Met meer dan 135.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax levert in zonder CL-miljoenen en lijdt verlies

Goed, de verhalen over centjes en cijfertjes zijn altijd een beetje ingewikkeld. Maar we gaan toch een poging doen om het uit te leggen. Watskeburt? Ajax heeft jaarcijfers gepresenteerd en hoewel wordt gerept over operationele winst, bedraagt het resultaat na afdracht van belasting een verlies van 700.000 euro.

23 september 2016 - 16:01
UsershyraDesktopajax_dataimagesf2fddeda1c68aa94792258ec55e5539a_normal
Europa League spelen is voor Ajax lang niet zo lucratief. © Pro Shots

Het is even wennen, maar deze jaarcijfers zijn net even anders dan de meest recente verslagen. Het seizoen 2015/2016 was namelijk de eerste keer sinds 2010 dat Ajax geen Champions League speelde. Dit heeft nogal gevolgen, aangezien het kampioenenbal allang miljoenenbal wordt genoemd.

Als gevolg van het mislopen van de inkomsten uit de Champions League daalde de omzet van 105,4 miljoen euro naar 93,4 miljoen euro. Het lukte desondanks om een operationele winst te realiseren, van 700.000 euro. Let op, dit bedrag is dus hetzelfde als het netto-verlies.

Dit maakt het een beetje onoverzichtelijk, maar ook Ajax moet gewoon belasting betalen en daarom duikt de club in de rode cijfers. Opbrengsten van de verkoop van Viktor Fischer (Middlesbrough), Kolbeinn Sigthórsson (FC Nantes) en Richardo Kishna (Lazio Roma) konden dit niet voorkomen.

We hadden liever gezien dat Ajax nog wat meer verlies had geboekt, maar er hoefden helaas geen kampioenspremies te worden uitgekeerd. Het zijn overigens rode cijfers waar we ons niet direct zorgen om hoeven te maken, aangezien Ajax nog altijd beschikt over 70 miljoen liquide middelen – daling van 9,9 miljoen euro – en een eigen vermogen heeft van in totaal 108,9 miljoen euro.

Het is verder interessant om te zien dat de inkomsten op het gebied van sponsoring met 4,3 miljoen euro toenamen, al heeft dit er ook mee te maken dat Ziggo voor het eerst een volledig seizoen aan Ajax was verbonden. Aegon verlengde het contract eerder een halfjaar tegen gunstige voorwaarden. Vandaar dat nu een record van 26,7 miljoen euro kon worden genoteerd.

Ook al speelt Ajax dit seizoen opnieuw geen Champions League, de kans is groot dat de club volgend jaar rond deze tijd kan reppen over dikke winst. Dit heeft alles te maken met de transfers van Arek Milik (Napoli) en Jasper Cillessen (FC Barcelona) en het feit dat deze pas na 1 juli werden afgerond. Het verkopen van alleen al dit tweetal leverde 45 miljoen euro op.

Klik hier om het volledige jaarverslag in pdf-vorm te bekijken.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >