De terugkeer van Ryan Babel (33) bij Ajax is nog geen doorslaand succes. Je kunt hier diverse oorzaken voor aanwijzen: van een blessuregolf en mutaties tot de vorm van de aanvaller. De zelfkritische Babel erkent dat het beter moet, maar vindt ook dat er iets te veel op hem wordt gelet en verwachtingen te hoog zijn.
Tijdens de korte periode dat Babel weer het Ajaxshirt draagt, hebben we hem al op drie posities zien spelen: linksvoor, spits en rechtsbuiten. En dan is het elftal ook nog zoekende. Iedere ploeg wordt minder van een blessure bij zijn absolute smaakmaker en Ajax ook, dat is geen schande.
Dat zoiets doorwerkt is ook nog niet eens niet zo gek, maar dat daardoor de verkeerde nadruk komt te liggen op dingen die fout gaan, steekt Babel wel een beetje. Dit bleek in een rondetafelgesprek tussen diverse journalisten en Babel. Ook Ajax Life was van de partij.
“Het is duidelijk dat ik nog niet helemaal mijn spel kan spelen zoals ik graag wil. Weet je, je hebt als voetballers fases waarin je even niet lekker in je vel zit en waarschijnlijk ga ik nu door zo'n fase heen. Ik kwam hier met veel vertrouwen, maar het is altijd even afwachten: een nieuw elftal, andere spelers plus een bepaalde speelstijl. Dan moet je als speler de weg zien te vinden,” aldus Babel.
“Ik begon op rechts, toen stond ik in de spits en daarna op links. Het is voor iedere speler fijner om iedere week op dezelfde plek te spelen, zodat je je daarop kunt focussen en het steeds beter gaat. Al die noodgedwongen wisselingen zijn er niet in een ideale wereld. Dat is wat het moeilijk maakt. We willen graag het Ajaxspel spelen, maar door spelers met bepaalde kwaliteiten op een andere positie te zetten, verandert er toch iets qua automatismen.”
“Het is lastig, het zijn details,” vervolgt Babel als we hem voorleggen dat hij vast ook beter gaat spelen zodra de onderlinge afstemming beter in elkaar zit. “Dat is nu een fase. We hebben enkele blessures gehad en die zijn er nu eigenlijk nog steeds. Al verandert er daardoor 10 procent van de automatismen...”
Baal jij daarom meer van een mislukte aanname dan een voorzet waar niemand staat?
“Ja, natuurlijk. Ik denk dat een aanname het belangrijkste onderdeel is in het voetbal. Anders kun je niet door met de volgende actie. Ik vind het wel komisch: vooral bij mij, als het eventjes fout gaat, wordt er heel erg de nadruk op gelegd. Het valt mij op dat ik anders word beoordeeld. Ik weet niet hoe dat komt.”
“Ik heb het nu niet specifiek over jongens van zeventien jaar, want er zijn genoeg internationals met wie het ook eventjes niet lekker loopt. Bij hen wordt niet de nadruk gelegd op een aanname. Je speelt soms mindere wedstrijden en dan wordt niet de arbeid gezien die wel goed is, waardoor een teamgenoot beter uit een bepaalde situatie komt.”
Raakt het je? Je begint er zelf over...
“Het is niet per se dat ik het volg, maar je wordt er soms wel mee geconfronteerd. Hoe ervaren je als voetballer ook bent, je blijft een mens en een mens heeft gevoelens. Het is iets waar ik zelf uit moet zien te komen. Maar het helpt niet, nee. Er mag veel worden verwacht, maar je hebt iets als verwachtingen en een verwachtingspatroon, begrijp je? Ik kan meer laten zien als een team lekker draait.”
“Ik heb niet de kwaliteiten om in een slecht draaiend team toch te toveren, zeker niet in deze fase van mijn loopbaan. Vroeger had ik veel meer 'jonge' energie om vanaf de middenlijn een actie te maken en er gewoon maar langs te sprinten. Die energie heb ik nu niet meer. Ik focus me toch iets meer richting de zestien, om tot een voorzet of schot te komen.”
“Een situatie één-tegen-één kan voor mij te ver zijn richting het doel. Dat is nu anders dan een jaar of zes geleden. Misschien dat mensen daarom denken: waarom gaat hij de actie daar niet aan? Maar ik wil niet dramatisch overkomen, ik sta positief in mijn schoenen. Ik ken deze fase en ik ben niet in mijn eentje hè, we maken als groep zo'n periode mee.”
“Voor iedere speler geldt: hoeveel opties heb je of word je aan je lot overgelaten? Er zijn maar weinig spelers die er in zo'n situatie toch nog iets van kunnen maken. Soms is een balletje breed of terug voor jou het optimale resultaat, ook al lijkt dat niet zo. Dan krijg je een soort vliegwieleffect.”
Wat mij opviel: het elftal oogde tegen Getafe eindelijk getergd. Je kunt de emoties die loskomen ook in je voordeel gebruiken, ben je het met me eens dat er een getergd Ajax stond en kan dit gevoel helpen richting zondag?
“Je hebt op een gegeven moment als ploeg een bepaalde basis en dan moet je steen voor steen weer gaan bouwen. Laat donderdag een start zijn van de eerste stenen die we weer hebben gelegd. We hebben als team gevoeld: we moeten minimaal dit brengen om niet te verliezen. En nu moeten we onze vorm en flow hervinden. Of we extra getergd waren? Meer dan zondag, ja. Sowieso. Het was absoluut een groot verschil.”
Geen items gevonden.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2025 ajaxlife.nl – Powered by TRES