Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Trefzeker Ajax dendert na rust over PEC Zwolle heen

Ajax heeft tegen PEC Zwolle zijn zesde opeenvolgende zege behaald. De ploeg van Peter Bosz versloeg de nummer laatst van de eredivisie verdiend met 5-1. Davinson Sánchez en Kasper Dolberg scoorden beiden tweemaal.

24 september 2016 - 21:34
UsershyraDesktopajax_dataimages1f2ef28f93cba4fed2bf22d0145e6bdc_normal
Kasper Dolberg beloonde het vertrouwen van Bosz met twee treffers. ©Pro Shots

Peter Bosz had vooraf voor een technisch en creatief middenveld gekozen met Hakim Ziyech, Davy Klaassen en Lasse Schöne. Dat betekende ook dat Nemanja Gudelj en Jairo Riedewald moesten plaatsnemen op de reservebank.

Kasper Dolberg kreeg in de spits de voorkeur boven Bertrand Traoré, die vanaf rechtsbuiten voor gevaar moest zorgen. Daley Sinkgraven genoot in de laatste linie wederom het vertrouwen als offensieve linksback, ten koste van Mitchell Dijks.

Ajax kende echter een valse start. Twee van de middenvelders (Schöne en met name Klaassen) reageerden in defensief opzicht niet alert. Wout Brama kroop na vijf minuten sluw weg uit het vizier van de Ajacieden en verraste Andre Onana met een bekeken schuiver in de korte hoek: 0-1.

Het beste medicijn tegen zo’n vroegtijdige kater is een snelle gelijkmaker. Die viel toen Davinson Sánchez in de achtste minuut raak kopte uit een corner van Ziyech. De Colombiaan liet ex-Ajacied Mickey van der Hart kansloos en maakte zijn eerste treffer in Ajaxshirt.

Na het open eerste kwartier, waarin PEC ook geregeld de aanval koos, zakte het spel van Ajax wat weg. De beste kansen waren voor de bezoekers en Onana moest enkele keren handelend optreden.

Ajax kwam richting het rustsignaal moeizaam tot kansen. Dolberg, niet geheel fit, speelde wat ongelukkig en was als aanspeelpunt nog te slordig in zijn aannames. Traoré en Younes vormden op hun beurt vanaf de vleugels weliswaar een voortdurende plaag voor de Zwolse defensie, maar dat resulteerde niet in grote kansen.

Wellicht typerend voor die fase was de tweede Amsterdamse treffer, eveneens uit een corner van Ziyech. Sánchez torende opnieuw hoog boven zijn opponent uit en kopte beheerst raak in de verre hoek: 2-1.

Slalomsolo

Na de thee begon Ajax agressief en zette het de gasten vast op eigen helft. Dat resulteerde al na tien minuten in de bevrijdende derde treffer. Ajax schakelde razendsnel om vanaf eigen helft en Ziyech stuurde Dolberg met een fraaie dieptepass weg. De fysiek sterke Deen rondde vervolgens fraai af en wist meteen dat hij de spelmaker, geschorst tegen Standard Luik, moest bedanken.

Drie minuten later kreeg Traoré de Ajacieden wederom op de banken door een fraaie slalomsolo koeltjes af te ronden: 4-1.

Met het oog op de Europese confrontatie tegen Standard Luik (aanstaande donderdag) had Ajax gas terug kunnen nemen, maar er waren maar geen speler in de ploeg die dat uitstraalde. Dolberg maakte met een ongekende rake knal via de onderkant van de lat duidelijk dat hij de matige eerste helft ver achter zich had gelaten.

Bosz wisselde Dolberg voor Mateo Cassierra, Schöne voor Jairo Riedewald en Davy Klaassen (die zijn honderdste Ajaxwedstrijd speelde) voor Donny van de Beek. De ploeg voetbalde vervolgens freewheelend naar het eindsignaal en kende daarmee een uiterst prettige generale voor Luik-thuis. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >