Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Passmaps: Ajax wordt kampioen in een typische wedstrijd

Ajax - FC Emmen was een typisch eredivisieduel zoals Ajax die dit seizoen wel vaker heeft afgewerkt. Je weet vanaf de aftrap al dat de thuisploeg wint, alleen de hoeveelheid goals is nog onzeker. We analyseren de kampioenswedstrijd aan de hand van statistieken en noteren wat tactische puntjes richting volgend seizoen.

03 mei 2021 - 20:24
Passmapsajaemm800
Wie wordt volgend seizoen de middelveldpartner van Gravenberch? © Pro Shots

Het onderlinge verschil met veel ploegen in het rechterrijtje is gewoon te groot voor een serieuze krachtmeting. Emmen lijkt misschien het kleine duimpje in de eredivisie, maar wie inzoomt op het spelersbudget ziet dat dit in de praktijk reuze meevalt. Emmen geeft met een totaalbedrag van 4,5 miljoen euro maar liefst vijftig procent meer uit aan salaris dan clubs als RKC Waalwijk, ADO Den Haag en VVV-Venlo. Zo bezien is de huidige zestiende plaats eigenlijk vrij tegenvallend, al kan het natuurlijk altijd een keertje tegenzitten.

Wel was Emmen in bloedvorm in de weken voorafgaand aan deze wedstrijd. Het vuurwerk bleef zondag echter uit, met een redelijk bloedeloze 4-0 tot gevolg en een Emmen dat in de gehele tweede helft niet tot één schot kwam. We blikken terug op de kampioenswedstrijd aan de hand van de passmaps en Expected Goals, verkregen via @11tegen11.

Passmaps
De passmap lijkt erg veel op de gemiddelde passmap van Ajax dit seizoen. We lichten er drie dingen uit die interessant zijn om te volgen richting komend seizoen.

Allereerst zien we een dikke pijl van Edson Álvarez naar Ryan Gravenberch, wat betekent dat Álvarez de bal vaak naar Gravenberch speelde. Dat is goed. We weten echter ook dat dat niet altijd het geval is geweest de afgelopen seizoen(en). Hoe meer druk de tegenstander zet, des te lastiger het voor de Mexicaan is om de bal schuin vooruit te spelen richting spelmaker Gravenberch.

Ervan uitgaande dat Gravenberch nog een seizoen blijft – de middenvelder heeft nog maar een contract voor twee jaar en zijn zaakwaarnemer is Mino Raiola – zou het niet gek zijn om voorzichtig op zoek te gaan naar een ‘Álvarez-plus’. We bedoelen dan een speler die kan brengen wat Álvarez ook brengt zonder bal, maar dan mét de voetballende kwaliteiten van Gravenberch. 

De ideale middelveldpartner voor Gravenberch lijkt in deze selectie niet rond te lopen. Met Mohammed Kudus krijg je problemen in de omschakeling, Davy Klaassen is voetballend gezien ook niet de spelversneller die je daar wilt hebben en voor Daley Blind zijn de afstanden misschien te groot om te belopen. Als Ajax serieus werk wil maken van een overwintering in de Champions League, is zo’n alleskunner op die positie de snelste manier om het middenveld te versterken. 

Verder bouwt Ajax al sinds de tijd van Frenkie de Jong vooral op over de linkerkant. Doordat Ajax in die tijd niet met een echte rechtsbuiten speelde, maar met Hakim Ziyech als een ‘tien’ aan de binnenkant, ging dit niet ten koste van de buitenspeler op rechts.

De opvolger van Ziyech is echter wel een echte klassieke buitenspeler. Antony wordt daarnaast ook nog eens geïnstrueerd om de zijlijn op te zoeken, terwijl de rechtsback achter hem aan de binnenkant speelt. Des te langer het seizoen vorderde, des te kleiner het bolletje van Antony vaak werd op de passmaps.

Wie gaat turven hoe vaak de kleine Braziliaan in een échte één-tegen-één-situatie wordt gezet met een linksback, komt vaak bedrogen uit. Mede daardoor stokte zijn rendement in de loop van het seizoen ook. In de laatste tien competitiewedstrijden kwam Antony niet tot één goal of assist.

Zo lang Gravenberch bij Ajax speelt, lijkt het onlogisch om de opbouwstructuur over links te wijzigen. Maar misschien zou het richting volgend seizoen een idee zijn om Antony ook wat vaker aan de binnenkant te laten voetballen, om hem zo meer betrokken te betrekken in het veldspel.