Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AZ

Er bestaat nog altijd een kans dat Ajax tegen AZ kampioen wordt, maar dan moet het wel een handje worden geholpen door de concurrentie. Gebeurt dat niet, dan wordt er hoogstens een officieus feestje gevierd. Maar dan moet er wel eerst worden gewonnen van de Alkmaarders! Daarom hier wat zaken die goed zijn om te weten over het duel.

24 april 2021 - 12:07
Driedingenazthuis800
Nicóóó komt altijd voor zijn teamgenoten op! © Pro Shots

Geen juich- en zingverbod meer
Het is ongetwijfeld even wennen, maar wat zal het zondag een heerlijk gezicht zijn om weer een deels gevulde Johan Cruijff Arena te zien. Er mogen 7.500 supporters naar binnen voor het thuisduel met AZ, die Ajax hopelijk vanaf de tribune (officieus) kampioen gaan zien worden. Wat de uitslag ook wordt, het is fijn dat er weer publiek bij mag zijn.

Het doet een beetje denken aan de eerste drie speelronden van dit seizoen, waar de stadions ook deels waren gevuld. Toch zijn er grote verschillen met toen. In het kader van ‘Testen voor toegang’ moeten alle stadionbezoekers nu namelijk een negatieve coronatest kunnen laten zien om naar binnen te mogen.

Daar tegenover staat wel dat het juich- en zingverbod van tafel is. We hoeven bij een doelpunt van Ajax dus niet meer ‘ons bek te houden’ of ‘fluisterend hoera te roepen’, zoals Mark Rutte ooit liefkozend stelde. Deze keer mogen we onze voetbalemoties gewoon lekker laten gaan. 

Er waren overigens nog wel wat problemen met de website testenvoortoegang.nl. Mensen die een coronatest hadden gedaan, kregen geen uitslag en QR-code om toegang te krijgen tot een evenement. De storing inmiddels verholpen, maar mochten zich in aanloop naar het thuisduel met AZ toch problemen voordoen, dan is een uitgeprinte mail van de negatieve testuitslag ook genoeg als toegangsbewijs.

Publiek heeft wel degelijk invloed op thuisprestaties
Er komt na zeven maanden niet alleen een einde aan lege stadions, maar ook aan de periode waarin er nauwelijks sprake was van thuisvoordeel. Er werd lange tijd gedacht dat het spelen zonder publiek niet per se in het voordeel zou werken voor de uitploeg, maar uit onderzoek blijkt nu wel degelijk dat een leeg stadion invloed heeft op de thuisprestaties. 

Databureau Gracenote kwam tot de conclusie dat het aantal thuiszeges sinds september 2020 – toen er werd besloten om voetbalwedstrijden zonder supporters af te werken – met negen procent is gedaald. Waar de thuisspelende club in de vier jaar daarvoor bijna de helft (48 procent) van de wedstrijden won, is dat nu nog maar 39 procent.

Ook het aantal thuisdoelpunten is gedaald. Met publiek scoorde de thuisploeg gemiddeld 1,82 keer per wedstrijd, terwijl dat nu gemiddeld 1,58 keer is. Wat betreft het geven van gele kaarten zijn zowel de thuis- als de uitploeg in het voordeel. De club die op eigen bodem speelt, kreeg zonder publiek zo’n tien procent minder gele prenten. Voor de uitspelende ploeg is dat percentage met liefst dertig procent gedaald.

Buijs wil Ajax handje helpen, Jansen focust zich op AZ
Voordat de focus vol op Ajax - AZ gaat, kijken de Ajacieden zaterdagavond hoogstwaarschijnlijk met bovengemiddelde interesse naar het duel tussen PSV en FC Groningen. Als PSV een driepunter scoort, gaat er sowieso een streep door een schaaluitreiking op zondag. Maar als de Eindhovenaren punten verspelen, kan Ajax bij een zege op AZ alsnog officieel kampioen worden.

Als het aan Groningen-trainer Buijs ligt, dan gaat dat ook gebeuren. “Ik hoop dat we het kampioenschap dit weekeinde officieel kunnen maken, want dat betekent dat we een resultaat halen in Eindhoven,” aldus de trainer. “Maar dan moet Ajax zelf ook nog wel even winnen.” 

Het zou fijn zijn als Ajax een handje wordt geholpen door Groningen, maar zoals Buijs ook al stelt, moet de koploper zelf ook zijn plicht doen door te winnen van AZ. Als de Ajacieden spelen zoals ze tegen FC Utrecht deden (1-1), dan wordt het een hels karwei om de Alkmaarders te verslaan. AZ-trainer Pascal Jansen hoopt dan ook te profiteren van een Ajaxselectie die ‘moe’ is.

“Onze ploeg is hartstikke fit,” zo stelde Jansen tijdens de persbabbel in aanloop naar Ajax-uit. “Dat komt mede doordat we ons slechts hoeven te concentreren op één duel in de week en veel kunnen trainen. Ajax speelt juist veel wedstrijden achter elkaar. Met wijzigingen in hun basis was dat donderdag goed te zien.”

Of Jansen met AZ van plan is om een eventueel Amsterdams feestje te verpesten? “Wij focussen ons op wat wij kunnen beïnvloeden,” aldus de coach, die stelt dat hij het niet zo interessant vindt of het duel met AZ wel of geen kampioensduel wordt. “PSV zal er ook alles aan doen om plek twee vast te houden, dus ons plan zal niet afwijken naar aanleiding van hun wedstrijd tegen FC Groningen.”

Ajax en AZ trappen zondag om 14.30 uur af in een deels gevulde Johan Cruijff Arena. De wedstrijd staat onder leiding van Pol van Boekel, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >