Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Ligt staat na debuut en doelpunt op allerlei mooie lijstjes

Matthijs de Ligt maakt de klapper van de week. De zeventienjarige verdediger mocht debuteren en was nog direct trefzeker ook. Het is allemaal net niet voldoende voor persoonlijke records – en dat zal hem terecht een zorg zijn – want De Ligt ziet zijn naam terug op enkele mooie lijstjes.

22 september 2016 - 14:02
UsershyraDesktopajax_dataimages2639a5a270fb59611615ab518a5b203b_normal
Hij is nog nergens, maar deze avond heeft De Ligt binnen! © Pro Shots

Het is weinig spelers van Ajax gegeven om direct na het debuut in een adem te worden genoemd met Clarence Seedorf, maar De Ligt heeft het voor elkaar. De nieuweling debuteerde op de leeftijd van 17 jaar en 40 dagen en scoorde een minuutje of twintig later.

Alleen Seedorf kreeg dat op nog jongere leeftijd voor elkaar, zo becijferde Gracenote Netherlands. Seedorf telde anno 1993 om precies te zijn 16 jaar en 361 dagen toen hij, uit tegen Vitesse (2-2), zijn eerste doelpunt liet aantekenen. Het is nog altijd goed voor een record onder Ajacieden.

Seedorf is ook nog altijd de jongste voetballer die debuteerde in Ajaxshirt. Hij heeft een voorsprong van ruim honderd dagen op Vurnon Anita, die 16 jaar en 349 dagen oud was. Anita speelde in 2006 zijn eerste wedstrijd, De Ligt is wel de jongste debutant sinds Anita.

Het feit dat zowel De Ligt als Nouri scoorde, zorgt wel voor een unicum. Het kwam nog niet eerder voor dat twee debutanten in hun debuutwedstrijd allebei een doelpunt maakten. Die kunnen De Ligt en Nouri alvast in hun zak steken. Ajax – Willem II, 5-0, 21 september 2016. Never forget!

En De Ligt komt in nog een rijtje voor. Naast De Ligt maakten ook Hakim Ziyech en 'Appie' Nouri woensdag hun eerste doelpunt voor Ajax. Het is van 1997 dat drie Ajacieden in dezelfde wedstrijd voor het eerst trefzeker waren. Sla de informatie hieronder op voor de onvermijdelijke quizvraag.

Het moge duidelijk zijn dat De Ligt heeft genoten van zijn debuut. “Ik werd in de kamer van Peter Bosz geroepen. Hij zei gelijk: morgen basis. Ik keek hem aan van: wat zegt u nu? 'Je verdient het, lekker voetballen, ' zei hij. Ik keek hem nogmaals aan. Toen moest ik trainen, daarna appte ik het thuisfront. Een grapje was logisch, maar gelukkig was het geen grap,” deelt hij met Fox Sports.

“Ik heb prima geslapen, maar had nog wel een hele dag om naar de wedstrijd toe te leven. Je moet lang wachten en dat is moeilijk, maar ik heb me vermaakt. En nog gescoord ook. Goede voorzet van Hakim en ik knik 'm binnen. Ik hoefde de bal alleen nog maar te schampen, naar de verre hoek. Maar dit is pas mijn eerste wedstrijd, ik ben nog nergens.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >