Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wereldprimeur: KNVB zet videoscheids in bij Ajax - Willem II

Het bekerduel Ajax - Willem II is woensdag het toneel van een wereldprimeur. Voor het eerst wordt een scheidsrechter bij een officiële voetbalwedstrijd geassisteerd door een Video Assistent Referee. Of in gewoon Nederlands: een videoscheidsrechter.

16 september 2016 - 15:30
UsershyraDesktopajax_dataimagesa58993d3ad72d01f332604477833d2e2_normal
Van Boekel krijgt woensdag bij moeilijke situaties hulp van de videoscheids. © Pro Shots

Pol van Boekel moet de wedstrijd op het veld in goede banen leiden, Maar als hij het even niet meer weet, wordt hij geholpen door videoscheids Danny Makkelie. “Van Boekel en Makkelie staan tijdens de wedstrijd rechtstreeks met elkaar in contact door middel van een headset,” laat de KNVB weten.

“De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.”

De KNVB noemt de primeur ‘fantastisch nieuws’. De voetbalbond strijdt al jaren voor de komst van een videoscheids ‘’Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby,” aldus Gijs de Jong, (al dan niet tijdelijk) directeur van de KNVB.

“We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak,” vervolgt De Jong. “Dat wij dit nu als eerste land ter wereld mogen testen, daar zijn we erg trots op en is een groot compliment aan de betrokken medewerkers van de KNVB.’’

De inzet van de videoscheidsrechters in deze ronde van het KNVB-bekertoernooi (donderdag wisselen Van Boekel en Makkelie van rol tijdens Feyenoord - FC Oss) is onderdeel van een test van de Fifa.

De KNVB kiest er bewust voor om te testen in het bekertoernooi om zo mogelijke competitievervalsing te voorkomen. “In de bekercompetitie is er geen sprake is van een ranglijst en de duels staan los van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze twee wedstrijden is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan in deze stadions met eerdere testen,” zegt de voetbalbond.

Overigens is Ajax - Willem II niet de allereerste wedstrijd waarbij de videoscheids wordt getest. In het oefenduel Italië - Frankrijk werd de Video Assistent Referee ook al ingezet. Het wordt woensdag wel voor het eerst gebruikt bij een wedstrijd waarbij echt iets op het spel staat.

Benieuwd hoe het is z’n werk gaat, een videoscheids? De KNVB maakte in een eerdere testfase al een tof filmpje.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >