Soms is het fijn om even weg te dromen en herinneringen aan het verleden op te halen. Dat is ook wat Ruud Westerink deed voor zijn scriptie ‘De rood-witte schare’, waarin helden, symbolen en herinneringen van Ajaxsupporters centraal staan. Met behulp van dat document duiken we in de roemrijke Ajaxhistorie. Te beginnen met lijn 9 en de ‘processie’.
Ajax is veel meer dan negentig minuten voetbal. Op de wedstrijddag draait het niet alleen om die anderhalf uur in het stadion. De beleving begint al op weg daarnaartoe. In de vorige eeuw was dat niet anders. De route naar stadion De Meer werd door velen beschouwd als een bijzondere en memorabele onderneming. Met daarin een prominente rol voor lijn 9, de tram die naar het stadion liep.
Bij menig supporter zal nu direct een glimlach op het gezicht verschijnen. Lijn 9 was voor vele Ajacieden hét vervoersmiddel. Sterker nog, in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd bij thuiswedstrijden van Ajax door gemiddeld tweeduizend supporters gebruik gemaakt van lijn 9. De tram komt vaak voor in herinneringen van fans en is een symbool geworden voor de tijd dat Ajax voetbalde in de Watergraafsmeer.
Het moge duidelijk zijn dat deze befaamde tramverbinding vele verhalen heeft voorgebracht. In lijn 9 werd in 1976 op de terugreis van een wedstrijd bijvoorbeeld hardop nagedacht over een naam voor de recent gevormde harde kern. Er moest iets Engels in, vanwege de uit Engeland oprukkende supporterscultuur. Na hardop brainstormen werd een besluit genomen. De naam F-Side was geboren.
In 2018 werd er na 134 jaar afscheid genomen van de beroemde ‘Ajax-lijn’. Voor sommige supporters een emotioneel moment. Ter herinnering aan lijn 9 staat een replica van de neus van de tram in het supportershome bij de Johan Cruijff Arena.
Processie
Toch was stadion De Meer voor veel Ajacieden niet eens de eindhalte, wanneer zij een wedstrijd van hun cluppie bezochten. Voormalig teammanager David Endt herinnert zich dat veel mensen al eerder uitstapten, om zo het laatste stuk richting het stadion te lopen. Hij beschrijft deze wandeltocht over de Middenweg als een ‘processie’.
Jongere fans denken dan wellicht al snel aan een ‘entrada’, maar zo moet je het niet zien. Er werd volgens Endt niet vaak luidkeels gezongen op de Middenweg. Het was meer een luid gemurmel dat opsteeg uit de massa. En het wandeltempo? Dat lag hoog!
“Het was een soort ingetogen, versnelde gang,” vertelt Endt. “Je had alle tijd, want het was nog zeker een uur voor de wedstrijd en toch hadden de mensen een soort van onderdrukte haast. Het was meer dan wandelen, maar het was ook geen hardlopen. Het zat ertussenin. Iedereen had het, alsof je werd aangetrokken door een magneet en daardoor sneller ging lopen dan normaal.”
Een ‘voetbalpas’ noemt Endt het. Iets wat wij overigens ook tegenwoordig nog herkennen, wanneer we naar de Johan Cruijff Arena lopen. Van grootschalige merchandise was destijds overigens nog geen sprake. Als je in de jaren ’70 Ajaxspullen wilde kopen, dan kon je terecht bij de vader van Sjaak Swart. Hij verkocht vanuit de achterklep van zijn Peugeot stationwagen onder meer speldjes, vaantjes en fotokaarten.
Ook liepen er mensen rond met dozen vol zelfgemaakte Ajax-speldjes. Dat waren speldjes met een rood-wit stofje erop. Deze speldjes werden ongevraagd bij mensen opgespeld, die vervolgens te horen kregen dat ze 25 cent moesten betalen.
Lijn 9 en de ‘processie’ vormen bijzondere herinneringen aan het verleden. Mooie momenten, voordat de wedstrijd überhaupt begonnen was.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES