Ajax speelde een geweldige wedstrijd tegen FC Twente en voor de tweede keer op rij ging een tegenstander met een 5-0-nederlaag naar huis. Het was qua gecreëerde Expected Goals zelfs de beste wedstrijd van het seizoen. We blikken terug op het duel aan de hand van de statistieken.
Voordat we statistisch nabeschouwen op weer een fantastische wedstrijd van Ajax, zoomen we eerst even in op de strafschoppennemer. Aanvoerder Dusan Tadic miste tegen FC Twente een penalty, net als vorige week tegen Heracles. Tadic werd meteen in zijn eerste seizoen de vaste penaltynemer van Ajax. Het is voor het eerst sinds zijn komst naar Amsterdam dat Tadic er twee op rij mist.
Als we inzoomen op de statistieken, blijkt dat Sébastien Haller een betere keus zou zijn als vaste nemer. Tadic schiet 82 procent van zijn strafschoppen binnen (64 uit 78). Dat is bovengemiddeld goed, want het gemiddelde ligt namelijk rond de 76 procent. Haller is echter bizar goed. De spits zit op ruim 96 procent (26 uit 27).
Wie een blik op de cijfers werpt, zou zeggen dat het beter is om Haller de pingels te laten nemen. Dit is echter iets te kort door de bocht. Het gaat natuurlijk niet alleen om de 3-0 tegen Heracles of Twente, maar vooral om écht belangrijke strafschoppen. En dan scoort Tadic eigenlijk bijna altijd. Denk bijvoorbeeld aan PSV-uit vorig seizoen en PSV-thuis in het seizoen 2018/2019. De enige echt belangrijke penalty die Tadic ooit miste, was vorig seizoen in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma.
Haller scoort bijna altijd, maar de enige penalty die er bij hem niet in ging, was wel ontzettend belangrijk. Hij miste namens FC Utrecht tegen AZ, in een wedstrijd tijdens de play-offs om Europees voetbal. Het is nog de vraag of Haller zijn duizelingwekkende percentage van 96 procent vast kan houden als de druk hoger wordt.
Trainer Erik ten Hag was overigens na afloop duidelijk over wie de volgende penalty neemt. Tadic blijft de strafschoppen ‘gewoon’ nemen. Maar – zo voegde de oefenmeester daar nog aan toe – hij moet wel stoppen met missen. Waarvan akte.
Los van de gemiste strafschop, werd er ook gewoon gevoetbald. Sterker nog, Ajax legde weer een geweldige wedstrijd op de mat. We blikken terug aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via 11tegen11.
Passmaps
We zien dezelfde zaken als altijd bij een goede wedstrijd van Ajax. Veel passing van achteruit naar voren, een dikke lijn tussen Noussair Mazraoui en Antony, Davy Klaassen die iets afweziger is (wel weer de maker van de 1-0) en vooral heel veel dikke lijnen tussen alle spelers aan de linkerkant.
Ook zien we dat Steven Berghuis de award voor ‘most centrality’ in de wacht sleept. Dit is een concept uit de wiskunde. Het is dus niet zo dat Berghuis letterlijk in het midden stond van alle spelers. Hij wordt door het algoritme uitgelicht als belangrijkste speler uit het netwerk, omdat hij iedereen het best aan elkaar linkt.
Opvallend: nadat Klaassen eruit ging voor Ryan Gravenberch, verhuisde Berghuis weer naar zijn ‘oude’ stek aan de andere kant van het middenveld. Het lijkt er dus op dat Ten Hag vindt dat áls Gravenberch en Klaassen samen spelen, ze dat doen zoals we dat gewend zijn uit de eerste seizoenshelft. En dan hebben we ook nog een weer herstelde Mohammed Kudus die op de deur klopt. Het zijn drukke tijden op het Ajaxmiddenveld…
Expected Goals
Het enige verwijt dat je richting Ajax kon maken, is dat het net als tegen Vitesse niet goed aan de wedstrijd begon. Twente kreeg zelfs een grote kans op de 0-1 via een snoeiharde kopbal van Ricky van Wolfswinkel. Het is op slakken zout leggen, maar elke keer schrijven hoe geweldig en fenomenaal dit Ajax is, gaat op een gegeven moment ook vervelen. Bijna dan…
De grafiek hieronder laat mooi zien dat Twente weliswaar goed begon, maar daarna niets meer in de melk te brokkelen had. De schotenverhouding in de rust stond op 11-3. De eerste drie schoten van de wedstrijd waren allemaal van Twente, de elf schoten daarna kwamen allemaal op naam van Ajax.
En zo komen we uit op een heugelijk feitje: Ajax speelde 5.85 Expected Goals bij elkaar en dat is het meeste van dit eredivisieseizoen. Op basis van de kansen mocht je dus zelfs nog meer dan vijf goals verwachten. Ajax staat nu volgens het model van 11tegen11 in de eredivisie op precies 62.00 Expected Goals, waaruit het 64 doelpunten maakte.
Het verwachte aantal goals uit spelhervattingen kwam tegen Twente neer op 2.68. Dat komt mede door de 2-0 van Haller (intikker bijna op de doellijn en een foutje van Unnerstall) en de gemiste penalty van Tadic. Waarbij moet worden aangetekend dat ook de score uit open spel meer dan goed te noemen is. En Ajax dus voor de tweede keer in vijf dagen tijd een tegenstander naar de slachtbank leidde.
Ajax hoeft in deze vorm natuurlijk voor geen enkele andere club in de eredivisie bang te zijn, maar de drie achtervolgers PSV, Feyenoord en AZ wonnen eveneens. Met name de Eindhovenaren speelden erg sterk op bezoek bij Vitesse. Of PSV ook over een langere periode een goede serie neer kan zetten en het gat van vijf punten kan verkleinen, is natuurlijk de vraag.
Nu volgt een zeldzame week zonder midweekse avondwedstrijd. Volgend weekeinde staat Willem II-uit op het programma en daarna volgt op woensdag 23 februari de langverwachte confrontatie met Benfica, dat afgelopen weekeinde moeizaam met 2-1 won van Santa Clara.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES