Het mag duidelijk zijn dat er in augustus oefenduels worden gespeeld door de profclubs. Publiek mag daar in beperkte mate bij aanwezig zijn en daarom kwam de KNVB donderdag met een heus coronaprotocol.
In het ruim tachtig pagina’s tellende document staan tal van maatregelen beschreven. Van het desinfecteren van ballen tot het niet schudden van handen door spelers. Voor supporters staan er ook veel zaken beschreven die vooral verband houden met het naleven van de anderhalve meter afstand.
Het protocol is samengesteld door de KNVB in samenwerking met veiligheidscoördinatoren van de clubs, de Coöperatie Eerste Divisie, de eredivisie CV, Fox Sports en het Supporterscollectief Nederland en is donderdag gepresenteerd aan gemeenten en betaald voetbalorganisaties.
In het protocol lezen we dat uit verkennend onderzoek van diverse clubs en initiatieven vanuit de markt blijkt dat 20% tot mogelijk 40% van de stadioncapaciteit benut zou kunnen worden. Dat is per stadion uiteraard verschillend, want geen enkele thuisbasis is hetzelfde.
Hoewel het te verwachten aantal bezoekers lager zal zijn dan bij gebruik van de volledige capaciteit van het stadion, is het volgens de schrijvers van het protocol van groot belang om tijdens de instroom en het vullen van de tribunes goed de bezoekersstromen te doseren. En dus te zorgen dat bezoekers zich aan de anderhalve meter richtlijn houden.
In het protocol staat dan ook de aanbeveling om te werken met tijdvakken tijdens de instroom van het stadion, waarin supporters van aangewezen tribunes en ingangen het stadion kunnen betreden. Op deze manier moet worden voorkomen dat er een piekdrukte ontstaat bij ingangen op de laatste momenten voor de wedstrijd begint.
We lezen letterlijk: “Te denken valt aan tijdvakken van 15-20 minuten, waarbij enkele tribunes of segmenten worden toegelaten tot het stadion. Door het werken met tijdvakken, zijn de eerste bezoekers vroeg in het stadion. Wellicht (veel) vroeger dan normaal het geval is. Hiermee moet dan ook rekening worden gehouden met het stadionprogramma en inzettijden van veiligheidspersoneel.”
Net zoals tijdens het vollopen van het stadion, moet ook het verlaten van het stadion gelijkmatig verlopen, zo lezen we in de paparassen. Dit uiteraard om opstoppingen in trappenhuizen en op omlopen te voorkomen, waardoor de coronamaatregelen niet houdbaar zouden zijn.
Maar ja, hoe zorg je ervoor dat niet iedereen tegelijk het stadion uitgaat? Dat is nog best een uitdaging. Het protocol zegt er het volgende over: “Stewards reguleren de uitstroom door (een aantal) rijen aan te wijzen die het stadion mogen verlaten (aanwijzen per rij, dichtst bij de uitgang gelegen rijen eerst en een zijde van de trap naar beneden, andere zijde naar boven om drukte op de trap te voorkomen.”
Een scenario 'first in, first out' lijkt hier het meest op zijn plaats, lezen we verder. “Zo krijgen de bezoekers die het eerst (en het langst) voor de wedstrijd aanwezig waren, de gelegenheid om als eerste naar buiten te gaan.”
Om het geduld van supporters die nog even op de tribune moeten wachten niet al te veel op de proef te stellen, adviseert men in het protocol te voorzien in wat afleiding door een stadionprogramma. Denk daarbij aan artiesten, wedstrijdbeelden, persconferenties of ander vermaak.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2025 ajaxlife.nl – Powered by TRES