We zijn nog altijd chagrijnig door het bloedeloze gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. Hoe kan het toch dat Ajax soms goud en soms ijzer is? We vroegen het aan Nico van Yperen, hoogleraar sportpsychologie. Hij legt uit wat er allemaal in de koppen van topvoetballers rondgaat.
Het woordje ‘mentaliteit’ valt de laatste weken vaak rondom Ajax. Dit heeft alles te maken met de wisselende resultaten van onze ploeg. Waar de club in de Champions League hoge ogen gooide, daar lieten de Ajacieden het in de eredivisie meermaals afweten. Het is frustrerend, want je weet dat Ajax veel beter kan. Waar gaat het mis?
Om daar antwoord op te krijgen, belden we in onze nieuwste Ajax Life Podcast een sportpsycholoog op. Van Yperen stelt dat het niet gek is dat sporters verzadigen op het moment dat de prestaties goed zijn. “Als het goed met je gaat, word je overmoedig of gemakzuchtig. Dat is heel menselijk.”
De woorden van Van Yperen klinken logisch, maar wat kan Ajax doen om die gemakzuchtigheid uit hun spel te krijgen? “Je moet eerlijk naar jezelf zijn. Waarom ben je minder gemotiveerd voor bepaalde wedstrijden? Dat kunnen dingen als kunstgras, entourage of onderschatting zijn,” zo legt de hoogleraar uit.
“Als je dat erkent, moet je bij jezelf nagaan hoe je ondanks die factoren toch goed presteert. Je moet manieren ontwikkelen om jezelf scherp te krijgen voor die wedstrijden. Je krijgt de punten niet cadeau, maar moet er hard voor werken. Je kan wel beter zijn dan je tegenstander, maar alleen als je gefocust bent.”
Het valt op dat Ajax in Europese duels totaal geen problemen heeft om zich mentaal op te laden, terwijl het in de eredivisie vaak steekjes laat vallen. Kan een ploeg zich maar op één wedstrijd per week focussen? “Als je bij Ajax altijd in de basis staat en je optimaal moet presteren in de Champions League, dan krijg je een soort verzadiging in de minder belangrijke wedstrijden.”
“Ajax heeft een brede selectie,” zo vervolgt Van Yperen. “De reservespelers zijn heel eager om de basiself te halen. Misschien moet je hun juist de kans geven tegen de mindere tegenstanders. Zij zijn wel optimaal gemotiveerd en gefocust op een goed resultaat,” zo stelt de sportpsycholoog, die roulatie dus als een mogelijke oplossing ziet.
Zijn er nog meer mentale aspecten die meespelen in het hoofd van een topvoetballer? “Er zijn twee soorten motivatie. De ene streeft naar een positieve uitkomst, terwijl de ander juist een negatieve uitkomst wil vermijden. Als je speelt om niet te verliezen, zit dat negatieve al in je hoofd. Ajax heeft tegen Go Ahead bijvoorbeeld alleen maar wat te verliezen. Dat is al een foute gedachte.”
Genoeg mentale tips waar Ajax mee aan de slag kan. We hopen dat de ploeg nu echt heeft geleerd van de slippertjes tegen Heracles en Go Ahead Eagles. In Waalwijk mogen de Ajacieden het laten zien, waar op 21 november wordt afgetrapt tegen RKC.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES