Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat kan teruggekeerde Siem toevoegen aan Ajax?

We kunnen de terugkeer van Siem de Jong prima omschrijven als een grote verrassing. Als je deze transfer had zien aankomen, kon je goed geld verdienen. Er is wel een vraag waarop het antwoord nog niet is gegeven: wat heeft Siem te bieden?

29 augustus 2017 - 17:29
UsershyraDesktopajax_dataimagesd7efcc5b221da5636ccffa6427b6aac9_normal
We zagen liever een andere foto, maar deze plaat vertelt het verhaal... © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Wel of geen toeval, het lukte Ajax sinds het vertrek van Siem niet om nog eens kampioen te worden. Het ging twee van de drie keer pas mis op de laatste speeldag, maar Siem is en blijft de laatste aanvoerder die de schaal in ontvangst mocht nemen.

Daar is Siem deels zelf schuldig aan, door een belangrijk doelpunt te maken tegen Ajax. We doelen natuurlijk op de gelijkmaker bij Ajax - PSV (1-1). De Ajacieden waren beter en verdienden een overwinning, maar het liep anders. Binnen de kortste keren prikte Siem raak.

Speler Club Minuten per goal
Jørgensen Feyenoord 128
Armenteros Heracles Almelo 132
Dolberg Ajax 135
Van Wolfswinkel Vitesse 138
Mahi FC Groningen 151
Ünal FC Twente 152
Ghoochannejhad sc Heerenveen 154
Siem de Jong* PSV 160
Weghorst AZ 160
Pusic Sparta 162

Tabel 1: Spelers met prima verhouding tussen speelminuten, goals en meer dan 10 basisplekken.
* Siem startte bij PSV slechts tien keer in de basis

Daarmee is, als we afgaan op wedstrijden in de eredivisie, meteen een sterk punt van Siem genoemd. Hij heeft maar weinig speelminuten nodig voor een doelpunt, zo blijkt ook op basis van gegevens van vorig seizoen. Check Tabel 1 voor een ranglijst.

Siem kwam vorig seizoen 19 keer in actie namens PSV in eredivisieduels. Tien keer had hij een basisplaats, negen keer betrad hij het veld als invaller. Siem maakte in die tijd 6 goals en was dus elke 160 minuten trefzeker. Er zijn niet veel spelers die betere cijfers kunnen overleggen.

Wedstrijd Stand Eindstand Resultaat
PSV - GAE 0-0 1-0 Winst
Ajax - PSV 0-1 1-1 Gelijkspel
PSV - Roda 1-0 4-0 Winst
PSV - Roda 3-0 4-0 Winst
GAE - PSV 0-0 3-1 Winst
PSV - Vitesse 0-0 1-1 Winst

Tabel 2: Een overzicht van Siems doelpunten voor PSV en hun importantie.

We weten hoe belangrijk een van Siems doelpunten vorig seizoen was, maar hij blijkt zelfs patent te hebben op treffers van enige importantie. Drie van de zes keer maakte Siem de openingstreffer, een keer de gelijkmaker en twee maal vergrootte hij de marge van PSV.

De absolute koning van de 1-0 of 1-1 van vorig seizoen was Davy Klaassen, die vertrok naar Everton. Davy zorgde tien keer voor een voorsprong voor Ajax of de gelijkmaker. Alleen Ricky van Wolfswinkel (Vitesse) kwam bij Klaassen in de buurt, geen enkele andere Ajacied maakte zo veel openingsgoals. De complete lijst staat in Tabel 3.

Speler Openingsgoals
Klaassen 10
Dolberg 5
Schöne 3
Traoré 3
Zes spelers 2
Eigen inzet 2
Younes 1

Tabel 3: Een overzicht van Ajacieden en de openingstreffers die ze vorig seizoen maakten.

De vraag is natuurlijk of Siem direct kan rekenen op een basisplaats, maar als er op basis van potentie iemand het gat kan invullen dat Klaassen achterliet, dan is het wel Siem. Al kun je ook stellen dat Klaassens natuurlijke opvolger, Donny van de Beek, tegen VVV-Venlo een goede beurt maakte door de 0-1 te produceren. Dit was alleen pas Donny’s eerste goal in de eredivisie. Hij is (nog) geen doelpuntenmachine.

Het is nog zeer onduidelijk of Siem na de interlands onmiddellijk in de basis start. “Ik ben onderdeel van de groep en word als middenvelder toegevoegd. Het zal aan mij zijn om te spelen,” aldus De Jong. “Wel probeer ik net als toen ik wegging gelijk een leider te zijn binnen het team, ik ga proberen weer de toon te zetten tijdens trainingen. Ook voor de jonge jongens. Die rol lag mij vroeger ook wel en ik vond het leuk, dus ik ben blij dat ik dit de komende jaren weer kan doen.”

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat Siem door Ajax is teruggehaald als middenvelder. Siem speelde zijn beste wedstrijden echter in de voorste linie. Het is voorin ook gemakkelijker scoren. Hoe meer teruggetrokken de rol van Siem, des te anoniemer hij voetbalde. Althans, dat was bij Ajax. Als speler van PSV was Siem juist vooral middenvelder, slechts incidenteel stond hij in de spits. Dit maakt de verhouding van speelminuten tegenover doelpunten net even interessanter.

Afbeelding 1 en 2: Het verschil in doelpogingen van De Jong (dichtbij en trefzeker) en Ziyech (van afstand en mis).
Op onze mobiele website staan de afbeeldingen onder elkaar. De Jong staat boven, Ziyech onder.

Als Ajax erin slaagt om Siem, net als in Eindhoven, de middenvelder te laten zijn die aansluit bij de spits, dan kan het leuk worden. Kijk eens goed naar de bovenstaande afbeeldingen. De Jongs doelpogingen in dienst van PSV vonden bijna allemaal plaats binnen het vijandelijke zestienmetergebied. Al zijn doelpunten kwamen tot stand van binnen ‘de zestien’. Je ziet slechts 5 bolletjes en geen 6 omdat hij tweemaal een penalty benutte.

Als je de graphic van De Jongs doelpogingen naast die van Hakim Ziyech legt, noteer je een duidelijk verschil. Siem mikt van dichtbij op doel, Ziyech schiet van veraf. Met veel minder succes, helaas. Dat is een dingetje en Ziyech schiet graag van afstand, maar wie weet neemt dit nog af in de loop van het seizoen. Dat zou een goed teken zijn.

We kunnen dus wel stellen dat Marcel Keizer met De Jong erbij best wat extra opties heeft. Siem is een aanvallende middenvelder die zich in en om het strafschopgebied laat gelden en het vermogen heeft om beslissende doelpunten te maken. Dat is hij in ieder geval niet verleerd, zo zagen we met eigen ogen.

De fitheid van Siem is en blijft wel een onzekere factor. Sinds zijn vertrek bij Ajax in de zomer van 2014 kwam hij tot slechts 1702 speelminuten namens Newcastle United, PSV en Jong PSV. Dit staat gelijk aan 19 volledige wedstrijden, verspreid over maar liefst drie seizoenen.

Siem zegt qua fitheid op niveau te zijn en hij doet er alles aan om speelklaar te zijn en blijven. “Ik heb de hele voorbereiding gewoon getraind en vorig seizoen best wel veel gespeeld. Deze interlandperiode kan ik goed gebruiken om te wennen en daarna weer aan te haken. Na drie moeilijke jaren zorg ik er meer dan vroeger voor dat ik fit blijf, daar heb ik iets extra’s voor over.”
 
Fit blijven lijkt een vereiste om Siems terugkeer te laten slagen. “Mijn uitdaging is om weer net zo te spelen als in mijn eerste periode bij Ajax, belangrijk te zijn voor het team en prijzen te pakken. Ik heb drie moeilijke jaren gehad, maar ben nu 28 en hoop dat er nog mooie seizoenen volgen. Ik ga net zo hard werken als vroeger, om mezelf te verbeteren en hopelijk weer kampioen te worden.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >