Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf dingen die je moet weten over FC Twente - Ajax

Ajax gaat in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi op bezoek bij FC Twente. Een serieuze eerste test voor John Heitinga. Onze club moet goed voor de dag komen om de tukkers in eigen vesting te verslaan. En waarom is er eigenlijk geen VAR? Je leest het hieronder!

09 februari 2023 - 09:11
Dingen Tweaja 1200
Hoe loopt de ontmoeting ditmaal af? © Pro Shots

Jans wil ander Ajax pijn doen
Het is nog niet zo lang geleden dat Ajax en Twente elkaar troffen. De twee ploegen speelden vorige maand in Amsterdam met 0-0 gelijk. Ajax speelde lange tijd met tien man wegens een rode kaart voor Devyne Rensch. Trainer Ron Jans verwacht sowieso een heel andere wedstrijd. Hij weet dat er in korte tijd veel veranderde in Amsterdam. Alfred Schreuder werd op de keien gezet en Heitinga nam het stokje over.

Jans beschouwt bij ESPN voor op de bekerkraker: “Er hing in de Arena een negatieve sfeer rondom de trainer. Het gevoel is daar nu heel anders en spelers worden ingezet op andere posities. De lucht lijkt geklaard en het chagrijn weg. De weg naar boven is ingezet. Ajax moet tegen ons bewijzen dat het structureel is. Maar het gaat erom wat we als Twente doen. We willen de tegenstander in elke thuiswedstrijd pijn doen. Het is een feest om voor de mensen in de Grolsch Veste te spelen. Dat kan eigenlijk niet beter.”

Daar zegt de coach wel iets. Het onderkomen van Twente blijkt dit seizoen een tamelijk onneembare vesting. Het team van Jans verloor nog niet op eigen bodem in competitie- en bekerverband. Dat de thuisploeg gaat scoren, lijkt vrijwel zeker. De Twentenaren troffen doel in elk van de laatste 41 thuiswedstrijden in het bekertoernooi.

Jans verwacht te kunnen beschikken over Julio Pleguezuelo, Mees Hilgers en Michal Sadilek. Het drietal kampte met ongemakken, maar die lijken verholpen.

Aanbevolen
Wie maakten acht of meer treffers voor Ajax in bekertoernooi?

Heitinga weer met dezelfde ploeg?
We zijn hoe dan ook nieuwsgierig hoe Ajax in Overijssel voor de dag komt. Kan de ploeg van Heitinga de stijgende lijn voortzetten, na zeges op Excelsior (1-4) en SC Cambuur (0-5)? En welke spelers brengt hij binnen de lijnen? De coach gaf eerder aan te willen werken aan vastigheden. Hij maakte die woorden waar door tweemaal achtereen met dezelfde basiself te starten.

We verwachten donderdag dan ook geen grote wijzigingen in de ploeg. Heitinga beschikt over een fitte selectie, die woensdag de laatste training voor de wedstrijd afwerkte. De trainer zal zelf ook benieuwd zijn hoe zijn beoogde basisploeg het houdt in de bekerclash tegen de nummer vijf van de eredivisie. Als het aan onze volgers ligt, is rouleren in elk geval geen optie. Dat bleek klip en klaar uit onze poll op Twitter.

Minuut stilte voor aftrap
Het is niemand ontgaan dat er momenteel een totale tragedie gaande is in Turkije en Syrië. Een ramp van ongekende omvang die verdrietig stemt. De aardbevingen die daar eerder deze week plaatsvonden, zorgden voor onvoorstelbaar veel slachtoffers en verdriet. Uit respect voor de getroffenen in beide landen, wordt een minuut stilte gehouden voor de duels in het bekertoernooi. Dit heeft de KNVB besloten.

KNVB-beker on tour
De originele beker waar de clubs dit seizoen om spelen, is op de wedstrijddag van Twente - Ajax in Enschede te vinden. Onze vaderlandse voetbalbond komt donderdag met een heuse bekertruck naar het centrum van de stad. Voorbijgangers kunnen meedoen met spelletjes en is er van alles te leren over de historie van het bekertoernooi. Tukkers kunnen ook op de foto met de dennenappel. Hopelijk eentje die ze niet gaan winnen, omdat Ajax uren later in de Grolsch Veste te sterk blijkt.

Aanbevolen
Heitinga’s elf: welke spelers laat jij jagen op winst in bekertoernooi?

Nog geen VAR aanwezig
In deze fase van het bekertoernooi is nog geen videoscheidsrechter aanwezig. Pas in de kwartfinales wordt weer een beroep gedaan op de VAR, maar nu dus nog even niet. Dat heeft vooral te maken met het operationele aspect. In de eerste fase van het toernooi zijn nog veel amateurclubs actief. Zij hebben – in tegenstelling tot de stadions van betaald voetbalclubs – geen directe verbinding met het KNVB Replay Center.

Twente en Ajax trappen donderdag om 18.45 uur af in De Grolsch Veste. Het duel staat onder leiding van Danny Makkelie. Het is zijn tweede Nederlandse topwedstrijd in korte tijd. Zondag floot hij in de eredivisie nog het duel tussen Feyenoord en PSV (2-2).

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >