Een toenmalig record. Het zorgt ervoor dat ik steeds meer zin krijg in het nieuwe voetbalseizoen, waarbij ik benieuwd ben of de tactiek van Mislintat net zo succesvol uitpakt.
Er gaat deze zomer ongetwijfeld nog veel gebeuren bij Ajax. Bij iedere inkomende transfer bouw ik in ieder geval een nieuwe routine in. Voortaan werp ik steevast een blik op de statistieken van de nieuwbakken Ajacieden.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES