Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier zaken die ons opvielen bij Rosenborg BK - Ajax

Het is Ajax niet gelukt het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken. De finalist van vorig seizoen verloor in Trondheim van Rosenborg: 3-2. Ondanks de uitschakeling hebben we wel vier opvallende dingen voor jullie bij elkaar gezocht.

24 augustus 2017 - 22:44
UsershyraDesktopajax_dataimagesc2a86628cc250a398cfae8bd95dca657_normal
Ai, ai, ai. © Pro Shots

Door Niels Pach

Kluivert en zijn haters
“Als je de beste bent, heb je haters,” liet Kluivert deze week optekenen. Als je dat soort dingen zegt, moet je het ook laten zien. Dus letten we in Lerkendal extra op de vleugelspits. En het moet gezegd: Kluivert zorgt in de eerste minuten voor de nodige dreiging, alleen ontbreekt het daarbij, zoals wel vaker aan de eindpass. Maar we klagen niet. Dreiging zorgt in het slechtste geval voor dat er op andere plekken op het veld meer ruimte komt, in het beste geval levert het kansen op.

Dat van die haters klopt trouwens ook, maar helaas niet door een geniale actie. Kluivert duwt na een kwartiertje zijn tegenstander in de dug-out. Het hele stadion schreeuwt om een kaart, Kluivert krijgt die niet, maar wordt bij zijn volgende balcontacten wel getrakteerd op een fluitconcert. In het vervolg zien we hem niet meer, tot het in de dertigste minuut bij een voorzet in zijn hamstring schiet. Dat betekent ook direct einde wedstrijd.

Sfeer
Lerkendal is een fijn, beetje Brits stadion. Bovendien zorgen de ruim 20.000 Rosenborgsupporters voor een prima sfeer. Zelfs in de beginfase als Ajax wel goed speelt en veel creëert, maken de Noren flink wat lawaai. En na de 1-0 zijn ze natuurlijk helemaal niet meer stil te krijgen. De meegereisde Ajacieden proberen er nog wel wat tegenin te brengen, maar dat is lastig met z’n tweehonderden. Toch is het aardig dat we eens deze Noorse sfeer hebben meegemaakt, al hadden we liever gehad dat ze wat minder te vieren hadden.

Ajax stormt, Rosenborg scoort
Om tot een goed verslag te tikken, schrijven we altijd de kansen op en in de eerste minuten komen we vingers te kort. We zien kansen voor Dolberg, Younes en De Ligt. Stuk voor stuk worden ze gemist. En na een gevaarlijk afstandsschot Ziyech stopt de kansenproductie, de Ajaxstorm heeft zo’n tien minuten geduurd. En als je in zo veel kansen mist, is het bijna een wetmatigheid: de eerste kans van de tegenstander gaat er in. Dat gebeurt dan ook. Van de Beek verspeelt op het middenveld de bal en gelijk ligt de hele Ajaxverdediging open, waardoor Bendtner volledig vrij in kan koppen. Ajax is het in het vervolg van de eerste helft kwijt, het oogt onzeker.

4-2-4 helpt Ajax in de wedstrijd
Marcel Keizer liet de afgelopen dagen weten dat het naar een modus zoekt om Huntelaar en Dolberg samen op te stellen. Voor de lange termijn voegde hij daar telkens aan toe. Maar door de achterstand bij rust voelt hij zich gedwongen de twee na de thee al samen te laten spelen. Daardoor gaat Ajax in een 4-2-4-formatie spelen. En dat lijkt de spelers wel te bevallen, want het gaat lopen bij de Ajacieden. Het is wachten op een Ajaxdoelpunt.

Na een uur spelen vallen er zelfs twee. Eerst is het Younes die op aangeven van Veltman de 1-1 maakt, een minuut levert Younes de assist op Schöne die Ajax op voorsprong schiet. Het experiment is een kwartier voor het einde voorbij, als Zeefuik Dolberg vervangt. Een paar minuten later gaat het toch nog mis als Adegbenro van dichtbij raak kopt. Ajax ligt voor het goed en wel is begonnen uit de Europa League.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >