In misschien wel de meest troosteloze klassieker ooit ging Ajax een stuk efficiënter met de kansen om dan de aartsrivaal, die ook nog eens zo aardig was om een handje te helpen. Het had als gevolg dat deze klassieker een lastig potje was om in te schatten voor Expected Goals-modellen. We bespreken het allemaal in deze terugblik aan de hand van de statistieken!
Een klassieker in een lege Kuip, Feyenoord zonder de twee meest constante spelers en Ajax al kampioen. Nee, het was geen geweldige wedstrijd, maar misschien was het in deze omstandigheden ook wel erg lastig om een goede pot voetbal op de mat te leggen.
Het leverde een futloos duel op, waarbij zelfs twee rode kaarten de vlam niet in de pan deden slaan. Uiteindelijk is de kille conclusie dat Feyenoord niet meer kon dan het bracht en Ajax het allemaal wel best vond. We blikken terug op de 0-3-zege zonder franje aan de hand van de passmaps, Expected Goals, halfspaces en Zone 14 plots, verkregen via @11tegen11.
Passmaps
Bij een rode kaart worden alle speelminuten van de weggestuurde speler meegenomen in de gemiddelde positie, terwijl alle andere spelers gewoon over de hele wedstrijd ingevuld worden, precies zoals normaal. Desalniettemin levert het langdurig spelen met tien man een andere passmap op dan we zijn gewend: de spelers kwamen gemiddeld genomen verder naar achteren aan de bal en gaven veel minder passes.
We zien dat vooral bij Sébastien Haller terug (die is bijna niet te vinden op de kaart…), maar ook de vleugelaanvallers kwamen verder van de goal in balbezit dan we zijn gewend. Devyne Rensch heeft op links nog niet het vermogen om tot aanvallende impulsen te komen zoals hij dat op rechts wel kan. Ook dook hij afgelopen zondag vaak als extra middenvelder op naast Edson Álvarez of Ryan Gravenberch, toen het nog elf tegen elf was.