Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Praag blij met videoref ondanks conservatieve bobo's

Het bekerduel Ajax - Willem II (5-0) stond in het teken van een wereldprimeur. Voor het eerst bij een officiële voetbalwedstrijd werd gebruik gemaakt van een videoscheidsrechter. Tot grote vreugde van bondsvoorzitter Michael van Praag. Hij kwam speciaal voor de primeur naar de Amsterdam Arena en zag direct wat het effect kan zijn.

22 september 2016 - 13:41
UsershyraDesktopajax_dataimages9b70b1a01464c5c128401ef4669fd237_normal
Van Boekel adviseerde vanuit zijn busje om Kali rood te geven. © Pro Shots

“Het is mooi dat we conservatieve wereld van de spelregelcommissie Ifab zover hebben gekregen om hier nu in mee te gaan,” aldus Van Praag in gesprek met Ajax Life. “Want het is natuurlijk te gek voor woorden dat we straks allemaal op de tribune kunnen streamen en kunnen zien wat er gebeurd is - en de scheidsrechter die het moet beslissen niet. Dat is hiermee opgelost.”

Ook de eerste officiële videoscheidsrechter, Pol van Boekel, is blij met de primeur. Hij hoopt zelfs dat het ooit nog een stapje verder gaat. Bijvoorbeeld dat je in het stadion en op televisie kunt meeluisteren met het advies van de videoscheidsrechter. “Dat zou inderdaad heel mooi zijn, ook voor de verkoopfunctie naar het publiek,” zegt Van Boekel vanuit de wagen op het Arenadek waaruit hij werkt.

“Het publiek heeft ook recht op die communicatie. Maar we moeten al blij zijn dat we vandaag online mogen gaan, dat we groen licht hebben gekregen voor deze test. Waarschijnlijk is het tonen in het stadion en de communicatie daaronder nu nog even iets te vroeg. Dat zal in de toekomst zeker gaan komen.”

De KNVB hoopt dat vanaf seizoen 2018/2019 bij elke eredivisiewedstrijd een videoscheids aanwezig is.

Van Praag denkt dat het ook nog net iets te vroeg is voor een vervolgstap. “We moeten nu eerst overtuigen dat het zin heeft. De volgende stappen zijn dat we de tests luid en duidelijk zullen communiceren aan de Ifab, de Fifa en de Uefa. Dan moeten we hopen dat ze zeggen: oké, dat was goed, doe nog eens een paar tests. En uiteindelijk willen we natuurlijk in de eredivisie kunnen beginnen.”

De KNVB hoopt dat vanaf seizoen 2018/2019 bij elke eredivisiewedstrijd een videoscheids aanwezig is. Oud-voorzitter van Ajax Van Praag verwacht daarna dat het nog flink doorontwikkelt allemaal. “Uiteindelijk willen we daar naar toe,” reageert Van Praag op de suggestie om het publiek mee te laten kijken en luisteren.

“Ik kan me de tijd nog herinneren dat de weg tussen Utrecht en Amsterdam een tweebaansweg was, nu is het een vijfbaansweg, over een paar jaar gaan we automatisch autorijden. Dat gaat hier natuurlijk ook komen. Je moet met iets beginnen, je moet heel veel weerstand overwinnen, want die is er. Als we die overwinnen, is dat de volgende stap.”

Aan de Nederlandse scheidsrechters ligt het in ieder geval niet, die willen altijd openheid van zaken geven, zegt Van Boekel. “We hebben niks te verbergen. De beslissingen die we nemen zullen we kort en bondig naar de scheidsrechter toe communiceren. We willen achteraf in een interview best wel iets verklaren, als de KNVB die openheid wil, dan gaan we dat doen. Wat dat betreft is de KNVB best wel innovatief en vooruitstrevend.”

'We hebben met z’n allen gezien dat de videoscheidsrechter van grote waarde is'

Dat er behoefte is aan meer duidelijkheid voor de toeschouwers bleek wel tijdens Ajax - Willem II. Veldscheidsrechter Danny Makkelie gaf in de tweede helft in eerste instantie geel aan Anouar Kali, maar maakte daar op advies van Van Boekel rood van. In het stadion zorgde dat voor nogal wat verwarring.

Makkelie denkt dat het deels een kwestie is van gewenning, maar staat ook open voor meeluisteren en -kijken als het technisch mogelijk is. Dat is wat hem betreft de ideale situatie. Maar voor nu is de scheidsrechter tevreden. “We zijn eindelijk los nu en we hebben met z’n allen gezien dat de videoscheidsrechter van grote waarde is. Bij de 1-0 (mogelijk hinderlijk buitenspel, red.) en de rode kaart. Daar is de videoscheidsrechter wel van invloed geweest.”

Nu maar hopen dat het busje met de videoscheidsrechter snel bij elke wedstrijd op het Arenadek staat.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >