Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Na eerste speelronde alweer veel discussie over kunstgras

Nee, Ajax heeft niet verloren omdat het tegen Heracles Almelo op kunstgras moest voetballen. Maar ja, kunstgras blijft natuurlijk wel gewoon mooi klote. En kunstgras wordt gebruikt als argument voor de aanstaande transfer van Davinson Sánchez.

14 augustus 2017 - 14:22
UsershyraDesktopajax_dataimages0ba0585e0de3955c31ffb2d624fd17bc_normal
We weten dat ook Huntelaar geen fan is van plastic gras. © Pro Shots

De Colombiaanse verdediger maakte eerst wel deel uit van de selectie, maar ontbrak toen het er echt op aankwam. Uiteraard heeft veel met zijn vertrek van doen, al werd ineens ook het argument van een knieblessure plus ondergrond aangevoerd.

We weten van vorig seizoen nog dat Sánchez niet zijn beste wedstrijden op kunstgras speelde. Hij werd op bezoek bij Excelsior zelfs in de rust gewisseld omdat hij stond te schutteren.

Aan de ene kant kunnen we er lacherig om doen dat kunstgras een argument is voor het vertrek van Sánchez, maar we kunnen het ook opvatten als een serieuze waarschuwing. Vinden voetballers het wel leuk om te moeten spelen op kunstgras?

Er zijn in de eredivisie liefst zes club die op nepsprieten voetballen en de KNVB vindt het allemaal prima. Het probleem wordt eerder groter dan kleiner. Sánchez is niet de enige Ajacied die worstelt met kunstgras, check de wedstrijd van zaterdag maar.

De keepers stonden zich er tijdens de warming-up al over te verwonderen hoe slecht de bal stuiterde. Hoe hoog je de bal ook trapte, binnen twee keer stuiteren lag-ie dood. Ook als Andre Onana de bal naar een verdediger gooide, lag de bal veel sneller stil dan op echt gras.

We zijn het – voor de verandering – dan ook eens met Willem van Hanegem, die in zijn column voor het Algemeen Dagblad oproept om te stoppen met voetballen op kunstgras. “Ajax bewees het weer: het blijft heel lastig voetballen op kunstgras. Daar is iedereen in Nederland het inmiddels wel over eens, alleen doen we er gek genoeg helemaal niets aan.”

“De KNVB schrijft rapporten vol over hoe we weer kunnen aanhaken bij de Europese top, maar twee van de allergrootste pijnpunten pakken we in dit land gewoon niet aan. Stop toch met dat belachelijke kunstgras, want voetballen op die ondergrond is gewoon een wezenlijk ander spelletje. En geen enkel serieus voetballand maakt er in wedstrijdverband gebruik van.”

Eind vorig seizoen uitten alle aanvoerders van clubs die op echt gras voetballen hun ongenoegen over voetballen op een plastic ondergrond. Helaas werd daar niets mee gedaan.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >