Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Relatie Schöne en De Jong prima ondanks interne strijd

Frenkie de Jong krijgt regelmatig appjes van vrienden en familie. Net als iedereen. Alleen krijgt niet iedereen berichten doorgestuurd dat Ajax jou per direct een vaste basisplaats moet geven. Frenkie wel. Dit moet dan ten koste gaan van Lasse Schöne. “Het is tijd om te gaan spelen.”

23 augustus 2017 - 17:27
UsershyraDesktopajax_dataimagesbbc8fd9f56f16ea08947d0e184169af9_normal
De tijd van wennen is nu wel klaar. Op naar een vaste basisplaats. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

De invalbeurt tijdens het uitduel met OGC Nice werkte als een kickstart voor de lobby rond Frenkie. De wedstrijd zat flink op slot zonder hem op het veld, maar toen Schöne plaatsmaakte, ontwikkelde Ajax weer gevaar. Meestal via de voet van Frenkie. Een hype was geboren.

Toch moest De Jong nog een maandje wachten op zijn eerste basisplaats. Bij Ajax - FC Groningen (3-1) was het dan eindelijk zover. “Ik moet zorgen dat ik vast in de basis sta. Wanneer dat gebeurt, zien we wel. Maar basisspeler worden is mijn doel voor dit seizoen. De tijd van wennen is nu wel klaar, ik ben twintig jaar en het is tijd om te gaan spelen,” aldus Frenkie tegenover Ajax Life.

Als Schöne meeleest, dan weet hij genoeg: er wordt aan zijn stoelpoten gezaagd. De Jong aast dan misschien op zijn basisplaats, de onderlinge relatie tussen beiden is en blijft prima. “Mijn relatie met Lasse is gewoon goed. Hij is een topgozer! Lasse helpt me altijd en ik heb niet het gevoel dat hij ooit iemand iets zou misgunnen.”

“Lasse is een fantastische gozer en een goede voetballer. Ik misgun hem ook niets. Of Lasse me helpt? Natuurlijk doet hij dat. Als Lasse iets ziet, komt hij naar me toe en we maken volop grapjes onderling. Er klinkt niet steeds per se een bepaalde opmerking, het is een beetje moeilijk om uit te leggen. Lasse is een fijne gozer en onze relatie is goed,” vervolgt De Jong, die steeds moet lachen om het woord 'relatie'.

Als je vraagt wat hij moet verbeteren aan zijn spel, komt er een enorme opsomming terug. Alsof hij vaste reserve is en er niets van kan. Gelukkig weet Marcel Keizer beter. De Jong en Keizer kennen elkaar van het succesvolle seizoen dat Jong Ajax vorig jaar meemaakte.

“Ik denk dat dit een voordeel is, hij kent mij, ik ken hem. Ik weet wat hij wil, hij weet wat ik kan. Dat geeft een stukje rust. Keizer wil bij het eerste elftal hetzelfde als vorig seizoen bij Jong Ajax, details zijn misschien anders maar de principes zijn hetzelfde. De trainer wil als de bal vrij is veel loopacties in de diepte, van de buitenspelers, spitsen en middenvelders. De bal moet nog iets vaker in het midden blijven, maar dat komt wel. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Wat je vaak hoort als het over de ideale samenstelling van een middenveld gaat, is dat er sprake moet zijn van balans. Er moet maar net plek zijn, soms valt een prima speler ernaast omdat de middelste linie in een bepaalde samenstelling beter fungeert. Frenkie is niet bang voor zo'n scenario.

“Ik had een vaste basisplaats zeker nog niet verwacht. Ik moet zorgen dat ik goed train en speel en beter worden dan de andere middenvelders, dan ga ik vanzelf spelen. De optimale mix? Ik weet het niet, ik denk dat we allemaal goede middenvelders hebben die samen kunnen spelen. Daar zie ik niet zo'n probleem in.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >